StoryEditor

Krátke správy

13.03.2003, 23:00

Predseda českej vlády Vladimír Špidla sa rozhodol vymeniť ministra priemyslu a obchodu Jiřího Rusnoka. Premiér o to včera oficiálne požiadal prezidenta ČR Václava Klausa. (TASR)

Falošné kolkové známky v mimoriadne dobrej kvalite, ktoré obyvatelia i organizácie použili na úradné doklady i v súdnych procesoch, odhalili v ostatných týždňoch v Maďarsku. Celkové škody štátu podľa odhadov dosahujú výšku jednej miliardy forintov. Nitky prípadu podľa denníka Népszabadság vedú údajne do Srbska. (TASR)

Turecký ústavný súd včera zakázal prokurdskú Demokratickú ľudovú stranu. Jej zákaz zdôvodnil predsedajúci sudca Mustafa Bumin tým, že podporovala zakázanú Stranu kurdských pracujúcich a stala sa centrom aktivít smerujúcich proti jednote tureckého štátu. (TASR)

Najbližší poradca a asistent britského princa Charlesa Michael Fawcett včera rezignoval zo svojho postu po obvinení z rozpredaja kráľovských darov, a to v čase, keď princ a jeho spolupracovníci čelia viacerým škandálom. (TASR)

Poľsko je znepokojené sporom o rozpočte rozširovania Európskej únie, čím by sa mohlo oddialiť slávnostné podpísanie prístupovej zmluvy s desiatimi kandidátskymi štátmi budúci mesiac. Ako varovala poľská ministerka pre európske záležitosti Danuta Huebnerová, akékoľvek spomalenie procesu rozširovania by prekážalo snahe vlády získať podporu obyvateľstva pred júnovým referendom o vstupe do EÚ. (SITA/Reuters)

V Nemecku bude možné sledovať novinárov, ak to povedie k odhaleniu miesta pobytu hľadaného zločinca. Odpočúvanie telefonických hovorov žurnalistov je teda v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Spolkového ústavného súdu. (SITA)

Novú koaličnú vládu Pobrežia Slonoviny, ktorú vytvorili s cieľom ukončiť šesťmesačnú občiansku vojnu, predstavil včera v metropole Yamoussoukro prezident Laurent Gbagbo. Povstalci a hlavná opozičná strana sa však na prvom zasadnutí kabinetu nezúčastnili. (TASR)

Vodca nepálskych maoistických povstalcov včera vyhlásil, že vzbúrenci budú súhlasiť so zachovaním monarchie v krajine, ak si to želajú jej obyvatelia. Išlo by o kľúčový prelom k ukončeniu krvavého sedemročného povstania. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 09:22