StoryEditor

Palestínčania hľadajú cestu z krízy

18.06.2007, 00:00
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás pokračuje v sérii opatrení na zastavenie násilia, ktoré v boji o moc minulý týždeň rozpútalo radikálne palestínske hnutie Hamas. Prezident včera vymenoval novú núdzovú vládu.

Na jej čelo postavil umierneného politika Saláma Fajada. Ten si stanovil jediný hlavný cieľ: ukončiť chaos na palestínskych územiach a zaručiť bezpečnosť ich obyvateľov.
Druhou Abbásovou "ranou" je, že včera postavil mimo zákona ozbrojené zložky Hamasu. Jeho vedenie okamžite reagovalo - novú vládu neuzná a nebude s ňou spolupracovať.
O čo ide
V konflikte stoja proti sebe ozbrojené krídla dvoch hlavných vládnych palestínskych strán - Fatahu umierneného prezidenta Mahmúda Abbása a radikálneho Hamasu premiéra Ismaila Haníju.
Minulý týždeň vo štvrtok sa ozbrojenci oboch táborov dostali do ostrých zrážok v pásme Gazy, ktoré napokon Hamas dobyl. Zmocnil sa všetkých dôležitých úradov a budov vládneho Fatahu. Prestrelky a boje si vyžiadali vyše 80 mŕtvych. Obidve strany sa pritom obviňovali, že sa snažia o štátny prevrat. "Je to pokus zúfalého riešiť, čo je neriešiteľné. Vláda hnutia Hamas (ktoré v parlamentných voľbách získalo väčšinu hlasov, pozn. red.), ako aj neskôr vláda národnej jednoty pôsobili bez rozpočtu, existovali bez toho, aby mohli riešiť nejaké problémy," povedal HN analytik Attila Kovács z Katedry religionalistiky FF UK.
Celý spor má aj politické pozadie. Kým prezident Abbás pripúšťa rokovania s Izraelom o budúcich vzájomných vzťahoch a o vytvorení samostatného palestínskeho štátu, Hamas tvrdo odmieta uznať Izrael a zastaviť násilné akcie namierené na izraelské ciele. Práve to bolo príčinou, že Západ prestal finančne podporovať palestínsku samosprávu, ktorú viedol práve Hamas. "Vnútri Hamasu sú ľudia, ktorí boli ochotní do určitej miery spolupracovať a viesť rozhovory. No teraz sú úplne v pozadí, práve kvôli tomu, že neboli peniaze, že nemohli dosiahnuť nič z toho, čo sľúbili. A tak dostali priestor tí radikálnejší, ktorí teraz ovládajú dianie v pásme Gazy a ktorí boli vždy proti nejakým riešeniam, pokiaľ ide o Izrael," vysvetlil Kovács. V ich rukách sa podľa neho ocitol aj politický vodca a doterajší premiér Hamasu Ismail Haníja, ktorý tiež kedysi patril k umiernenejším členom vedenia hnutia.

Ozbrojenci mimo zákona
V snahe zastaviť krviprelievanie prezident Abbás postavil mimo zákona ozbrojené zložky Hamasu. "Hamas nemá len jedno ozbrojené krídlo, pôsobí tam niekoľko skupín. Navyše sú tam menšie skupinky, ktoré nerešpektujú vôbec nikoho, len samy seba. Tie bojovali, aj keď bol Hamas pri vláde," povedal Kovács.
Abbás má podporu
Svet a Izrael sa jednoznačne postavili na stranu Fatahu a jeho prezidenta Mahmúda Abbása. Washington aj Tel Aviv už dali najavo, že sú ochotní spolupracovať s novou palestínskou vládou bez zástupcov Hamasu. Spojené štáty taktiež oznámili, že sú pripravené obnoviť finančnú pomoc, ktorú palestínska samospráva potrebuje ako soľ.
Nový premiér Salám Fajad medzitým zmrazil vládne účty, aby sa zosadení ministri Hamasu nedostali k fondom. Doterajšiu vládu jednoty Hamasu a umierneného Fatahu rozpustil prezident minulý štvrtok pre intenzívne boje v pásme Gazy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 20:23