StoryEditor

Strelec sa skrýval na schodoch a utiekol v aute. Vraždu Nemcova zachytila kamera

01.03.2015, 11:18
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ruská televízia TVC zverejnila záznam z pouličnej kamery, ktorá údajne zachytila ​​vraždu bývalého ruského vicepremiéra a kritika režimu Borisa Nemcova počas piatkovej noci na moste neďaleko Kremľa. Kvalita záberov nie je veľmi dobrá, dá sa však rozoznať okoloidúce automobily a siluety ľudí. Práve v okamihu streľby však záber kamery zakryl snežný pluh.

Zo záznamu televízia TVC odhadla, že vrah sa pravdepodobne najprv skrýval na schodisku vedúcom na most a po čine dobehol po ceste k autu, ktoré na moste na chvíľku zastavilo.

Kamera ukazuje, ako tvrdí televízia, že o 23:30 moskovského času (21:30 SEČ) Nemcov a jeho spoločníčka idú po moste. "Pomaly ich doháňa snežný pluh. O 23:31 ich karoséria vozidla s pluhom zakrýva pred kamerou. O sekundu neskôr odtiaľ vybieha na vozovku ďalší človek, rýchlo nasadá do (ďalšieho) auta a odchádza," okomentovala zábery televízia a opísala pohyb ľudí na moste: dievča je najskôr schovaná za snehovým pluhom, ktorého posádku zrejme žiada o pomoc, potom sa vracia na miesto činu. Okolo prechádzajú ľudia, niektorí sa zastavujú, iní idú ďalej, podobne autá. O 23:42 (21:42 SEČ) prichádza polícia.

Vyše tri hodiny na mieste vraždy policajti zhromažďovali dôkazy, v tej dobe bol most uzavretý. Kriminalisti tam našli šesť nábojníc, štyri guľky zasiahli politika, jeho spoločníčka vyviazla bez zranení.

Päťdesiatpäťročný Nemcov sa stal terčom paľby v okamihu, keď sa s ukrajinskou dvadsaťtriročnou modelkou Annou Duryckou vracal z večere v reštaurácii Bosco v obchodnom dome GUM oproti Kremľu do svojho bytu za riekou Moskvou.

Durycká je hlavným svedkom činu, ale podľa policajtov nie je jediným. Teraz sa ďalší ľudia podrobujú výsluchu. Vyšetrovatelia prehľadali byt Nemcova a zaistili pevný disk počítača, hovorili so susedmi a zhromažďujú zábery pouličných kamier.

Posudzujú niekoľko verzií, siahajúcich od provokácie kvôli destabilizácii politickej situácie, stopu islamistov a extrémistov až po možnú súvislosť s ukrajinským konfliktom. Vraj nie je možné vylúčiť ani súvislosť s podnikaním či osobnú nenávisť voči zavraždenému a ďalšie bežné pohnútky zločinu, vrátane žiarlivosti. Je však zjavné, že páchatelia opozičného politika sledovali.

V súvislosti s vraždou policajti začali trestné konanie podľa zákonov zaoberajúcich sa vraždou a obchodom s nelegálnymi zbraňami, informuje agentúra Interfax.

Hovorca federálnych vyšetrovateľov Vladimir Markin medzitým poprel správy médií, že sa policajtom vraj podarilo v centre Moskvy nájsť auto, v ktorom zabijaci ušli z miesta činu. Varoval tiež, že v priebehu vyšetrovania sa môžu vyskytnúť "dezinformácie" a dokonca aj "otvorené provokácie", a odporučil novinárom zverejňovať len overené informácie z oficiálnych zdrojov.

Vražda Nemcova
Hovorca federálnych vyšetrovateľov Vladimir Markin medzitým poprel správy médií, že sa policajtom podarilo v centre Moskvy nájsť auto, v ktorom zabijaci ušli z miesta činu. Varoval tiež, že v priebehu vyšetrovania sa môžu vyskytnúť "dezinformácie" a dokonca aj "otvorené provokácie", a odporučil novinárom zverejňovať len overené informácie z oficiálnych zdrojov.

"Urobíme všetko, aby organizátori a vykonávatelia tejto podlej a cynickej vraždy boli po zásluhe potrestaní," uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Väčšina predstaviteľov režimu hovorí o snahe destabilizovať Rusko. "Západné špeciálne služby sa snažia vytvoriť v Rusku vnútorný konflikt," uviedol napríklad proputinovský líder Čečenska Ramzan Kadyrov.

Je suis Boris
Opozičnej predáci hovoria o politicky motivovanej vražde neúprosného kritika režimu. Nemcov niekoľko týždňov údajne pripravoval materiály o zapojení Ruska do konfliktu na Ukrajine, čo Kremeľ popiera. O tejto skutočnosti hovoril v sobotu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Jeden z prítomných smútiacich na mieste zabitia Nemcova povedal pre BBC: "Bolo to nariadené Putinom bez známky pochýb. Ukázali nám, aký osud čaká tých, ktorí sa mu postavia." Jeho slová podporil aj opozičný aktivista Mark Galperin, podľa ktorého sa ľudia boja pridať na ich stranu.

Na most, kde bol politík zabitý, ľudia celú sobotu nosili kvety a zapaľovali sviečky. Podľa britskej stanice sa na mieste objavili aj nápisy ako "Všetci sme Nemcov" alebo "Je suis Boris" alebo "Borisovi, oni sa ťa báli".

Vražda sa stala pred povolenou nedeľnou demonštráciou proti Putinovej vláde a vojne na Ukrajine - ešte počas večere Nemcov poskytol rozhovor ukrajinskému rádiu o pripravovanej akcii. Miesto demonštrácie sa v nedeľu popoludní uskutoční smútočný pochod k miestu zločinu, ktorý bude sprevádzaný zvýšenými bezpečnostnými opatreniami.

01 - Modified: 2007-03-28 09:31:30 - Feat.: 0 - Title: Vinohradníctvo a dotácie EÚ
01 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 02 - Modified: 2024-09-09 12:10:06 - Feat.: - Title: Krvavý prípad, ktorý šokoval Kežmarok. Svorka nenávidela nevestu, tehotnú ju rozpolila a pochovala v pivnici 03 - Modified: 2024-08-13 11:40:01 - Feat.: - Title: Bangladéšsky súd nariadil vyšetrovanie bývalej premiérky Vadžídovej v súvislosti so smrťou muža 04 - Modified: 2024-08-13 07:05:18 - Feat.: - Title: Podozrivého z pondelkového útoku nožom v Londýne obvinili z pokusu o vraždu, zranil 11-ročné dievča 05 - Modified: 2024-08-11 17:57:52 - Feat.: - Title: Ukončite nepokoje v Británii, vyzvali rodičia zavraždeného dievčaťa na pohrebe. Nechcú násilie v mene dcéry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 09:31