StoryEditor

Vo viacerých štátoch hrozí ústave nie

22.04.2004, 00:00
Autor:
dodo
Po prekvapujúcom obrate v britskej politike sa teraz Nemecko a Francúzsko snažia o rekapituláciu možných rizík. Na rozdiel od britského premiéra Tonyho Blaira francúzska vláda podobné referendum riskovať nie je ochotná.

Namiesto toho chce Paríž a Berlín navrhnúť koordinovanú stratégiu ratifikačného procesu. Britské rozhodnutie vyvolalo v únii značný rozruch, pretože skrýva v sebe mnohé riziká. Môže sa totiž stať, že Briti - tradiční euroskeptici - dokument odmietnu. Podobne neistý je aj výsledok hlasovania v Írsku a Dánsku, kde konanie referenda priamo predpisuje národná ústava.
Podľa plánov dublinskej vlády sa referendum v Írsku uskutoční v priebehu najbližších troch rokov. Tým, ako dopadne, si nemôže byť istý nikto. Veď ešte v čerstvej pamäti je zamietavé stanovisko Írov k zmluve z Nice v roku 2001 - a teda vlastne k rozšíreniu EÚ. Na to, aby Íri v druhom pokuse zmenili svoje postoje, musela potom vláda vynaložiť enormné úsilie. Podobný prípad predstavuje aj Dánsko, aj keď termín referenda tu ešte nie je ani len vo výhľade.
V niektorých ďalších štátoch EÚ je rozhodovanie o podobných zásadných otázkach fakultatívne - alebo rozhodujú občania, alebo stačí ratifikácia parlamentom. To platí o Španielsku či Holandsku.
Problémy so schválením európskej ústavy však môžu nastať aj medzi nováčikmi. Predovšetkým v Lotyšsku je odpor proti nej veľmi silný a vláda sa chce referendu za každú cenu vyhnúť.
Možno očakávať, že najvyšší predstavitelia "dvadsaťpäťky" sa na texte ústavy čoskoro zhodnú, keďže Španielsko i Poľsko - ktoré ju v decembri blokovali - už naznačili zmenu stanovísk. Podľa niektorých názorov by ústava mohla byť formálne podpísaná 17. júna. Potom by nasledoval ratifikačný proces vo všetkých členských štátoch. Paríž a Berlín chcú presadiť, aby podľa možnosti čo najviac štátov ústavu schválilo spoločne, podľa všetkého v jeden deň, niekedy na jeseň tohto roka. Francúzsko a Nemecko tak zrejme učinia na spoločnej schôdzi parlamentov oboch krajín, čo už obaja ministri zahraničných vecí Joschka Fischer a Michel Barnier v podstate dohodli. (hn/gaf)

Občania Európskej únie a ústava
Zástancovia:
Väčšina Európanov myšlienku európskej ústavy podporuje. Podľa februárového prieskumu verejnej mienky (Eurobarometer) ide až o 77 percent obyvateľov. Len 15 percent túto myšlienku odmieta. V októbri 2003 prijatie ústavy podporovalo 67 percent občanov.
Skeptici: Najmenšiu podporu má prijatie ústavy vo Veľkej Británii a Švédsku, ale veľa protivníkov je aj v Dánsku a Rakúsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:49