StoryEditor

Prvé europlatby prinášajú osoh

09.11.2004, 23:00

Wojciech Kowalewski, roľník z dedinky Srebrowo na východe Poľska, si od radosti šúcha ruky. Podľa vlastných slov v rozhodujúcom okamihu ukázal dostatok odvahy -- vzal si bankový úver a teraz cíti "európsky vietor" v chrbte. Jeho maštaľ zodpovedá najnovšiemu štandardu, a tak mu nič nebráni, aby ťažil z výhod členstva jeho vlasti v únii. Podobnú eufóriu zažívajú teraz aj desaťtisíce ďalších malých a stredných roľníkov. "Dedina, ktorá bola už-už na kolenách, pomaly vstáva," opísal nový optimizmus ľudí na vidieku týždenník Polityka.
Už pred vstupom do európskeho integračného zoskupenia -- to znamená pred 1. májom 2004 -- získalo Poľsko nemalé prostriedky z podporného programu SAPARD. Ich súčet dosiahol sumu 4,7 miliardy zlotých. Za tieto peniaze si nové technické vybavenie zadovážilo okolo 30-tisíc roľníkov. K tomu sa ešte pridala pomoc poľského štátu vo výške 730 miliónov zlotých.
Dnes už môžu i naši susedia čerpať z bruselských fondov priamo. Z celkového počtu dva milióny jednotlivo hospodáriacich roľníkov si žiadosť o podporu podalo až 1,4 milióna. "Poliaci sú presvedčení o výhodnosti európskej integrácie," komentoval tieto čísla denník Rzeczpospolita.
Keď sa v polovici októbra v mestečku Lomza vyplácali prvé subvencie, príležitosť na návštevu si nedal ujsť ani prezident Alexander Kwašniewski. "Naše snahy o členstvo v únii už prinášajú plody," vyslovil sa v tejto súvislosti.
Poľskí experti počítajú s tým, že postupne vznikne asi stotisícová skupina moderných poľnohospodárskych podnikov, ktoré budú udávať tón. V podmienkach jednotného vnútorného trhu by väčšie problémy nemalo mať ešte ďalších 400 000 gazdovstiev. Ostatné však budú musieť o miesto na slnku tvrdo bojovať. Vstup do únie priniesol poľnohospodárom i mohutné zvýšenie nákupných cien. "Pred rokom som dostal za kilogram bravčového mäsa horko-ťažko dva zloté -- dnes aj päť," pochvaľuje si nové pomery Pawel Szymczak z dediny Konany. Jedným z dôvodov je rastúci dopyt po poľských živočíšnych produktoch v západnej Európe, čo dokladajú aj čísla varšavského ministerstva poľnohospodárstva. Export potravín z Poľska sa v období január -- apríl zvýšil o 13 percent; v ďalších piatich mesiacoch však až o 34 percent.
Novonájdená chuť roľníkov investovať do strojového vybavenia pomohla medzitým aj bankrotujúcemu výrobcovi traktorov Ursus. Za deväť mesiacov roku 2004 už vyprodukoval viac vozidiel ako za celý vlaňajší rok. Tešia sa tiež výrobcovia umelých hnojív, ako aj banky s filiálkami na vidieku. Roľníci si totiž otvárajú nové kontá, určené pre príjem financií z Bruselu. A nové možnosti odbytu objavili už i telekomunikačné firmy -- napríklad prevádzkovateľ mobilnej siete GSM Plus prišiel s osobitným programom pre "ľudí na poli".
Už menej nadšený je politik Andrzej Lepper, predseda hnutia Samoobrana, ktorý pôvodne vystupoval proti poľskému členstvu v únii. Ak vlani mal podporu okolo 20 percent, teraz by mu hlas odovzdalo už len 11 percent voličov. "Európska únia je o. k., podmienky prístupovej zmluvy však chceme i tak zlepšiť" -- znie jeho nová stratégia. (hn/gaf)

Koľko kto dostal
Finančná pomoc z EÚ v rámci programu SAPARD (v mil. eur)
Poľsko 179,9
Maďarsko 40,6
Litva 31,8
Česká republika 23,5
Slovensko 19,5
Slovinsko 6,8
Zdroj: EÚ, výsledky za rok 2002 (za rok 2003 ešte nie sú známe)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:01