StoryEditor

Atentátnička dala život za Alaha

18.01.2004, 23:00
Skôr, ako sa Reem Rijašiová onoho rána vybrala z domu, zverila svojho štvorročného syna a poldruharočnú dcéru do opatery blízkej príbuznej. Potom si pod sukňu pripevnila päť kilogramov trhaviny a zamierila do Erezu.

Je to frekventovaný priechod, ktorým z pásma Gazy do Izraela chodievajú za prácou stovky Palestínčanov denne. I ona sa medzi nich zamiešala - a vzápätí odpálila rozbušku. Mala dvadsaťdva rokov.
Spolu s ňou zomreli aj štyria nenávidení Izraelčania, ďalších 12 osôb utrpelo zranenie, medzi nimi palestínski robotníci, pracujúci v blízkej izraelskej priemyselnej zóne. Necelý deň po atentáte Izrael celé pásmo Gazy opätovne odrezal od okolitého sveta. Štrnásťtisíc Palestíncov zostalo doma - a bez práce. Nezamestnanosť tu inak dosahuje 70 percent.
Atentátnička sa tesne pred činom dala zvečniť na videozázname, ktorý sa vzápätí dostal do niektorých redakcií. Vystupuje na ňom mladá žena v bojovom maskovanom odeve, s typickou zelenou čelenku organizácie Hamas na čele. Jej tmavé oči horia nadšením. V rukách namiesto detí drží automat. Hovorí jasným, nezastretým hlasom. Jej želaním už oddávna bolo, aby "na nebeskú bránu mohla raz klopať lebkami sionistov". Okrem toho chce byť prvou ženou - martýrkou, ktorá vykoná hrdinský čin; "kusy tiel budú pri ňom len tak lietať".
Ženy ako atentátničky už medzitým nie sú v tejto oblasti nejakou výnimkou. Od roku 2000 si takýto spôsob samovraždy zvolilo sedem žien, vyše 20 izraelské bezpečnostné orgány pred činom odhalili. Prvýkrát však šlo o príslušníčku hnutia Hamas. Ahmed Jásin, duchovný vodca tejto organizácie, až doteraz uprednostňoval mužov, "úlohou žien je vychovávať nových bojovníkov", hovorieval.
To však patrí minulosti. Pach pušného prachu z miesta činu vietor ešte ani neodvial, ale Jásin už čin "martýrky" vysoko vyzdvihol. Svätá vojna je vraj povinnosťou mužov i žien, islam také niečo nezakazuje. Jeden z predstaviteľov Hamasu nedávno uviedol, že ženy majú lepšie bojové podmienky ako muži, pretože na tých Izraelčania prísnejšie dohliadajú.
Mužský hlas na videozázname sa mladej ženy pýta na deti. Tie má, samozrejme, rada, odpovedá rozhodne, ale "moja láska k Bohu je ešte silnejšia". Potom vyzýva manžela, aby dcéru i syna raz dal do cirkevnej školy. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 00:00