Reuters
StoryEditor

Vojnu na Ukrajine sme v utorok sledovali online

29.03.2022, 23:59
Autor:
(red)(red)
Vývoj týkajúci sa ruskej invázie na Ukrajine sme sledovali online v utorok 29. marca.

Vojna na Ukrajine (29.3.) 00:12 Sumár udalostí z vojny na Ukrajine v utorok

  • Možnou nádejou je dnešné oznámenie ruského ministerstva obrany, že Rusko výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.
  • Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pri dnešnom telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom neúspešne pokúsil presadiť prímerie pre ostreľovaný ukrajinský Mariupoľ.
  • Ruské sily v utorok zasiahli raketami vojenské letisko v meste Starokosťantyniv na západe Ukrajiny a zničili zásoby palív, oznámil starosta Mykola Meľnyčuk.
  • Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou.
  • Z ruského veľvyslanectva v Prahe musí odísť jeden z jeho vedúcich predstaviteľov.
  • Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev.
  • Ukrajinská delegácia na dnešných rokovaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk.
00:11 V obliehanom Mariupole zomreli zrejme tisíce civilistov, odhaduje misia OSN V obliehanom Mariupole zrejme zomreli za štyri týždne ruského ostreľovania tisíce civilistov, povedala dnes agentúre Reuters Matilda Bognerová, šéfka monitorovacej misie Úradu vysokej komisárky pre ľudské práva OSN na Ukrajine. Podľa Bognerovej ide zatiaľ o hrubý odhad. OSN od začiatku konfliktu potvrdila úmrtie 1 179 civilistov, upozorňuje však, že skutočné údaje sú veľmi pravdepodobne výrazne vyššie. 23:28 Zelenskyj: Signály z rokovaní sú pozitívne, na ukončenie vojny nestačia Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer vyhlásil, že najnovšie kolo mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou prinieslo isté "pozitívne" signály, ktoré však neznamenajú ukončenie ruskej vojenskej agresie. "Môžeme povedať, že signály prichádzajúce z rokovaní sú pozitívne, ale tieto signály nemôžu prehlušiť výbuchy a ruské ostreľovanie," povedal Zelenskyj vo večernom videopríhovore. Jeho slová citovala agentúra AFP.
Zdroj: AP
22:39 Rusko na Ukrajine opakovane použilo hypersonické rakety, tvrdí americký generál Rusko už opakovane vypálilo hypersonické rakety na vojenské ciele na Ukrajine, ktorá už vyše mesiaca vzdoruje ruskej agresii. Vyhlásil to v utorok americký generál a veliteľ síl NATO v Európe Tod Wolters. 22:23 Pentagon: Rusko nesťahuje svoje jednotky pri Kyjeve, iba ich presúva Rusko presúva malý počet svojich vojenských síl pri Kyjeve, avšak nesťahuje ich a hlavné mesto Ukrajiny zostáva ohrozené. Uviedol to v utorok hovorca amerického ministerstva obrany. 22:00 V ruskom meste Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc počuli výbuchy Sériu výbuchov začuli v utorok neskoro večer v ruskom meste Belgorod, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou. Uviedol to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Gladkov na sociálnej sieti napísal, že výbuch nastal v dedine približne 30 kilometrov juhozápadne od Belgorodu. Dôvody explózie neuviedol. Prisľúbil však, že neskôr poskytne viac informácií. 21:32 Pentagon reaguje Ruské vojsko iba presúva svoje sily okolo Kyjeva na iné miesta a nesťahuje ich z bojov, uvádza Pentagon. 21:22 Rusko zasiahlo raketami letisko na západe Ukrajiny a zničilo zásoby palív Ruské sily v utorok zasiahli raketami vojenské letisko v meste Starokosťantyniv na západe Ukrajiny a zničili zásoby palív, oznámil starosta Mykola Meľnyčuk. "Od prvého dňa vojny sme boli zasypávaní raketami, ale dnešný útok bol veľmi vážny a spôsobil značné škody," napísal starosta na Facebooku. Dodal, že útok si nevyžiadal žiadne obete. 20:53 Nepravdepodobné zapojenie Bieloruska do vojny Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč označil za nepravdepodobné zapojenie Bieloruska do vojny. Rusko už to podľa jeho názoru chápe. 20:52 Európske burzy sa v utorok výrazne posilnili Európske akciové trhy sa v utorok výrazne posilnili. Podporilo ich zlepšenie nálady na trhoch, keďže správy z ďalšieho kola rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou signalizovali pokrok, ktorého výsledkom by mohlo byť aspoň dočasné zastavenie bojov. 20:20 Biely dom: USA a západoeurópski spojenci budú naďalej poskytovať pomoc Ukrajine Spojené štáty a ich kľúčoví západoeurópski spojenci budú aj naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a podporu, aby sa mohla brániť proti nevyprovokovanému útoku zo strany Ruskej federácie. Počas spoločného telefonátu sa na tom v utorok zhodli americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi. 20:13 Čaputová: Mladí Ukrajinci nasadzujú život za európsku budúcnosť svojej krajiny Veľmi silné ľudské stretnutie s mladými ľuďmi odhodlanými brániť svoju vlasť a nasadzovať život za jej európsku budúcnosť. Tak hodnotí prezidentka Zuzana Čaputová utorkové stretnutie, na ktorom privítala poslankyne Verchovnej rady Ukrajiny Olenu Khomenko a Mariu Mezentsevu i starostu mesta Melitopoľ Ivana Fedorova.
Prezidentka Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR
19:58 Evakuácia Mariupoľu zatiaľ nie je možná, tvrdí Paríž po rokovaní Macrona s Putinom Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pri dnešnom telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom neúspešne pokúsil presadiť prímerie pre ostreľovaný ukrajinský Mariupoľ. Odchod civilistov z Mariupoľu v tejto chvíli nie je možný, povedal podľa agentúry Reuters Elyzejský palác. Putin podľa Paríža sľúbil, že o humanitárnej operácii "bude premýšľať".
Zdroj: TASR/AP
19:45 Vojna na Ukrajine: Ukrajinci navrhujú neutralitu a cudzie krajiny ako garanty. Výsledky mieria k Putinovi Systém garancií bezpečnosti, neutrálny status a budúce rozhovory o Kryme. To počas utorkových rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine navrhla v Istanbule ukrajinská delegácia tej ruskej. Tá schôdzku označila za konštruktívnu s tým, že návrhy Kyjeva odovzdá ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na rokovaní sa zúčastnil aj oligarcha Roman Abramovič. Ankara uviedla, že v stredu sa už rokovať nebude. 19:42 Najdôležitejšie udalosti posledných hodín
  • Možnou nádejou je dnešné oznámenie ruského ministerstva obrany, že Rusko výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.
  • Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou.
  • Z ruského veľvyslanectva v Prahe musí odísť jeden z jeho vedúcich predstaviteľov.
  • Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev.
  • Ukrajinská delegácia na dnešných rokovaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk.
19:39 Utečenecká kríza je riadená štátom, deklaroval v utorok štátny tajomník Ministerstva vnútra Vendelín Leitner. Uviedol to v súvislosti s pochybnosťami, ktoré vznikli po medializovaní zmluvy rezortu so súkromnou firmou na zabezpečenie tábora v Michalovciach. Navrhované odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v parlamente považuje za zmätočné a zbytočné.
Zdroj: AP/TASR
19:31 Putin Macronovi povedal, že nacionalisti v Mariupole musia zložiť zbrane Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonáte francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi povedal, že "nacionalisti" v ukrajinskom meste Mariupol musia zložiť zbrane. 19:12 Medinskij: Ukrajina žiada, aby Rusko súhlasilo s jej možnosťou vstupu do EÚ Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve. 18:59 Rusi prenikli do počítačového systému maďarského ministerstva Ruská tajná služba prenikla do interného počítačového systému maďarského ministerstva zahraničných vecí, napísal dnes maďarský investigatívny portál Direkt36. 18:58 Dánsko je pripravené vyslať do pobaltských krajín ďalších 800 vojakov Dánska vláda ponúka, že vyšle ďalšie stovky vojakov do pobaltských krajín v prípade, že ju o to oficiálne požiada Severoatlantická aliancia (NATO). 18:34 Fínske bezpečnostné služby varujú pred ruskými kybernetickými útokmi Fínsko sa musí pripraviť na ruské hybridné útoky, upozornili v utorkovej správe fínske bezpečnostné služby. Varovanie prišlo v čase, keď v krajine intenzívne diskutujú o členstve v Severoatlantickej aliancii. 18:20 USA a Británia vyjadrili pochybnosti o vážnosti Ruska pri rokovaniach s Kyjevom Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou. Svoje pochybnosti v utorok po skončení ukrajinsko-ruských rokovaní v Turecku vyjadrili americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský premiér Boris Johnson. 17:55 Raketový úder Ruský raketový úder zničil sklad paliva v Chmeľníckej oblasti. Podľa starostu Starokosťantynivu nie sú žiadne ľudské obete, ale všetky strategické zásoby palív a mazív sú zničené. 17:38 Rusko sťahuje časť vojakov z Kyjeva
Zdroj: Twitter
17:35 Poľsko definitívne zastaví dovoz uhlia z Ruska Poľsko zastaví dovoz uhlia z Ruska. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu. Vláda v utorok schválila návrh zákona, ktorý umožní zakázať import ruského uhlia. "Nechceme, aby bol tento dovoz možný, aj keď vieme, že existuje riziko spojené s faktom, že Európska únia takéto opatrenia zatiaľ neprijala," uviedol hovorca vlády Piotr Müller. "Sme si vedomí právnych problémov. Pochybnosti sú, bohužiaľ, oprávnené, ale už nemôžeme čakať, kým v tejto záležitosti zareaguje Únia." 17:20 Nastal významný posun v rokovaniach? Už viac ako mesiac Ukrajina čelí ruskej invázii. V krajine zomreli tisíce ľudí a milióny ďalších vojna vyhnala z domovov. Možnou nádejou je dnešné oznámenie ruského ministerstva obrany, že Rusko výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Ministerstvo to oznámilo po ukončení mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Istanbule. Kyjev pri rozhovoroch navrhol ukrajinskú neutralitu, ktorá by sa opierala o systém bezpečnostných záruk. Podľa Turecka ide o doteraz najvýznamnejší posun v rokovaní medzi oboma krajinami. 17:15 Zomrelo sedem ľudí Kvôli explózii v Mykolajivskej oblasti zomrelo 7 ľudí a 22 bolo zranených. Trosky sa ďalej rozoberajú, takže počet obetí môže byť vyšší. 16:59 Nemecko: Video o týraní ruských zajatcov je autentické Z analýzy, ktorú vykonali odborníci oslovení nemeckým denníkom Bild, vyplýva, že video, na ktorom ukrajinskí vojaci týrajú ruských zajatcov, je autentické. Drastické zábery, na ktorých údajní Ukrajinci strieľajú do nôh spútaných Rusmi, sa v nedeľu rýchlo rozšírili po sociálnych sieťach. 16:55 Česko vyhosťuje kľúčového ruského diplomata, píše Respekt Z ruského veľvyslanectva v Prahe musí odísť jeden z jeho vedúcich predstaviteľov. V utorok o tom na svojom webe informoval český týždenník Respekt. Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky o tomto kroku rozhodlo na základe informácií od českých bezpečnostných zložiek, ktoré nemenovaného muža podozrievajú z poškodzovania vzájomných vzťahov a tiež z možných kontaktov s ruskými tajnými službami. 16:51 Poľska vláda je bližšie k zákazu dovozu ruského uhlia Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý zakazuje dovoz uhlia z Ruska. Poľsko dováža asi pätinu spotrebovávaného uhlia, väčšinou práve z Ruska. 16:49 Z Írska majú odisť štyria vysoko postavení diplomati Írsko ruskému veľvyslancovi odporučilo odchod štyroch vysoko postavených ruských diplomatov kvôli ich správaniu, ktoré podľa Dublinu odporuje konvenciám. 16:45 Niektoré ruské jednotky sú na ústupe Niektoré ruské jednotky pôsobiace severozápadne od Kyjeva začali s ústupom späť do Bieloruska. Ich súčasťou je aj mobilný balistický raketový systém Iskander-M, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na kyjevskú oblastnú vojenskú správu. 16:35 Zacharovová: Vojaci nezasahujú civilné ciele "Počas špeciálnej operácie na Ukrajine ruský vojenský personál robí všetko pre to, aby sa vyhol civilným obetiam," uviedla na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. 16:14 Euro výrazne posilňuje Euro výrazne posilňuje vďaka správam o pokroku v mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou. Pripisuje si zhruba 1,3 percenta na 1,1130 amerického dolára. 16:06 Belgicko vyhostilo ruských diplomatov Belgicko vyhostilo 21 ruských diplomatov. Informuje o tom Nexta. 16:03 V Rovenskej oblasti sa stále snažia uhasiť požiar V Rovenskej oblasti stále likvidujú požiar, ktorý vypukol včera večer po tom, ako ruská raketa zasiahla sklad ropy. S požiarom bojuje 67 hasičov a 17 jednotiek techniky. 16:00 Holandsko vyhostí 17 ruských diplomatov, považuje ich za spravodajcov Holandsko vyhostí 17 zamestnancov ruskej ambasády, považuje ich za dôstojníkov spravodajských služieb a hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Na twitteri to oznámil holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Vláda sa tak rozhodla na základe informácií od civilnej i vojenskej spravodajskej a bezpečnostnej služby. Podobne v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu postupovali aj ďalšie krajiny. Holandsko s nimi svoj krok koordinovalo, uviedol minister. 15:44 Cena ropy klesá v dôsledku pozitívnych signálov z mierových rozhovorov Ropa stráca viac ako päť percent z ceny v dôsledku pozitívnych signálov z rusko-ukrajinských rozhovorov. Brent odpisuje 5,3 percenta na 106,51 amerických dolárov za barel. 15:35 Johnson & Johnson prestane do Ruska dodávať kozmetické výrobky Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) prestane do Ruska dodávať kozmetické výrobky. Zem však bude ďalej zásobovať liekmi a zdravotníckymi potrebami. Firma tak podobne ako iné západné spoločnosti reaguje na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. 15:16 Prvý zástupca šéfa Medzinárodného výboru Štátnej dumy: Výsledky rusko-ukrajinských rokovaní sú vážnym tvrdením, že „špeciálna operácia“ speje ku koncu. 15:07 Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu pri Kyjeve Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to v utorok námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule, ktoré ruská delegácia označila za "zmysluplné". 15:01 Kollár: Konflikt na Ukrajine je vojnou o ďalší civilizovaný svet Vojenský konflikt na Ukrajine je nielen vojnou medzi naším východným susedom a Ruskom, ale bojom o ďalší civilizovaný svet. Povedal to predseda Národnej rady Boris Kollár po stretnutí s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku a ostatnými predstaviteľmi Ukrajiny. "Toto nie je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. Toto je vojna o ďalší civilizovaný svet, či budeme nakoniec žiť v mieri, alebo si povieme, že nová spoločenská politická norma bude taká, že si jeden silný rozhodne, ty nebudeš existovať, teba zrušíme a ty nemáš ukotvenie. Po týchto výmysloch si bude rozoberať jednotlivé krajiny," skonštatoval Kollár. 15:01 Čaputová sa stretla so starostom Melitopoľu Zuzana Čaputová dnes prijala v Prezidentskom paláci starostu ukrajinského mesta Melitopoľ Ivana Fedorova a poslankyne Verchovnej rady Ukrajiny. Fedorova mali začiatkom mesiaca zajať ruskí vojaci. O štyri dni neskôr ho ukrajinské zložky oslobodili výmenou za deväť ruských brancov.  14:53 Rokovania dnes nebudú pokračovať Turecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom v Istanbule nebudú v stredu pokračovať. 14:49 Johnson: Prímerie na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie sankcií voči Rusku Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters. "Premiér povedal, že samotné prímerie nebude dôvodom na to, aby boli zrušené sankcie voči Rusku," povedal hovorca po stretnutí predsedu vlády s kľúčovými členmi jeho kabinetu. 14:48 Rusi chcú v okupovaných oblastiach zaviesť rubeľ Ruskí okupanti chcú v okupovaných oblastiach Ukrajiny zaviesť ako menu rubeľ, informovala Ukrajinská národná banka. Dodala, že ide o porušenie medzinárodného práva. 14:43 Biden dnes bude rokovať s európskymi hlavami štátov Prezident Spojených štátov Joe Biden bude dnes o situácii na Ukrajine rokovať s hlavami Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva. 14:40 Rokovania v Istanbule budú pokračovať večer Poradca prezidenta Ukrajiny Michajlo Podolak povedal, že rozhovory s Ruskom budú pokračovať dnes večer. Podolak je jedným z účastníkov rokovaní s Ruskom, ktoré sa konajú v Istanbule. 14:32 Najdôležitejšie udalosti posledných hodín
  • Podľa ruského ministerstva obrany Rusko úspešne dokončilo prvú fázu „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Ukrajinská armáda mala utrpieť významné straty.
  • Moskva a Kyjev rokujú o bezpečnostných zárukách. Hlavnou témou na rokovania s Ruskom sú pre Ukrajinu bezpečnostné záruky, uviedol poradca ukrajinského prezidenta. Rieši sa podľa neho aj prímerie.
  • Vojna na Ukrajine vstúpila do veľmi nepredvídateľnej fázy a scenárov vývoja bojov je mnoho. Talianskemu denníku Corriere della Sera to povedal americký generál a bývalý šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus. Kľúčové sú podľa neho boje o Mariupoľ či dodávky zbraní Ukrajine.
  • Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny.
  • Ukrajinská delegácia na dnešných rokovaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev odsúhlasí neutrálny štatút Ukrajiny.
  • Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa v utorok popoludní skončili, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda.
14:27 Rusko-ukrajinské mierové rokovania sa nateraz skončili Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa v utorok popoludní skončili, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda. Delegáti diskutovali o konkrétnych návrhoch vrátane neutrality Ukrajiny či bezpečnostných záruk. Nebolo však bezprostredné jasné, či budú rozhovory pokračovať aj v stredu. TASR tieto informácie prevzala od spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian. 14:26 Briti zadržali superjachtu Británia vo svojich vodách prvýkrát zadržala superjachtu, informoval spravodajský server BBC. Loď za 38 miliónov libier (približne 45,4 milióna eur) patrí nemenovanému ruskému podnikateľovi. Vlastníctvo takmer šesťdesiat metrov dlhého plavidla Phi, ktoré úrady zablokovali v rámci sankcií voči Rusku, je podľa vlády zámerne dobre utajené. 14:24 Zelenskyj v prejave k dánskemu parlamentu opäť žiadal sprísnenie sankcií voči Rusku Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešnom prejave k dánskemu parlamentu prostredníctvom videoprenosu zopakoval svoju výzvu na sprísnenie protiruských sankcií, vrátane zablokovania obchodu, zastavenia nákupov ruskej ropy a uzavretia prístavov pre ruské lode. Informovala o tom agentúra Reuters. 14:06 Rokovania o Kryme Ukrajinská strana navrhla pri rokovaní s Ruskom viesť konzultácie o statuse Krymu v priebehu nasledujúcich 15 rokov, informoval ukrajinský vyjednávač. Teraz sa podľa neho čaká na oficiálnu ruskú odpoveď. Ukrajinská strana všetky svoje návrhy predložila. 14:05 Ukrajina navrhla Rusku systém záruk, ktorý by mohol viesť až k jej neutralite Ukrajinská delegácia na dnešných rokovaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev odsúhlasí neutrálny štatút Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters jeden z ukrajinských vyjednávačov. Najprv však podľa neho musí na celej Ukrajine zavládnuť mier. Podľa šéfa ruskej delegácie boli rokovania konštruktívne, návrhy Kyjeva teraz preštuduje ruský prezident Vladimir Putin. 13:36 Desiatky mŕtvych po ostreľovaní mesta Mykolajiv Najmenej sedem mŕtvych a 22 ranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie Mykolajiva, uviedol Zelenskyj podľa BBC. Odpratávanie trosiek pokračuje. 13:35 Ruské jednotky sa môžu sústrediť na hlavný cieľ – oslobodenie Donbasu, hovorí Šojgu Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny. 13:24 Pripojenie Ukrajiny a Moldavska neovplyvnilo stabilitu elektrických sústav Za necelé dva týždne od pripojenia Ukrajiny a Moldavska k elektrickej sústave kontinentálnej Európy nedošlo k žiadnemu incidentu a sústavy sú stabilné. Na utorkovom stretnutí s novinármi to povedal generálny riaditeľ Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy Peter Dovhun. 13:13 Naď: Podporujeme Ukrajinu tak, ako vieme "Ukrajinu podporujeme humanitárne a vojensky, pomáhame tiež vojnovým utečencom. Bezprecedentne sme tiež posilnili obranu smerom k ruskej invázii," povedal minister Naď k súčasnej situácii u nášho východného suseda. 13:12 USA a spojenci cielia aj na ruské dodávateľské reťazce, uviedol člen americkej vlády Spojené štáty a ich spojenci plánujú nové sankcie, ktoré zasiahnu ďalšie sektory ruskej ekonomiky a dôležité dodávateľské reťazce, uviedol dnes námestník z amerického ministerstva financií Wally Adeyemo. Podľa agentúry Reuters nespresnil, ktorých odvetví či spoločností by sa pripravované rozšírenie sankčného režimu mohlo dotknúť. 13:11 Rusko-ukrajinský konflikt zasiahne globálny dopyt po oceli, varuje Japonsko Ak konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sú významnými vývozcami produktov z ocele, potrvá dlhšie, bude mať obrovský vplyv na globálny dopyt po oceli a na obchod. Vyhlásil to v utorok Eidži Hašimoto, šéf japonskej oceliarskej skupiny Nippon Steel. 13:02 Naď: Vstúpiť do NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí Dnes si Slovensko pripomína 18. výročie vstupu do Severoatlantickej aliancie. "Členstvo v NATO sa dnes ukazuje ako jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré Slovenská republika spravila," povedal minister obrany Jaroslav Naď. 12:56 Rusi vyhostia diplomatov pobaltských krajinách Ruské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo vyhostiť diplomatov pobaltských krajinách. Ministerstvo svoje rozhodnutie oznámilo pobaltským veľvyslancom. Novinárom to povedal lotyšský veľvyslanec Maris Riekstins. Litva, Lotyšsko a Estónsko vyhostilo desať ruských diplomatov v polovici marca. 12:52 Konflikt na Ukrajine sa ocitol v nepredvídateľnej fáze Vojna na Ukrajine vstúpila do veľmi nepredvídateľnej fázy a scenárov vývoja bojov je mnoho. Talianskemu denníku Corriere della Sera to povedal americký generál a bývalý šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus. Kľúčové sú podľa neho boje o Mariupoľ či dodávky zbraní Ukrajine. Zásadná pre obe strany bude schopnosť zaručiť zásobovanie, prísun zbraní a nadobudnutie nových vojenských kompetencií, tvrdí americký generál v dnešnom rozhovore. 12:39 Aktuálnym cieľom ruska má byť oslobodenie Donbasu Aktuálnym hlavným cieľom ruskej operácie na Ukrajine je oslobodenie Donbasu, povedal šéf ruskej obrany Sergej Šojgu. 12:38 Moskva a Kyjev rokujú o bezpečnostných zárukách Hlavnou témou na rokovania s Ruskom sú pre Ukrajinu bezpečnostné záruky, uviedol poradca ukrajinského prezidenta. Rieši sa podľa neho aj prímerie. 12:37 Zasiahnutá budova štátnej správy Ruské jednotky zasiahli budovu mykolajivskej regionálnej štátnej správy. Väčšine pracovníkov sa podarilo budovu opustiť, záchranári pátrajú po ôsmich civilistoch a troch vojakoch, ktorí sú pravdepodobne uväznení pod sutinami. Fotografiu sprostredkoval vedúci regionálnej správy Vitalij Kim. 12:34 Jednou z alternatív voči ruskému plynu by mohol byť turecko-izraelský plynovod Jednou z možností, ako aspoň čiastočne nahradiť ruské dodávky zemného plynu do Európy, by mohol byť plynovod medzi Izraelom a Tureckom, dosiahnutie dohody v tomto smere však nebude jednoduché. Uviedli to v utorok niektoré zdroje z vlády aj energetického sektora obidvoch krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 12:10 Niekdajší vodca separatistov v Donbase označil ruskú inváziu za chybu Jeden z niekdajších vodcov proruských separatistov na výhode Ukrajiny Alexej Alexandrov považuje ruskú inváziu na Ukrajinu za chybu. Vyjadril sa tak v nedávnom rozhovore pre agentúru Reuters, ktorá ho v utorok označila za náznak toho, že Kremeľ nemôže rátať ani s podporou všetkých proruských separatistov na Ukrajine. 12:09 Vojna ženie nahor ceny benzínu aj potravín, treba na ne pracovať viac Vojna na Ukrajine ženie nahor ceny benzínu aj potravín. Na ich kúpu treba odpracovať viac času ako vlani. Uviedla to v analýze Jana Glasová, analytička 365.bank. Pripomenula, že priemerná slovenská domácnosť vynakladá každý mesiac zhruba 17 percent svojich celkových výdavkov na potraviny a približne 15 percent smeruje na bývanie a energie. 11:59 Prezidentka podpísala Lex Ukrajina II. Prezidentka Zuzana Čaputová ešte včera podpísala zákon z 22. marca 2022 o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Urobila tak po prísľube zo strany vlády, že pripraví nariadenie, ktorým ochráni nájomníkov pred špekulatívnym ukončením nájmu v súvislosti s pomocou ukrajinským občanom. Informuje o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. 11:55 Rusko malo úspešne dokončiť prvú fázu "špeciálnej vojenskej operácie" Podľa ruského ministerstva obrany Rusko úspešne dokončilo prvú fázu „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Ukrajinská armáda mala utrpieť významné straty. V uplynulých dvoch týždňoch malo byť na Ukrajine ruskými vojakmi zabitých viac ako 600 zahraničných žoldnierov. Rusko bude adekvátne reagovať, ak NATO pošle na Ukrajinu lietadlá a protivzdušnú obranu. 11:53 Dnes alebo zajtra sa dozvieme, či majú mierové rokovania zmysel, povedal Peskov Rastie obľúbenosť ruského prezidenta Vladimira Putina, prezident má plnú podporu ľudu, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko chce zostať spoľahlivým dodávateľom plynu. Miliardár Roman Abramovič nie je oficiálnou súčasťou ruskej delegácie na ukrajinsko-ruských rokovaní v Turecku, ale je prítomný, dodal Peskov. Údajná otrava Abramoviča je súčasť informačnej vojny. Či majú mierové rokovania zmysel sa dozvieme dnes, prípadne zajtra. Obyvatelia Ukrajiny nie sú násilne prevážaní do Ruska. Skôr alebo neskôr bude musieť Rusko hovoriť so Spojenými štátmi o strategickej stabilite a bezpečnosti. 11:50 Rezort práce tvrdí, že ľudí z Ukrajiny informuje o možnostiach získania práce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, vrátane jeho podriadených organizácií, sa snaží pre odídencov z Ukrajiny vytvoriť prostredie, aby sa čo najrýchlejšie dostali k relevantným informáciám súvisiacim s ich začlenením sa na trh práce a poberaním štátnych sociálnych dávok. Ministerstvo to uviedlo v reakcii na apel OZ KOVO, ktoré plánuje vydávať informatívne letáky pre utečencov v ukrajinčine a rovnako by mal podľa nich postupovať rezort práce. 11:45 Bloomberg "odstrihol" od svojich terminálov klientov z Ruska a Bieloruska Americká spoločnosť Bloomberg sa rozhodla pozastaviť svoje operácie v Rusku a Bielorusku. Jej klienti v týchto krajinách nebudú mať prístup k žiadnemu z finančných produktov Bloombergu vrátane terminálov, dátových licencií, dátových kanálov a platforiem elektronického obchodovania. Informovala o tom v utorok agentúra AP. 11:44 Rusko obnovuje vývoz LPG z oblasti Azovského mora Rusko sa chystá v utorok obnoviť vývoz skvapalneného ropného plynu (liquefied/light petroleum gas - LPG) z prístavu v Azovskom mori, po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na údaje z prístavu a od spoločnosti Refinitiv Eikon. 11:43 Jeden z vyjednávačov dúfa vo vyhlásenie Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij v utorok ruskej štátnej televízii povedal, že dúfa, že po rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v Istanbule bude do niekoľkých hodín vydané vyhlásenie. 11:42 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu je na Ukrajine Na Ukrajinu pricestoval šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. S ukrajinským vedením bude rokovať o zaistení bezpečnosti jadrových elektrární. 11:41 Stovky mŕtvych v Černihive Približne 400 mŕtvych si podľa starostu celkom vyžiadalo ostreľovanie Černihivu na severe Ukrajiny. Na juhu paľba zasiahla Mykolajiv, nezvestných je niekoľko ľudí. 11:24 Ruská armáda zasiahla budovu regionálnej správy v Mykolajive Budovu regionálnej správy v ukrajinskom meste Mykolajiv zasiahla v utorok raketa vystrelená ruskou armádou, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR túto informáciu prevzala z agentúry AFP. 11:23 Viacerí na Blízkom východe vidia v západnej podpore Ukrajiny pokrytectvo Západné krajiny počas niekoľkých dní od začatia ruskej invázie na Ukrajinu odkazovali na medzinárodné právo, zaviedli tvrdé sankcie, začali vítať utečencov s otvorenou náručou a oslavovať ukrajinský ozbrojený odpor. Spomínaná reakcia v mnohých krajinách Blízkeho východu vyvolala pobúrenie, keďže ju mnohí považujú za do očí bijúci dvojitý meter v západnom prístupe k medzinárodným konfliktom, píše agentúra AP. 11:00 Rusko tvrdí, že zaplatilo kupón z dlhopisu v hodnote 102 miliónov dolárov Ruské ministerstvo financií v utorok uviedlo, že vyplatilo kupón z ruského dlhu denominovaného v eurách, ktorý je splatný v roku 2035. Ide o tretiu výplatu kupónov z ruských dlhopisov po zavedení bezprecedentných západných sankcií, ktoré vyvolávajú pochybnosti o schopnosti Moskvy splácať dlhy v cudzej mene. Ministerstvo oznámilo, že 102 miliónov amerických dolárov (93,01 milióna eur) na výplatu kupónu z eurobondu nasmerovalo do ruského Národného zúčtovacieho depozitára. 10:59 Vstup do NATO si dnes musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým, hovorí Naď Rozhodnutie vstúpiť do NATO si dnes musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti utorkového 18. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. "Na pozadí udalostí na Ukrajine som si istý, že ak by sme neboli členskou krajinou NATO, agresor by sa pozeral aj priamo na nás," vyhlásil. 10:44 Abramovič je prítomný na mierových rozhovoroch medzi Ukrajinou a Ruskom Ruský oligarcha Roman Abramovič, ktorý je majiteľom londýnskeho futbalového klubu Chelsea, je prítomný na mierových rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Istanbule. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britskej stanice BBC. 10:15 Ukrajina žiada krajiny sveta, aby zakázali symbol ruskej agresie Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v utorok krajiny sveta, aby zakázali používanie písmena "Z", ktorým je označená časť vozidiel ruských inváznych vojsk na Ukrajine. Podľa Kulebu by používanie tohto symbolu malo byť trestné, keďže ide o verejné vyjadrenie podpory vojenskej agresii, informoval denník The Guardian. "Vyzývam všetky štáty, aby kriminalizovali používanie symbolu 'Z' ako spôsobu vyjadrenia podpory agresívnej vojne, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko," napísal v utorok na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.
Ruská armáda na Ukrajine
Zdroj: Profimedia x Canva
10:01 Väčšina Bielorusov vojnu na Ukrajine nepodporuje, hovorí manželka politického väzňa Väčšina Bielorusov nesúhlasí s tým, že Rusko vtrhlo na Ukrajinu a že sa na Ukrajinu strieľa z bieloruského územia. V rozhovore s ČTK to uviedla Darja Losiková, manželka bieloruského politického väzňa Ihara Losika. Protestujúcim v Bielorusku hrozí väzenie a tvrdý postih, napriek tomu sa tamojší ľudia nevzdávajú a svoj nesúhlas s vojnou dávajú najavo rôznymi partizánskymi spôsobmi. Chodia protestovať v noci, kreslia graffiti, a nedávno sa im podarilo dokonca poškodiť železničnú trať medzi Bieloruskom a Ukrajinou, čo narušilo postup ruskej armády. 09:58 Slovensko si dnes pripomína 18 rokov od svojho vstupu do NATO Dnes sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, že vstup do NATO bola jedna z najdôležitejších udalostí našich moderných dejín. Slovensko si dnes pripomína 18 rokov od svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie. Za ten čas sme dokázali, že Slovensko je zodpovedný a solidárny spojenec, ktorý aktívne prispieva ku kolektívnej bezpečnosti celej Aliancie. „Dnes na pozadí pokračujúcej ruskej agresie v našom bezprostrednom susedstve sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, že vstup do NATO pred 18 rokmi bola jedna z najdôležitejších udalostí našich moderných dejín. Bolo to naše vlastné, suverénne a slobodné rozhodnutie, ktorým sme jasne vyjadrili našu príslušnosť k Západu a k hodnotám demokracie, slobody a právneho štátu, a ktorým sme získali najvyššie možné bezpečnostné záruky,“ uviedol minister Ivan Korčok. Správu prinieslo Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky. 09:44 Začalo sa ďalšie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom V Turecku sa v utorok dopoludnia začalo ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Rozhovory pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú prvým stretnutím delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v poslednom čase prebiehali najmä virtuálne. TASR tieto informácie prevzala zo stanice BBC a agentúr AFP a Reuters. 09:27 Ukrajina chce otvoriť tri humanitárne koridory Kyjev plánuje otvoriť tri humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. 09:22 Herec Sean Penn je opäť na Ukrajine, rozbieha tam svoje humanitárne projekty Hollywoodsky herec Sean Penn je opäť na Ukrajine, kde chce pomáhať s charitatívnymi programami pre vojnových utečencov. Informovala o tom v utorok verejnoprávna stanica BBC. Penn so svojím tímom má v pláne rozšíriť na Ukrajine programy neziskovej organizácie CORE (Community Organized Relief Effort), založenej v roku 2010, a spolupracovať pritom s miestnymi úradmi.
V pondelok Penn v tejto súvislosti absolvoval stretnutie s gubernátorom Ľvovskej oblasti Maxymom Kozyckým.
Vo svojom tweete, ktorým o schôdzke s gubernátorom informoval, vyzval svojich sledovateľov, aby finančne prispeli na konto CORE.
09:21 Kuleba vyzval vyjednávačov, aby na rokovaniach s Ruskom nič nepili ani nejedli Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odporučil účastníkom akýchkoľvek rokovaní s Ruskom, aby počas nich nič "nejedli ani nepili". Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News. Zároveň pripomenula, že ukrajinská a ruská delegácia sa v utorok stretnú v tureckom Istanbule na ďalšom kole mierových rokovaní. 08:59 Erdogan vyzval na uzavretie prímeria Turecký prezident Erdogan vyzval ruských a ukrajinských vyjednávačov na uzavretie prímeria a povedal, že Turecko je pripravené usporiadať schôdzku prezidentov Putina a Zelenského, píše agentúra TASS. 08:51 Ruská ekonomika tento rok klesne o 8,5 percenta Ruská ekonomika tento rok v dôsledku útoku na Ukrajinu klesne o 8,5 percenta. Predpovedala to ratingová agentúra S & P Global. Prudko tak zhoršila svoju predchádzajúcu prognózu, podľa ktorej sa mal ruský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok zvýšiť o 2,7 percenta. Rusko sa v dôsledku svojho útoku na Ukrajinu stalo terčom rozsiahlych medzinárodných sankcií, z krajiny navyše odchádza množstvo západných podnikov. 08:49 USA vyčlenia miliardy na pomoc Ukrajine, zdania bohatých a znížia svoj deficit USA vyčlenia miliardy dolárov na pomoc Ukrajine, zdania bohatých a znížia svoj deficit. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2023, ktorý v pondelok 28. marca predstavil prezident Joe Biden. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Masívny plán rozpočtu vo výške 5,8 bilióna amerických dolárov (5,29 bilióna eur) by zaplatil mnohé z Bidenových politických návrhov v čase, keď jeho administratíva čelí nespokojnosti a nízkemu hodnoteniu zo strany voličov, rekordnej inflácii a pretrvávajúcej neistote v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. 08:48 Rusi už zničili desiatky kostolov Ruské invázne sily zničili od 24. februára už viac než 60 ukrajinských chrámov, kostolov a iných náboženských objektov. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na údaje ukrajinského krízového centra. Deštrukcia náboženských objektov bola zdokumentovaná v ôsmich ukrajinských regiónoch, a to v Kyjevskej, Doneckej, Žytomytskej, Záporožskej, Luhanskej, Sumskej, Charkovskej a Černihivskej oblasti. Napriek oficiálnym deklaráciám Kremľa o ochrane pravoslávia ide väčšinou o pravoslávne chrámy. 08:43 Potrvá tri roky, kým sa Nemecko stane nezávislým od Ruska Nemecko bude potrebovať tri roky na to, aby si zabezpečilo alternatívne dodávky zemného plynu a stalo sa v tomto ohľade nezávislé od Ruska, povedal šéf firmy E.ON Leonhard Birnbaum v nemeckom programe televízie ARD. Bez dodávok ruského plynu by nemecká ekonomika utrpela "obrovské škody, ktorým by sa malo zabrániť, pokiaľ je to možné," dodal. 08:32 Rusi zrealizovali útok na juhu Ukrajiny Rusko dnes podniklo útok raketami blízko Nikopolu na juhu Ukrajiny, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe. 08:31 Ruské jednotky zasiahli ďalší sklad paliva Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej najnovšej aktualizácii vojenskej situácie uviedol, že ruské jednotky pokračujú v raketových útokoch na obytné štvrte po celej krajine, pričom sa zameriavajú na priestory na skladovanie paliva v snahe "skomplikovať logistiku" a "vytvoriť podmienky pre humanitárnu krízu". Informovala o tom v utorok stanica BBC. 08:20 Najdôležitejšie udalosti posledných hodín
  • Ukrajinské úrady majú dôkazy, že ruské sily použili kazetové bomby na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Venediktovová. Toto tvrdenie však nie je možné nezávisle overiť.
  • Podľa britskej vojenskej rozviedky malo byť na území východnej Ukrajiny nasadených viac ako tisíc žoldnierov Vagnerovej skupiny.
  • Rusko-ukrajinské rokovania v Turecku začnú v utorok, oznámili dnes nezávisle od seba hovorca Kremľa Dmitrij Peskov aj jeden z členov ukrajinskej delegácie, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Ukrajinskí zástupcovia už dorazili do Istanbulu.
  • Z Ukrajiny už pred vojnou utieklo takmer 3,9 milióna ľudí. Viac ako 2,2 milióna utečencov prekročilo hranice do Poľska.
  • Rusko použije jadrové zbrane len pri ohrození vlastnej existencie, zopakoval kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Operácia na Ukrajine dôvodom na ich použitie nie je.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí celkovú situáciu na Ukrajine aj napriek čiastkovým úspechom z posledných dní ako napätú.
  • Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa vyjadril k možnosti zastavenia dodávok ruského plynu v prípade, že by za neho Európska únia odmietla platiť v rubľoch. "Žiadna platba - žiadny plyn," povedal Peskov americkej televízii.
  • Ruské sily naďalej ohrozujú Kyjev, hoci ukrajinské jednotky pokračujú v protiútokoch severozápadne od metropoly, uviedla britská rozviedka.
08:13 Rusi ohrozujú Kyjev Ruské sily naďalej ohrozujú Kyjev, hoci ukrajinské jednotky pokračujú v protiútokoch severozápadne od metropoly, uviedla britská rozviedka. 07:41 Ukrajinské sily odrazili ruské útoky v Donbase, tvrdí velenie armády Ukrajinské jednotky v Donbase na východe krajiny počas uplynulých 24 hodín odrazili sedem útokov ruských vojsk a zničili 12 tankov a desať bojových vozidiel pechoty. Ukrajinské letectvo v rovnakom čase zostrelilo 17 vzdušných cieľov, vrátane ôsmich lietadiel, troch vrtuľníkov, štyroch dronov a dvoch striel s plochou dráhou letu. Oznámil to dnes ukrajinský generálny štáb. Uvedené údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. 07:27 Zelenskyj udeľoval vyznamenania Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil štátne vyznamenanie 302 ukrajinským vojakom. Z nich 28 dostalo vyznamenanie posmrtne. 06:55 Žiadna platba - žiadny plyn, hovorí Peskov Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa vyjadril k možnosti zastavenia dodávok ruského plynu v prípade, že by za neho Európska únia odmietla platiť v rubľoch. "Žiadna platba - žiadny plyn," povedal Peskov americkej televízii. Moskva podľa neho počká na konečnú odpoveď dvadsaťsedmičky a potom určí ďalšie kroky. 06:31 Amnesty International prirovnala taktiku Ruska na Ukrajine k vojne v Sýrii Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila v utorok pri príležitosti zverejnenia svojej výročnej správy "vojnové zločiny" páchané ruskými vojenskými silami na Ukrajine a tamojšiu situáciu prirovnala k vojne v Sýrii. TASR prevzala správu z agentúry AFP. 06:30 Ukrajinská delegácia dorazila do Istanbulu na rokovania s Ruskom Ukrajinská delegácia pristála v pondelok večer v tureckom meste Istanbul, kde budú pokračovať mierové rokovania s ruskou stranou. Začať sa majú podľa plánu v utorok približne o 10:00 hodine miestneho času (09:00 hodine SEČ). TASR informuje na základe správy britskej stanice BBC. 06:29 Sedem členských štátov EÚ vyzýva svojich občanov, aby nešli bojovať na Ukrajinu Sedem členských štátov Európskej únie vyzvalo v pondelok svojich občanov, aby sa nepridávali k bojom na Ukrajine, ktorá sa bráni voči invázii zo strany ruských síl. Túto výzvu adresovali svojim obyvateľov ministri spravodlivosti Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska, Talianska, Luxemburska a Belgicka. TASR prevzala správu z agentúry AFP. 06:24 Zelenskyj vyzval Západ, aby prijal tvrdšie sankcie voči Rusku Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru, ktorý bol zverejnený v noci z pondelka na utorok na sociálnej sieti Telegram, apeloval na západné krajiny, aby urýchlene prijali tvrdšie sankcie voči Moskve, ktoré budú "účinné" a "závažné" vrátane embarga na dovoz ropy z Ruska. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. 06:16 V Istanbule majú pokračovať ukrajinsko-ruské rozhovory, prelom sa neočakáva V tureckom Istanbule má sa dnes začať ďalšie kolo rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení vojny na Ukrajine, obe strany však vopred vyjadrili skepsi ohľadom vyhliadok na prielom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prehovorí k dánskym poslancom a o situácii na Ukrajine bude rokovať Rada OSN pre ľudské práva. 06:10 Situácia je napätá, tvrdí Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí celkovú situáciu na Ukrajine aj napriek čiastkovým úspechom z posledných dní ako napätú. V noci na utorok to povedal vo svojom pravidelnom videoposolstve. Vyzval na sprísnenie protiruských sankcií. 06:05 Ukrajine nie je dôvod na použitie jadrových zbraní, tvrdí Kremeľ Rusko použije jadrové zbrane len pri ohrození vlastnej existencie, zopakoval kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Operácia na Ukrajine dôvodom na ich použitie nie je. 00:13 Z Ukrajiny už utiekli takmer štyri milióny ľudí Z Ukrajiny už pred vojnou utieklo takmer 3,9 milióna ľudí. Viac ako 2,2 milióna utečencov prekročilo hranice do Poľska. V novej bilancii to dnes uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, podľa ktorého za posledných 24 hodín z Ukrajiny utieklo viac ako 40-tisíc ľudí. Viac ako pol milióna ľudí sa podľa ukrajinskej pohraničnej polície od začiatku vojny do krajiny vrátilo. 23:58 Rusko-ukrajinské rokovania v Turecku sa začnú v utorok Rusko-ukrajinské rokovania v Turecku začnú v utorok, oznámili dnes nezávisle od seba hovorca Kremľa Dmitrij Peskov aj jeden z členov ukrajinskej delegácie, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Ukrajinskí zástupcovia už dorazili do Istanbulu, informovala dnes podľa agentúry TASS turecká televízia. 23:47 Na Ukrajine v utorok nebudú žiadne humanitárne koridory Na Ukrajine v utorok nebudú žiadne humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Starosta obkľúčeného Mariupoľu pritom podľa portálu Ukrajinska pravda upozornil, že situácia v meste sa už rovná humanitárnej katastrofe, a vyzval na zorganizovanie presunu do bezpečia všetkých zvyšných asi 160-tisíc ľudí. 23:34 Turecko: Ruské požiadavky sú nerealistické Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v nedeľnom rozhovore pre televíziu CNN uviedol, že ruské požiadavky na uznanie anexie Krymu a nezávislosti Donbasu sú "veľmi maximalistické" a "nerealistické". Zdôraznil, že prezident Erdogan udržuje otvorenú komunikačnú linku so svojimi ruskými i ukrajinskými náprotivkami, aby pomohol dosiahnuť ukončenie vojny, najmä s Ruskom. 23:18 Ukrtelecom sa stal terčom kybernetického útoku Významný ukrajinský poskytovateľ internetu a telefónnych liniek Ukrtelecom sa v pondelok stal terčom kybernetického útoku, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Podľa tweetu ukrajinskej Štátnej služby špeciálnej komunikácie a ochrany informácií bol kybernetický útok „neutralizovaný“. 22:43 Viac ako tisíc Vágnerovcov na Ukrajine Podľa britskej vojenskej rozviedky malo byť na území východnej Ukrajiny nasadených viac ako tisíc žoldnierov Vagnerovej skupiny. 22:37 Zelenskyj rokoval s kanadským premiérom Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Prejednávali napríklad spoluprácu v oblasti obrany a protiruských sankciách. Prezident o tom informoval na svojom twitterovom účte. 21:58 Rusi mali použiť kazetové bomby na Ukrajine Ukrajinské úrady majú dôkazy, že ruské sily použili kazetové bomby na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Venediktovová. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

01 - Modified: 2024-09-28 19:30:57 - Feat.: - Title: Jadrovú mocnosť neporazíte. Západ by tým spáchal samovraždu, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-09-27 18:43:28 - Feat.: - Title: Putinov poradca Patrušev obvinil Západ zo snahy izolovať Kaliningrad 03 - Modified: 2024-09-27 17:52:10 - Feat.: - Title: Pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane zahynulo päť ľudí 04 - Modified: 2024-09-27 13:17:04 - Feat.: - Title: NATO zriadi vo Fínsku neďaleko ruských hraníc veliteľstvo pre prípad konfliktu 05 - Modified: 2024-09-27 12:20:25 - Feat.: - Title: Nórsko prestane automaticky udeľovať ochranu všetkým Ukrajincom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:19