StoryEditor

Polícia zastrelila pri Fergusone ďalšieho mladíka, ľudia opäť vyšli do ulíc

20.08.2014, 09:15
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Mladý černoch mal policajtov ohrozovať nožom. Mužov zákona mal nabádať, aby ho zastrelili.

Polícia neďaleko amerického Fergusonu zastrelila ďalšieho mladíka čiernej pleti. Podľa dostupných informácií ich ohrozoval nožom. Rodina Michaela Browna, ktorý bol zastrelený pred takmer dvoma týždňami, oznámila, že pohreb bude v pondelok. 

Policajti v utorok večer miestneho času zastrelili 23-ročného černocha pri zásahu, ku ktorému boli privolaní po lúpeži v obchode. Podľa polície mužom zákona hrozil nožom a správal sa nepredvídateľne. Policajtov vraj dokonca nabádal, aby ho zastrelili. Aj napriek výzvam, aby nôž odložil, sa muž k policajtom priblížil na jediný meter, načo policajti začali strieľať. Presné okolnosti incidentu sú predmetom vyšetrovania. 

Podľa CNN miesto nového činu leží len tri kilometre od Fergusonu. Podľa agentúry AP sa tam navyše zhromaždil veľký dav. 
21- tisícový Ferguson sa už viac ako týždeň potýka s násilnými demonštráciami, ktoré vyvolalo zastrelenie 18-ročného černocha Michaela Browna 28-ročným belošským strážnikom Darrenom Wilsonom. 

Prezident Obama v pondelok vyzval na upokojenie emócií a zároveň oznámil, že do Ferguson vysiela ministra spravodlivosti Erika holder, aby dohliadol na spravodlivé vyšetrenie incidentu. Na prípade už podľa médií pracuje niekoľko desiatok agentov FBI. 

Z pohrebu bude verejný akt
Michael Brown bude pochovaný v pondelok, oznámil právnik rodiny. Informoval o tom miestny denník St. Louis Post-Dispatch. Smútočného aktu by sa mali zúčastniť aj významné osobnosti. Podľa miestnych médií má smútočnú reč predniesť baptistický kazateľ a bojovník za občianske práva Al Sharpton. 

Vo Fergusone sa zatiaľ nepotvrdili obavy z ďalších nepokojov a rabovania. V noci na stredu demonštrovali proti údajne násilnému postupu voči černošskému obyvateľstvu stovky ľudí, ale pokojne. Skandovali "Ruky hore, nestrieľať!" informovala agentúra DPA. 

Úrady dúfajú, že pouličné bitky z posledných dní sa už nebudú opakovať. Na protestný pochod hlavnou ulicou má dohliadať mnoho policajtov, ktorí však zatiaľ nemuseli zasahovať. Niektoré ulice boli preventívne uzavreté, rovnako ako okolité obchody a reštaurácie. 

Novinári pod drobnohľadom
Dianie na predmestí hlavného mesta štátu Missouri sleduje mnoho novinárov a televíznych štábov z celého sveta. Okrem toho dnes má podľa agentúry DPA začať súdne vyšetrovanie Brownovho zastrelenie. Veľká porota bude posudzovať, či policajt Darren Wilson porušil zákon. 

Pitva preukázala, že bol mladík zastrelený šiestimi ranami, z ktorých dve ho zasiahli do hlavy. Rodičia si však vyžiadali ďalšiu pitvu, ktorá má určiť, v akej pozícii voči policajtovi sa v čase streľby nachádzal. Policajt Wilson, ktorý je na nariadenej platenej dovolenke a Brownovi rodičia požadujú jeho zadržanie, sa zatiaľ médiám k incidentu nevyjadril. Svedectvá o incidente sa rozchádzajú. Podľa jedných mal Brown ruky nad hlavou, podľa iných sa snažil policajtovi vytrhnúť zbraň. Denník The Washington Post napísal, že v organizme mŕtveho sa našli stopy po marihuane. 

Americký Výbor na ochranu novinárov (CPJ) kritizoval skutočnosť, že počas nepokojov bolo zadržaných aj najmenej 11 novinárov a označil to za "neustále šikanovanie". Novinári boli bez vznesenia obvinenia vždy prepustení. "Šikanovanie a zadržiavanie novinárov musí prestať," zdôraznilo novinárske združenie. 

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Španieli podržali Valverdeho
01 - Modified: 2024-09-15 20:13:01 - Feat.: - Title: V Trumpovej blízkosti sa strieľalo. Exprezident je v poriadku, Biely dom odsúdil politické násilie 02 - Modified: 2024-09-06 13:55:46 - Feat.: - Title: Útočník z Mníchova vystrelil na viacero budov, vrátane izraelského konzulátu 03 - Modified: 2024-09-05 12:28:51 - Feat.: - Title: Neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove polícia postrelila muža, zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-09-05 07:52:16 - Feat.: - Title: V nemeckej metropole sa strieľalo. Incident si vyžiadal jedného mŕtveho a dvoch zranených 05 - Modified: 2024-09-04 08:26:30 - Feat.: - Title: V škole neďaleko Štokholmu postrelili tínedžera
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:09