StoryEditor

Gross -- najmladší premiér v dejinách Česka

27.07.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Úradujúci predseda ČSSD Stanislav Gross sa včera stal novým českým premiérom. Na Pražskom hrade ho do vrcholnej ústavnej funkcie menoval prezident Václav Klaus. Gross sa vo svojich 34 rokoch stal najmladším predsedom vlády v doterajšej histórii krajiny.

Nahradil Vladimíra Špidlu, ktorý odstúpil z člena strany a vlády pre silnejúcu kritiku vnútri sociálnej demokracie. Gross hodlá zostaviť kabinet založený na staronovej koalícii s ľudovcami a unionistami. Zmeny vraj však nebudú len kozmetické a nová vláda si podľa neho získa dôveru domácej i zahraničnej verejnosti. Po vymenúvacom akte vyhlásil, že jeho vláda nebude udržovacia, ale mladý a energický tím, ktorý bude mať elán a chuť riešiť problémy krajiny. Hodlá tiež zlepšiť komunikáciu s verejnosťou a s hlavou štátu. "Chcem slúžiť tejto vlasti a ľuďom, ktorí v nej žijú," vyhlásil novovymenovaný premiér.
Klaus novinárom povedal, že verejnosť i on sám od Grossovej vlády očakávajú, že bude mať odvahu riskovať, nebude sa báť zmien a bude krajinu spravovať s "mladistvým elánom". S Grossom hovoril už o konkrétnych menách budúcich ministrov - proti žiadnemu návrhu vraj Klaus zatiaľ nemal námietky. Gross zatiaľ nechcel povedať, koho chce do vládnej zostavy pribrať a ktorého zo súčasných ministrov si ponechá. Záleží podľa neho aj na dohode s koaličnými partnermi. Bez komentára nechal tiež otázku, či jedným z členov jeho vlády bude aj líder ľudovcov Miroslav Kalousek.
Vláda sa má rovnako ako predchádzajúci Špidlov kabinet opierať o krehkú väčšinu 101 hlasov v dvestočlennej snemovni. Lídri troch vládnych strán ešte do konca týždňa chcú dokončiť koaličnú dohodu a dohodnúť sa na personálnom obsadení vlády. Keď prezident menuje nových ministrov, predstúpi kabinet pred dolnú komoru so žiadosťou o dôveru. Zrejme sa tak stane v auguste.
Politológovia predpokladajú, že zostavovanie vlády nebude ľahké a že aj nový kabinet bude nestabilný. "V žiadnom prípade nepredpokladám, že by vláda bola stabilná a že by sa udržala," vyhlásil Rudolf Kučera. Bohumil Doležal si myslí, že pre Grossa môže byť v jeho snahe zostaviť a následne udržať vládu zrejme najobťažnejším partnerom ľavicové krídlo v ČSSD.
Experti nepočítajú s tým, že by Grossova vláda zaviedla akékoľvek zásadné ekonomické reformy. Predovšetkým sociálni demokrati sa podľa nich budú obávať ďalšieho odlevu voličov v prípade, že by zásadným spôsobom reformovali dôchodky, zdravotníctvo alebo výraznejšie obmedzili sociálne dávky. Nová vláda síce ekonomiku nijako zásadne negatívne neovplyvní, Česko však bude v tempe potrebných zmien zaostávať za okolitými štátmi, súdia ekonómovia. Niektorí majú okrem toho obavu, či budú privatizácie, ktoré pripraví nová vláda, dostatočne transparentné. Vládu čaká privatizácia Českého Telecomu a možno aj 16 percent akcií energetického gigantu ČEZ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. október 2024 01:32