StoryEditor

Osud Balkánu závisí od postoja USA ku Kosovu

30.11.2007, 15:33
Autor:
SITASITA

Spojené štáty musia rešpektovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o Kosove alebo niesť zodpovednosť za následky. V piatok to vyhlásil srbský premiér Vojislav Koštunica s tým, že osud nepokojného Balkánu závisí od postoja USA. "Plná zodpovednosť jednoznačne leží na Spojených štátoch a ich výbere - buď právo a poriadok, alebo dlhodobá nestabilita," povedal premiér vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Beta. BR OSN má v decembri rozhodnúť o budúcom štatúte provincie Kosovo. Tohtotýždňové rokovania kosovských a srbských predstaviteľov však skončili bez výsledku, keďže Kosovčania naďalej požadujú plnú nezávislosť, čo Belehrad odmieta. Novozvolený kosovský líder Hashim Thaçi nevylúčil možnosť vyhlásenia jednostrannej nezávislosti v prípade, že sa nedosiahne dohoda. Koštunica je však presvedčený, že v záujme mieru a stability musí BR OSN nájsť kompromisné riešenie.
Kosovo je pod správou OSN (UNMIK) od roku 1999, keď NATO vojenskou operáciou ukončila tvrdý postup bývalého juhoslovanského lídra Slobodana Miloševiča proti albánskym separatistom. "Je nemysliteľné, aby bola misia UNMIK nahradená misiou EÚ bez ohľadu na rezolúciu 1244," povedal Koštunica. Táto rezolúcia ukončila vojnu v Kosove v rokoch 1998 až 1999 a stanovila srbskú územnú integritu a suverenitu jej južnej provincie. "Ak budú USA rešpektovať rezolúciu 12444, kompromis sa nepochybne nájde," vyhlásil srbský premiér.
Albánsko-srbské rokovania sa uskutočnili pod záštitou vyslancov zo Spojených štátov, Európskej únie a Ruska. Vyjednávači by mali 10. decembra predložiť správu generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi. BR OSN bude o Kosove rokovať 19. decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:17