StoryEditor

Bin Ládin a Irak spojenci?

12.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR
Nové posolstvo Usámu bin Ládina, šéfa teroristickej siete Al-Kajdá, ktoré v utorok večer odvysielala katarská satelitná televízna stanica al-Džazíra, môže byť podľa amerických predstaviteľov znakom rodiaceho sa spojenectva teroru.

"V najlepšom prípade ide o teroristu, ktorý sa spolčuje s brutálnym diktátorom, v najhoršom prípade to ukazuje rastúce spojenectvo teroru," uviedol nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy.
"Sledujeme s veľkým znepokojením prípravy križiakov na začatie vojny na predchádzajúce hlavné mesto moslimov Bagdad a na vytvorenie bábkovej vlády," uvádza bin Ládin vo vyhlásení, ktoré odvysielala katarská televízia. Podľa jeho slov bude prípadná vojna v Iraku zameraná na všetkých moslimov, a nielen na režim irackého vodcu Saddáma Husajna. "Všetci tí spomedzi vodcov arabských krajín, alebo tí, čo poskytnú svoje vojenské základne na zabíjanie moslimov v Iraku, sú odpadlíci," zdôraznil bin Ládin. Súčasne vyzval Iračanov, aby vzdorovali vojne USA proti ich krajine a zdôraznil, že akákoľvek spolupráca s USA proti Iraku je nepriateľstvom voči islamu. USA vraj vedú útok na Irak preto, aby narušili regionálnu rovnováhu v prospech Izraela. "Bojujte proti týmto despotom. Pripomínam vám, že víťazstvo prichádza len od Boha," hovorí bin Ládin sa na páske. Bin Ládin tiež vyzval na samovražedné útoky proti "nepriateľovi". "Zdôrazňujeme význam mučeníckych útokov proti nepriateľovi. Tieto útoky vedené proti Amerike a Izraelu im spôsobia nešťastie, aké nikdy predtým nezažili," varoval hlas zo záznamu. Hľadaný terorista v nahrávke poprel styky s režimom irackého vodcu Saddáma Husajna. Irak tiež viackrát poprel styky s Al-Kajdou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 01:43