StoryEditor

Sneh ochromil dopravu v Európe

20.12.2010, 09:45
Autor:
ČTK, redČTK, red
Nové výdatné sneženie vyvolalo v noci na dnes veľký dopravný chaos vo veľkej časti západnej Európy.

Problémy boli od Anglicka cez Francúzsko, Belgicko až po Nemecko. Najväčší parížske letisko Charlesa de Gaullea prerušilo lety a noc na ňom nedobrovoľne strávili tisíce cestujúcich. Podobná bola situácia nielen v Londýne, Bruseli alebo Frankfurte, ale aj na francúzskych železniciach.

Letisko v Prahe Ruzyni od nedeľného popoludnia do dnešného rána zrušilo 12 odletov a 12 príletov kvôli pretrvávajúcej nepriazni počasia v zahraničí. Samotné pražské letisko kvôli počasiu teraz ťažkosti nemá. Bratislavské letisko s počasím problémy nemá, z ranných príletov a odletov boli zrušená len linka do Bruselu.

Parížska stanica Saint-Lazare sa aj v noci na dnešok zmenila pre stovky cestujúcich na nocľaháreň, pretože bolo zrušených mnoho spojov, napísala agentúra AFP. Železnica mala problémy aj v Normandii. Problémy hlásia aj expresy Eurostar spájajúce Paríž, Brusel a Londýn. Vláda vyzvala obyvateľov v postihnutých oblastiach, aby sa spoliehali skôr na svoje automobily. Na severovýchode Francúzska zostalo najmenej 5000 domácností bez prúdu.

V západnej nemeckej spolkovej krajine Severnom Porýní-Vestfálsku zakázali úrady kamiónom nad 7,5 tony vjazd na diaľnicu. Snažia sa tak zabrániť zablokovaniu dôležitých spojníc obdobne ako v uplynulých dňoch, kedy práve nákladné autá spôsobili na poľadovici najviac havárií.

Kamióny, ktoré do tejto oblasti po diaľnici prichádzajú z iných častí Nemecka, sú na pomedzí políciou odklánané na bežné cesty. Opatrenia však kamiónovú dopravu v krajine prakticky ochromili, napísala agentúra DPA.

Počasie zastavilo prevádzku na desiatich železničných tratiach v šiestich krajoch v Česku. Tri sneh zavial na Frýdlantsko, po dvoch na severe Moravy a na Karlovarsku, zistila ČTK na internetových stránkach Českých dráh. Podľa hovorkyne Českých dráh Kataríny Šubová sú na zaviatych tratiach nasadené snehové frézy a sneh bude podľa nej odstránený počas dopoludnia, najneskôr v popoludňajších hodinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 18:48