StoryEditor

Čoraz viac dôkazov o výmysloch tajných služieb

06.06.2003, 00:00
Americký prezident je presvedčený, že invázia do Iraku bola oprávnená, a prisľúbil, že vyjde najavo pravda o zbraniach hromadného ničenia, ktoré vlastnil režim Saddáma Husajna. "Odkryjeme pravdu," povedal Bush
Americký prezident je presvedčený, že invázia do Iraku bola oprávnená, a prisľúbil, že vyjde najavo pravda o zbraniach hromadného ničenia, ktoré vlastnil režim Saddáma Husajna. "Odkryjeme pravdu," povedal Bush počas návštevy amerických jednotiek v Katare. Hoci sa v Iraku zatiaľ zbrane hromadného ničenia nenašli, je podľa Busha istá jedna vec: "Žiadna teroristická skupina nedostane zbrane hromadného ničenia od irackého režimu, lebo ten už neexistuje." "Zabezpečili sme, že Irak sa nestane základňou pre teroristov," uviedol Bush pred americkými vojakmi v tábore as-Sajlíja. Prezident obvinil zo zodpovednosti za súčasnú vlnu kriminality v Iraku bývalého diktátora, ktorý, ako poznamenal, prepustil z väzení "hrubých zločincov" a uvrhol svoje obyvateľstvo do hladu a zúfalstva. Obvinil tiež Saddáma zo zanedbávania irackej infraštruktúry. Bushove slová o "odkrytí pravdy" však nič nemenia na tom, že zbrane hromadného ničenia, ktoré boli pre USA zámienkou pre vojnu, sa doteraz nepodarilo nájsť. Tento problém vyvoláva turbulencie na americkej i britskej politickej scéne. Demokratický prezidentský kandidát Bob Graham si myslí, že Bush by mal americkému ľudu splatiť účty, ak sa dokáže, že informácie tajných služieb o irackom arzenáli boli prehnané a naschvál manipulované Bielym domom.
Horšie je na tom však britský premiér Tony Blair, ktorý sa nemôže oprieť o takú silnú "národnú jednotu" ako prezident USA. V britskom parlamente už dve komisie vyšetrujú, či vláda manipulovala s informáciami tajných služieb a "prikrášľovala" ich s cieľom ukázať svetu veľkosť irackej hrozby. Ďalšiu ranu Blairovi zasadil Ibrahim al-Maráší, americký vedec, ktorého rešerše boli bez jeho vedomia použité britskými tajnými službami pri vpracovaní dôkazov proti Iraku. Podľa al-Marášího premiér "plagoval a manipuloval" údaje, preháňajúc kapacity irackej armády. Podľa jeho článku v novinách Daioly Telegraph britská vláda použila najmä jednu vetu z jeho výskumných prác, ktorú prekrútila. Al-Maráší napísal, že iracké tajné služby podporujú opozičné skupiny v nepriateľských režimoch. V správe britskej vlády sa však tvrdí, že "pomáhajú teroristickým skupinám v nepriateľských režimoch".
"Zmeniac niekoľko slov britská správa z februára 2003 navádza čitateľa uveriť, že Iračania mali adekvátnu štruktúru pre pomoc skupinám akou je Al-Kajdá," vyhlásil al-Maráší.
Informácie spravodajských služieb o zbraniach hromadného ničenia v Iraku označil za vymyslené aj jeden z bývalých zbrojných inšpektorov OSN. V rozhovore pre berlínsku rozhlasovú stanicu Inforadio inšpektor Bernd Birkicht včera vyjadril pochybnosti o tom, že Saddám mal v čase pred zosadením Američanmi vedenou koalíciou k dispozícii zásoby nervového plynu VX. Dôkazy boli podľa neho "vytvorené" po tom, čo aj americká Ústredná spravodajská služba (CIA) začala pochybovať o tom, či Irak skutočne vlastní chemické, biologické alebo jadrové zbrane. Birkicht, 39-ročný berlínsky počítačový odborník, považuje za nepravdepodobné, že ešte zostali akékoľvek zásoby plynu VX. "Nikto nevie s istotou povedať, či tam niekde ešte je alebo nie je plyn VX, ale pravdepodobnosť, že nejaký nájdeme, je nesmierne nízka. A zašiel by som ešte ďalej: ak by tam aj teraz nejaký našli, podľa môjho názoru tam predtým nebol," povedal. Birkicht bol členom inšpekčného tímu OSN, ktorý sa vrátil do Iraku v novembri minulého roka a pôsobil tam do 18. marca, tesne pred začiatkom vojnového konfliktu.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 00:31