StoryEditor

Vo väzení sa ma pokúšali zabiť, tvrdí Assange

20.12.2010, 16:24
Autor:
Martin EhlMartin Ehl
Zakladateľ WikiLeaks tvrdí, že vyhrážky dostáva aj jeho právny zástupca a jeho deti.

Pokúšajú sa ma zabiť. Vyhrážky dostáva môj právny zástupca i moje deti, hovorí zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange v prvom rozhovore po svojom prepustení na kauciu z britského väzenia.

Interview priniesol španielsky denník El País, ktorý bol jedným z piatich svetových médií, ktoré dostala exkluzívny prístup k dokumentom americkej diplomacie, ktorých zverejnenie na internete vyvolalo globálnu búrku. Assange teraz žije v dome svojho britského priateľa Vaughana Smitha, ktorý na základe podmienok kaucie nesmie opustiť.

"Cítim sa odhodlane. Videl som, akú sme získali celosvetovú podporu, hlavne v Južnej Amerike a Austrálii," povedal Assange, ktorý tiež popisoval, ako si na čomsi tvrdom v ryži v britskom väzení vylomil zub. Ten nechal ležať v cele na stole a zub zmizol. Podľa Assangea to mohol byť pokus o jeho odstránenie a zmiznutý zub je dôkazom toho, že sa ktosi snaží zamiesť stopy.

Počas svojho zadržania bol prevezený do celkom troch väzníc a hovorí, že zakaždým boli podmienky horšie a horšie. "Takmer všetci, ktorí ma mali na starosti, mi ale vyjadrovali podporu, aj keď to nemohli urobiť verejne," tvrdí. Posledný presun bol vraj kvôli vyhrážkam smrťou. "Vyzerá to, že najviac hrozieb prichádza od príslušníkov amerických ozbrojených síl," dodáva Assange.

V rozhovore sa tiež vyjadril k článku v britskom denníka Guardian, ktorý priniesol uniknuté protokoly z vyšetrovania údajného znásilnenia, na základe ktorého Švédsko vydalo na Assangea medzinárodný zatykač a kvôli ktorému sa ocitol v britskom väzení.

"Obvinenie je falošné, rovnako ako celý prípad," povedal Assange k obvineniu dvoch Švédok, s ktorými mal mať podľa obžaloby nechránený pohlavný styk a ony sa obávali nákazy vírusom HIV.

Na priamu otázku, či niekoho znásilnil, Assange odpovedal: "Nepáči sa mi používať slovo násilie v súvislosti s mojím menom. Nikdy som nemal sexuálny vzťah s nikým, kto by s tým nesúhlasil."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 10:19