StoryEditor

Pomýlili si teroristi Nórsko s Dánskom?

23.05.2003, 00:00

Nórsky premiér Kjell Magne Bondevik netajil včera v Oslo prekvapenie nad obsahom najnovšej výzvy vedenia teroristickej siete Al-Kajdá, v ktorej sa ako jeden zo západných terčov spomínajú aj nórske inštitúcie. Predseda vlády škandinávskej krajiny odmietol špekulovať, prečo sa jeho krajina objavila na audiozázname obsahujúcom údajne výzvu pravej ruky šéfa Al-Kajdy Ajmana al-Zawahrího. Zároveň však ubezpečil, že hrozbu berú v Osle vážne a že o nej boli informované zastupiteľské úrady krajiny v zahraničí, ako aj významnejšie podniky. Podľa mediálnych zdrojov sa však bezpečnostné opatrenia v krajine nesprísnili. Americkú ambasádu v nórskej metropole však pre verejnosť dočasne uzavreli.
Analytici nevylúčili, že prominentný predstaviteľ Al-Kajdy si vo výzve zamenil Nórsko a susedné Dánsko, ktoré bolo súčasťou medzinárodnej koalície zasahujúcej v Iraku. Členská krajina NATO do vojny v Perzskom zálive ani neposlala svoje jednotky. Aj komentátor stanice CNN povedal, že skôr by očakával spomenutie napr. Poľska. Riaditeľ Výskumného ústavu mieru v Oslo Stein Tönnesen sa však nazdáva, že Ajman al-Zawahrí sa nepomýlil. "Obávam sa, že spomenul Nórsko, lebo Al-Kajdá si ho zvolila ako cieľ teroristických útokov," povedal. Početné nórske spoločnosti figurujú v moslimskom priestore -- ropná firma Statoil v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Iráne, telekomunikačný operátor Telenor v Malajzii, Bangladéši a Singapure.
V nahrávke, ktorú odvysielala v stredu arabská spravodajská televízna spoločnosť al-Džazíra so sídlom v Katare, okrem iného odznelo: "Ó, moslimovia, prijmite rozhodnutie a udrite na veľvyslanectvá Spojených štátov, Veľkej Británie, Austrálie a Nórska, na ich firmy a ich zamestnancov. Vrhajte oheň pod ich nohy, pošlite týchto zločincov do ich krajín." Al-Zawahrí súčasne vyzval moslimov, aby bojovali proti Američanom prostredníctvom islamskej svätej vojny džihád.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 11:14