StoryEditor

Aids zanecháva milióny chorých sirôt

01.12.2003, 23:00

Deväťročný Thokozane posedáva na mokrej dlážke, prikrytej niekoľkými filcovými pokrývkami. Nezúčastnene sa pohráva s figúrkou supermana. V chatrči z vlnitého plechu, veľkej sotva 3 x 3 metre, znie rádio. Celé zariadenie pozostáva z dreveného stola a jednej postele. Spí sa väčšinou na zemi. Obyvateľmi príbytku sú okrem Tkokozaneho jeho trinásťročná sestra Happy a dvadsaťštyriročný brat Thami s priateľkou Noncebou a ich dvoma malými ratolesťami.
Thokozane sa s inými deťmi už dávno nehral a dobrý polrok nechodí už ani do školy, vlastne celý deň presedí v chladnej chatrči. Africkí rodičia radi dávajú potomkom mená, od ktorých si sľubujú, že ovplyvnia ich osud. Napríklad "thokozane" znamená radosť. Žiaľ, tento chlapec si jej mnoho neužil a ani jeho ďalšie perspektívy nie sú dobré. Obaja rodičia medzičasom zomreli -- na aids. Aj ich syn nosí smrteľný vírus od narodenia v sebe. Symptómy straty imunity už vidieť na jeho pokožke.
Ťažko chorého Thokozaneho objavili v chatrči pracovníci dedinky SOS z neďalekého predmestia juhoafrickej Pretórie Mamelodi. Phindile Nyalunga, sám takisto chorý na aids, chlapcovi odvtedy trikrát do mesiaca nosí trochu ryže, kukuričnej múky a ovsených vločiek. A okrem toho Thokozane dostane kedy-tedy aj nejaký liek z neďalekej nemocnice.
Detí s podobnými osudmi žije v tejto krajine mnoho -- sirôt, ktorých rodičia zomreli na aids. Mnohí z nich našli potom útulok u príbuzných, avšak obrovský rozsah epidémie už dávno prekonal silu tradičnej rodovej starostlivosti. Niet práce, niet peňazí.
Medzitým však už aj podniky rozpoznali nebezpečenstvo hroziacej katastrofy. Z iniciatívy jednej veľkej nemeckej banky sa napríklad rozvinulo hnutie Noe -- a tak ako túto biblickú postavu zachránila údajne kedysi archa, tak i chorým deťom v Južnej Afrike majú pomáhať podobné symbolické archy.
A núka sa ešte jedno prirovnanie. Tým, čím bol kedysi pre stredovekú Európu mor, tým je dnes pre veľkú časť Afriky aids. Každý rok len v Južnej Afrike pribúda milión takto postihnutých sirôt. Splnomocnenec OSN pre boj proti chorobe aids v Južnej Afrike Stephen Lewis má čísla poruke: "V roku 1990 úrady odhadovali počet chorých sirôt na jeden milión -- dnes je ich asi 11 miliónov. Ešte nikdy predtým nebolo ľudstvo konfrontované s podobnou situáciou." Lewis odhaduje, že do roku 2010 bude sirôt dvadsať miliónov. Ak je pravdivá teória, že vírus HIV pôsobí plošne, destabilizácia hrozí celému čiernemu kontinentu.
Douglas Reed, jeden z dobrovoľných pracovníkov, ktorí spravujú dedinky SOS sa domnieva, že väčšiu pozornosť treba venovať chorým rodičom. "Keby mali k dispozícii dosť liekov a neškodlivú stravu, mohli by si život predĺžiť o celé roky -- a zároveň pomáhať vlastným deťom," hovorí. Na súčasnej epidémii sa však podľa neho podpísala aj politika juhoafrickej vlády, ktorá sa dlhší čas pokúšala rozsah katastrofy zamlčiavať.
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:10