StoryEditor

Ktoré strany sa po voľbách dostanú do parlamentu a čo vo svojej politike presadzujú

18.06.2012, 00:00
Autor:
MHMH

Syriza, radikálna ľavica
Strana Alexisa Tsiprasa podporuje zotrvanie Grécka v eurozóne, odmieta však tvrdé škrty dohodnuté v memorande s veriteľmi. Strana ho chce zmeniť. Tvrdí, že dlhová kríza nie je problém Grécka, ale únie. Kritizovala bývalé vedenie krajiny za to, že nebolo razantnejšie v rozhovoroch s veriteľmi.

Nová demokracia, konzervatívci
Proeurópski pravicoví liberáli Antonisa Samarasa boli v roku 2010 proti záchrannému balíku z Európy. Neskôr sa pridali k socialistom a boli za prijatie druhého záchranného balíka. Sľubujú vyššie dôchodky, nižšie dane a chcú po voľbách zmeniť memorandum.

Pasok, sociálni demokrati
Počas vlády proeurópskych socialistov Evangelosa Venizelosa požiadalo Grécko o pomoc. Strana podporuje výrazné škrty, štrukturálne reformy a privatizáciu štátnych podnikov, aby sa ekonomika krajiny stala konkurencieschopnou.

Komunistická strana Grécka
Strana Aleky Paparigovej stojí za protestmi proti opatreniam vlády a nesúhlasí so záchrannou pomocou. Strana je za vystúpenie Grécka z eurozóny a Európskej únie a opätovné prijatie drachmy. Podporu hľadá v najmä v pracujúcej triede.

Nezávislí Gréci, pravica
Populisti Panosa Kamennosa sú proti medzinárodnej pomoci. Tak ako Syriza, aj oni kritizovali bývalé vedenie za ustupovanie medzinárodným veriteľom. Strana sľubuje vytvorenie nezávislej komisie, vyšetrí príčiny krízy a obnoví zvrchovanosť Grécka, o ktorú údajne kvôli veriteľom prišlo.

Zlatý úsvit, ultranacionalisti
Radikálni neonacisti Nikolaosa Michaloliakosa odmietajú medzinárodné balíčky pomoci. Logo strany pripomína hákový kríž. Požadujú vystúpenie z eurozóny aj Európskej únie.

Demokratická ľavica
Strana Fotisa Kouvelisa je proti škrtom. Neodmieta dohody so zahraničnými veriteľmi o pomoci, no žiada v nich zmeny, inak ich nepodporí. Po májových voľbách odmietla podporiť proeurópske strany, podmienila to vstupom Syrizy do veľkej koalície.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 16:43