StoryEditor

BR OSN bude hlasovať o sankciách voči Sudánu

28.07.2004, 00:00
Spojené štáty upravili svoj návrh rezolúcie k Sudánu a očakáva sa, že Bezpečnostná rada OSN bude o nej rokovať do konce týždňa. A to napriek tomu, že aj nový text hrozí Chartúmu sankciami, čo niektoré štáty dosiaľ odmietali. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na zdroje newyorského sídla OSN.

Američanmi predložený prvý návrh z minulého týždňa obsahoval priamu hrozbu sankcií proti sudánskej vláde, pokiaľ nebude držať na uzde arabské milície obvinené zo zabitia tisícov osôb v regióne Darfúr na západe krajiny. Predovšetkým Rusko a Čína, obe s právom veta, odmietli sankcie. Vyzvali na to, aby Sudán dostal viac času na splnenie sľubu, že násilie čoskoro zastaví.
Hovorca americkej misie pri OSN Richard Grenell bez spresnenia obsahu návrhu povedal, že upravený text USA prerokujú s veľvyslancami ostatných členov BR. "Dostávame sa na koniec vyjednávaní," domnieva sa predstaviteľ USA.
Nádej, že o rezolúcii bude BR hlasovať tento týždeň, včera vyjadril nemenovaný britský predstaviteľ ktorého citovala AP. Potvrdil, že aj upravený text hrozí sankciami a zbrojným embargom. Americký prístup podporila aj Európska únia.
Sudánsky prezident Umar Hasan Ahmad Bašír cez víkend odmietol zahraničnú kritiku. Obvinil medzinárodné spoločenstvo, že mu nejde o vyriešenie humanitárnej krízy v Darfúre, ale o zastavenie šírenia islamu v krajine.
Sudánska vláda včera odsúdila diskutované vyslanie medzinárodných síl do násilnosťami zmietaného západosudánskeho regiónu Darfúr. S odvolaním sa na vládne vyhlásenie to napísala agentúra AP. Minister zahraničných vecí Mustafá Usmán Ismáíl varoval, že v prípade, že cudzie sily vstúpia na sudánske územie, bude sa jeho krajina brániť.
"Vláda odsúdila (diskutované) nasadenie (zahraničných) jednotiek v Darfúre a uistila, že Sudán je schopný vyriešiť si vlastné konflikty," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené po včerajšom mimoriadnom zasadaní zboru ministrov.
"Ak budeme napadnutí, nebudeme v tichosti sedieť a siahneme po odvete... ale, samozrejme, dúfame, že situácia tak ďaleko nezájde," uviedol následne šéf sudánskej diplomacie, ktorý je v súčasnosti na návšteve Turecka.
Hoci žiadna západná mocnosť či skupina krajín podľa agentúry AP oficiálne nepovedala, že podporuje nasadenie síl v Darfúre, o možnosti vojenského zásahu sa v posledných dňoch živo diskutuje, pretože Chartúmu sa údajne nedarí zastaviť násilnosti. Britský premiér Tony Blair nedávno povedal, že jeho krajina cíti morálnu zodpovednosť zamedziť humanitárnym krízam, zatiaľ je však podľa neho skoro zvažovať nasadenie vojakov. Generál Michael Jackson uviedol, že Británia je pripravená vyslať do Sudánu až 5 000 mužov, ak o to Chartúm požiada.
Podľa Abdula Wahaba z ministerstva zahraničia sú vyjadrenia Veľkej Británii o možnej vojenskej intervencii v krajine "neakceptovateľné". "Vnímame to ako ohrozenie sudánskej národnej bezpečnosti a porušenie našej národnej suverenity," vyhlásil Abdul Wahab. Zároveň obvinil Nemecko z podpory darfúrskych rebelov.
Chartúmsky vyslanec Ousman Alsaid vyhlásil, že Washington využíva krízu v Darfúre ako zámienku na zvrhnutie sudánskej vlády. Ako novinárom povedal, západná vojenská intervencia by mohla rozdeliť najväčšiu africkú krajinu a destabilizovať jej susedov.
Africké riešenie krízy v Darfúre sa pokúsia nájsť na zajtrajšom mimoriadnom summite členovia Africkej únie. Do Ghany ho zvolal predseda únie, Nigérijčan Olusegun Abasanjo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 14:49