StoryEditor

Šaron: Mierový plán je mŕtvy

17.09.2004, 00:00
Predseda izraelskej vlády Ariel Šaron sa dištancoval od mierového plánu pre Blízky východ, ktorý pred dvoma rokmi vypracovali USA, Európska únia, Rusko a OSN. V rozhovore pre denník Jediot Achronot vyhlásil, že židovský štát sa už nebude riadiť tzv. cestovnou mapou a že on sám prišiel k názoru, že tento plán je na riešenie situácie nepoužiteľný. Plán predvídal vznik samostatného palestínskeho štátu do roku 2005, hoci jeho hranice vtedy neboli stanovené.

Americkí predstavitelia však opakovane vyhlásili, že pod tým rozumejú ukončenie izraelskej okupácie pásma Gazy a celého západného brehu rieky Jordán. Na druhej strane, poznámku prezidenta Georgea W. Busha, že likvidácia veľkých židovských osád na západnom brehu je nerealistická, Šaron považuje za potvrdenie svojho stanoviska. A nedávno pochybnosti vyjadrila aj Európska únia - úvahami o tom, či cestovná mapa môže vôbec pomôcť pri riešení konfliktu medzi Izraelom a Palestínou.
Šaron súčasne potvrdil, že napriek všetkým protestom je pripravený dokončiť izraelský odsun z pásma Gazy. Po likvidácii štyroch menších osád na severe tejto oblasti v roku 2005 sa však možno "dlhší čas nebude nič diať".
Odsun z pásma Gazy podľa Šarona nemožno považovať za súčasť mierového plánu, podporovaného medzinárodnou verejnosťou. "Také niečo by totiž Palestínčanov zbavilo zodpovednosti za predchádzanie teroru," uviedol Šaron. Nemožno však vylúčiť, že sa tak stane "v niektorom vhodnom okamihu v budúcnosti". Ostré slová vyslovil na začiatku mierového procesu, ktorý sa začal v hlavnom meste Nórska Oslo 13. septembra 1993: "Táto dohoda už neexistuje, proces začatý v Oslo bol pre štát Izrael jednou z najväčších katastrof."
Pravda, cestovej mapy sa nedržia už ani Palestínčania. Kým v izraelských osadách na okupovanom území výstavba ďalej pokračuje, palestínsky vodca Jásir Arafat nepodniká nijaké kroky s cieľom ukončiť vlnu palestínskeho násilia. Okrem toho bráni aj reformám svojho bezpečnostného aparátu, ktoré požaduje medzinárodné spoločenstvo.
V predvečer osláv židovského nového roku (začal sa v stredu) sa Šaron vyhrážal aj realizáciou jedného z predchádzajúcich zásadných uznesení jeho vlády, a to odstránením "prekážky Arafat". "Nájdeme vhodný okamih, aby sme tak urobili," povedal doslova. Arafata prirovnal k vedúcim činiteľom radikálneho hnutia Hamás, ktorých Izrael cielene zavraždil: "V príhodnom okamihu sme zakročili proti (šajchovi Ahmedovi) Jasínovi a (Abdelovi Azízovi) el Rantísimu; rovnako sa vyrovnáme aj s ním (Arafatom)."
Izraelská vláda sa už pred rokmi uzniesla na vykázaní Jásira Arafata, palestínsky vodca vraj predstavuje absolútnu prekážku zmierenia sa Izraelčanov a Palestínčanov. Šaron stále odmieta prepustiť Arafata z izolácie v Ramállahu, tak, ako to požadujú európski politici.
Napriek všetkému Šaron pokračuje v prípravách na odsun Izraela z pásma Gazy. Začiatkom tohto týždňa dostal súhlas kabinetu na odškodnenie pre vysídlencov a izraelská polícia vedie vyšetrovanie vo veci vyhrážok, ktoré mu adresovali nespokojní osadníci - premiérovi sa vyhrážali zabitím. Medzi ohrozených patrí podľa izraelskej tlače i vládna administratívna správa pre oblasť Gazy, ako aj príslušníci izraelskej armády. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 00:40