StoryEditor

Európski populisti vytiahli do boja

15.06.2004, 00:00

V historických voľbách do Európskeho parlamentu v skutočnosti "dotyk histórie" príliš cítiť nebolo, skôr naopak -- tón udávala nízka volebná účasť a mocnejší hlas euroskeptikov.
Vo väčšine krajín sa v predvolebnej kampani o Európe takmer nehovorilo. Mnohí voliči sa tiež cítili zneistení pokračujúcimi diskusiami o budúcej spoločnej ústave aj o európskych financiách.
Z kruhov blízkych Európskej komisii zazneli obavy predovšetkým z výsledkov hlasovania vo Veľkej Británii a v Holandsku.
Na Britských ostrovoch prekvapilo, že Nezávislá strana Veľkej Británie získala priazeň až šestiny voličov. Jej predstavitelia sa pritom netaja názorom, že Veľká Británia by z únie mala vystúpiť.
V "krajine tulipánov" veľký úspech zaznamenal zase eurokritik Paul van Buitenen. Preslávil sa tým, že ako radový bruselský úradník v roku 1999 prispel k odhaleniu celého radu nedostatkov v únii, čo napokon viedlo k pádu celej Európskej komisie Jacqua Santera. Buitenenova strana Transparentná Európa sa zasadzuje za priehľadnosť pomerov v EP a už ohlásila záujem úzko spolupracovať s dánskym euroskeptikom Jensom-Petrom Bondeom.
Podobne razantne sa do parlamentu dostal i rakúsky poslanec Hans-Peter Martin, ktorý si kolegov v snemovni znepriatelil poukazovaním na zneužívanie veľkorysých cestovných náhrad. Jeho strana dostala približne 14 percent hlasov.
V nových štátoch EÚ prevahu získali konzervatívne sily. V Česku zvíťazila opozičná Občianska demokratická strana pred komunistami. Obe strany bruselskú byrokraciu ostro kritizujú. K podobnému vývoju došlo aj v Lotyšsku.
Poľské výsledky volieb do Európskeho parlamentu pravdepodobne definitívne spečatili osud vládnych sociálnych demokratov premiéra Marka Belku. Jednoznačným víťazom sa stala liberálno-konzervatívna Občianska platforma, ale podľa očakávania si pozície posilnil i populista Andrzej Lepper a jeho Samoobrana. Obe zoskupenia Európsku úniu považujú za vhodnú scénu na presadzovanie národných záujmov Poľska. A ani výsledky volieb v Maďarsku sa od tohto trendu neodchýlili. Aj Viktor Orban a jeho konzervatívne občianske hnutie vidí v únii predovšetkým fórum na presadzovanie maďarských záujmov. (hn/gaf)

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam... 02 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:32