Reuters
StoryEditor

V USA hrozil ďalší útok, polícia zadržala ťažko ozbrojeného muža

13.06.2016, 07:16
Autor:
TASRTASR

Ťažko ozbrojený muž, ktorého v nedeľu zadržali počas cesty na pochod gay pride v metropolitnej oblasti kalifornského Los Angeles, policajtom povedal, že chcel na podujatí "spôsobiť škody". Informovala o tom agentúra AP.

James Wesley Howell (20) zo štátu Indiana skončil vo väzbe v nedeľu nadránom po tom, ako obyvatelia v meste Santa Monica nahlásili jeho podozrivé správanie, oznámila miestna polícia. V jeho aute, zaparkovanom v protismere na rušnej ulici, našli tri útočné pušky, zásobníky s veľkou kapacitou a ďalšiu muníciu, ako aj chemikálie použiteľné na výrobu výbušného zariadenia.

Howell podľa policajnej veliteľky z mesta Santa Monica Jacqueline Seabrooksovej policajtom povedal, že chcel spôsobiť škody na pochode organizovanom komunitou LGBT v neďalekom meste West Hollywood. Na každoročnom podujatí nazvanom LA Pride sa zúčastňujú desaťtisíce ľudí.

Zatknutie prišlo v čase, keď v nočnom gay klube v meste Orlando na Floride zabil ozbrojenec 50 ľudí. Polícia uviedla, že spojenie medzi oboma prípadmi nenašla. Prípad zatknutia v Kalifornii prevzal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Duševne chorý útočník

Ozbrojenec, ktorý v nočnom klube v americkom Orlande zabil cez víkend 50 ľudí, bol podľa svojej bývalej manželky "duševne labilný a duševne chorý". Počas ich vzťahu sa tiež správal násilnícky, neprejavil však sklony k islamskému radikalizmu, povedala Sitora Yusifiyová v nedeľu večer novinárom.

Yusifiyová hovorila krátko s novinármi pred svojím domom v meste Boulder v štáte Colorado. Povedala im, že jej exmanžel Omar Mateen trpel bipolárnou poruchou a v minulosti užíval aj steroidy, čo mohlo byť dôvodom jeho "záchvatov zúrivosti".

S Mateenom sa podľa vlastných slov spoznala cez internetovú zoznamovaciu službu. "Na začiatku bol normálnym človekom, ktorý rád žartoval, rád sa zabával," uviedla. Za štyri mesiace, ktoré boli v roku 2009 spolu, sa však začal správať násilne, často ju bil a fakticky ju izoloval od jej rodiny.

Yusifiyová povedala, že príbuzní ju zachránili, keď ich prišli navštíviť - doslova ju vytiahli z jeho rúk a odišla s nimi späť do New Jersey. Odvtedy s ním nebola v kontakte. Ich rozvod sa uzavrel v roku 2011.

Žiadne známky náboženského radikalizmu

Mateen bol podľa exmaželky pobožný, praktizoval svoju vieru, no ona nebola uňho svedkom "žiadnej známky" náboženského radikalizmu.

Podľa polície Mateen krátko pred útokom v nočnom klube telefonoval na núdzovú linku a vyhlasoval, že prisahal vernosť teroristickej skupine Islamský štát (IS).

Yusufiyová je však presvedčená, že k masakru ho nedohnal politický alebo náboženský fanatizmus, ale duševná choroba: "Emocionálna nestabilita, choroba, bol duševne labilný, chorý," dodala.

O jej vyjadreniach informovali agentúry AP a DPA.

01 - Modified: 2024-10-04 21:39:15 - Feat.: - Title: Jezídka odišla z Pásma Gazy s vedomím miestnych úradov, uvádza Hamas. Američania hovoria o oslobodení 02 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 03 - Modified: 2024-10-04 20:37:56 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o zamestnanosti vzrástli, dolár posilnil 04 - Modified: 2024-10-04 20:01:35 - Feat.: - Title: Biden si nie je istý, či budú prezidentské voľby v USA pokojné. Dôvodom sú sporné Trumpove vyjadrenia 05 - Modified: 2024-10-04 19:50:24 - Feat.: - Title: Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 01:10