TASR/AP
StoryEditor

Nemecké deti poslali do Rumunska na prevýchovu. Čakalo ich bitie a otrokárčenie

30.08.2019, 11:12
Autor:
khkh
Projekt mal pomôcť s resocializáciou problémových detí, skutočnosť však bola iná.

Rumunská polícia rozbila gang, ktorý v krajine týral nemecké deti. Tie na rumunský vidiek prišli v rámci sociálneho programu, ktorý mal napraviť ich problematické dospievanie. Namiesto pobytu s psychológmi ich tam však čakala otrocká práca, bitie a týranie. Celkom policajti vyšetrujú osem ľudí, päť z nich zatkli.

Sociálny program nazvaný Projekt Marmaroš doteraz financoval nemecký štát a posvätilo ho aj rumunské ministerstvo práce, uvádza stanica Deutsche Welle.

Deťom mali pomáhať

Bol určený deťom vo veku dvanásť až osemnásť rokov s výchovnými problémami. V regióne Marmaroš na severe Rumunska sa mali teenageri "rehabilitovať" pod dohľadom pedagógov a psychológov a pokúsiť sa znovu integrovať do spoločnosti.

Zakladatelia projektu ich však v skutočnosti nútili k vyčerpávajúcej fyzickej práci v miestnych domácnostiach a bili. Deti držali v "otrockých podmienkach", všeobecne sa s nimi zaobchádzalo "ponižujúcim a degradujúcim spôsobom", uviedla rumunská prokuratúra.

Dospievajúci prišli o doklady, nesmeli študovať, zákaz mali dokonca aj na užívanie vlastných predpísaných liekov. S okolitým svetom nemali žiaden kontakt a čoskoro po príchode sa stali cieľom "hrubých a brutálnych metód takzvaného preúčania".

Kruté tresty

Portál Romania Insider píše, že tí, ktorí sa odmietli podrobiť podmienkam programu, za trest hladovali, stáli vonku na daždi či mraze. Na niektorých tiež "vedúci" programu údajne vykonávali nespresnené zdravotnícke zákroky. Podľa vyšetrovateľov chceli niektoré deti po týchto trestoch spáchať samovraždu.

Prokuratúra dodala, že program fungoval už od roku 2014 a skončil až v teraz v auguste. Rumunské riaditeľstvo pre vyšetrovanie organizovaného zločinu v prípade preveruje osem ľudí, pričom zadržal dvoch nemeckých občanov.

Ide o pár, ktorý podľa polície "pod rúškom legitímnej vzdelávacej služby vytvoril program pre pašovanie ľudí". Pri všetkých podozrivých tiež policajti vykonali domovú prehliadku. Podľa Romania Insider prevádzkovatelia programu navyše spreneverili nemecké financie.

Úrady neuvádzajú, koľkých detí sa prípad týka, celkom však mal Projekt Marmaroš prilákať zhruba šesťdesiat záujemcov. Niektoré z týraných detí sa v regióne nakoniec dostali do pestúnskej starostlivosti.

01 - Modified: 2024-07-03 21:36:14 - Feat.: - Title: Scholz je znepokojený možným víťazstvom krajnej pravice vo Francúzsku, obáva sa holandského scenára 02 - Modified: 2024-07-03 15:35:04 - Feat.: - Title: Berlín zablokoval predaj divízie plynových turbín Volkswagenu do Číny 03 - Modified: 2024-07-03 13:47:14 - Feat.: - Title: Nemecko podľa Scholza prechádza ťažkou dobou, očakáva však ekonomický nádych 04 - Modified: 2024-07-03 11:51:57 - Feat.: - Title: Rusko označilo zamestnanca rumunskej ambasády za personu non grata 05 - Modified: 2024-07-03 10:16:06 - Feat.: - Title: Nemecko a Švédsko zadržali osem podozrivých zo zločinov proti ľudskosti v Sýrii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 19:01