StoryEditor

Prídu, kradnú a odídu, napadla Rómov švajčiarska tlač

12.04.2012, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Obrovskú vlnu kritiky vyvolal švajčiarsky magazín Die Weltwoche, ktorý zverejnil sériu článkov o kriminalite východoeurópskych Rómov vo Švajčiarsku. Na magazín dokonca podali niekoľko trestných oznámení kvôli rasizmu, tvrdí nemecký server welt.de.

Najväčší rozruch vyvolalo posledné vydanie časopisu s podtitulom Rómovia prichádzajú: Lúpežné výpravy do Švajčiarska. Šok vyvolá už samotnou titulnou stranou – je na nej zašpinený malý rómsky chlapec, ktorý oboma rukami mieri pištoľou priamo na záujemcu o kúpu časopisu.

Pod paľbou kritiky
Prvé trestné oznámenia za články nenechali na seba dlho čakať – podala ich súkromná osoba z Bazileja, viedenský novinár Klaus Kamolz a zakladateľ berlínskeho združenia Zastavme pravicový populizmus Dirk Stegemann.

Spisovateľka žijúca vo Švajčiarsku Sibylle Bergová dokonca na svojom twitterovom účte označila magazín za nový Stürmer. Tento názov niesol v 30. rokoch minulého storočia ostro protižidovský a protikomunistický časopis v nacistickom Nemecku.

Švajčiarsky mediálny expert Peter Studer sa pozastavil najmä nad titulným obrázkom. „Je to neslýchaný obrázok s rasistickými črtami,“ povedal Studer pre švajčiarsku rozhlasovú stanicu Radio 1.

Samotný magazín sa však bráni. „Text je veľmi dobre zdokumentovaný,“ tvrdí zástupca šéfredaktora a spoluautor hlavného článku Philipp Gut v reakcii na kritiku.
Gut presviedča, že predsa sa musí dať vážne a otvorene hovoriť o pálčivých témach. „Zatvárať pred týmito vecami oči by nepomohlo nikomu, a najmenej deťom, ktoré sú zneužívané na zločinecké ciele.“

Prídu, kradnú a odídu
Titulná snímka pritom nevznikla vo Švajčiarsku, ale v Kosove. V roku 2008 ho na kraji mesta Gjakova zhotovil taliansky fotograf Livio Mancini na objednávku švajčiarskych médií. Rómske deti podľa neho žijú so svojimi rodinami na obrovských haldách odpadkov a hrajú sa uprostred smetiska plného jedovatých látok. Mancini pripomenul, že s magazínom nemá žiaden kontakt a ani nevedel, v akej súvislosti bola snímka publikovaná.

Sporné sú pritom celkovo tri články. Hlavný z nich s nadpisom Prídu, kradnú a odídu, pripisuje východoeurópskym rómskym klanom veľký podiel na narastajúcej kriminálnej turistike. Rómovia podľa redaktorov stoja aj za rozmáhajúcou sa pouličnou prostitúciou vo Švajčiarsku. Časopis však dodáva, že presné čísla neexistujú, keďže polícia rozlišuje iba štátnu, a nie etnickú príslušnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 23:47