StoryEditor

Rusku chýba revolučná mládež

21.12.2005, 23:00
Snom ruských mládežníckych hnutí ako SPS, Doba!, Áno!, My je revolúcia v Rusku, podobná tej oranžovej na Ukrajine. Ibaže prezident Putin z nich mať obavy nemusí.

"Mládež nie je schopná sa mobilizovať zdola. Buď ju umelo vytvorí vláda, alebo je odchovaná pod krídlami politických strán, ktoré idú proti vláde," tvrdí ruský sociológ Oleg Nametkin. Azda najviac publicity má už niekoľko mesiacov prokremeľské hnutie Naši, ktorého krstným otcom bol prezident Vladimir Putin a ktorého členom často venuje maximum zo svojho drahocenného času, aby s nimi napríklad riešil politické otázky. V Rusku je pritom niekoľko desiatok mládežníckych hnutí, ktoré podporujú vládu - popri Našich sú to aj Miestni, Mladá Garda, Mládežnícke centrum LDPR či Ruský zväz mládeže. Tieto hnutia sú však podľa mnohých analytikov skôr len do počtu, na vyváženie druhého spektra protivládnych mládežníckych hnutí.
Napríklad liberálna strana Jabloko ekonóma Grigorija Javlinského má svoje Mládežnícke Jabloko, opozičná Strana pravicových síl rovnako založila Mládežnícky SPS, je tu hnutie Doba!, Áno!, My, StopKran. Tieto zoskupenia sa radia k akýmsi oranžistom, a ich snom či skôr snom ich zakladateľov je revolúcia v Rusku, podobná tej oranžovej na Ukrajine. Ibaže ani v tomto prípade nemusí mať ruský prezident obavy z revolučných či podvracačských nálad. Aj denník Gazeta.ru sa prikláňa k názoru, že tieto hnutia "nevznikajú zdola, sú len umelo vytvorené a udržiavané". Denník Izvestija v súvislosti s nedávnym zasadnutím predstaviteľov týchto hnutí, ktoré sa skončilo bez hmatateľnejšieho výsledku, k tomu dodáva, že to Putinovi len vyhovuje.
Ak totiž neberieme do úvahy nacionalisticky až radikálne orientované hnutia, ktoré vo všeobecnosti ohrozujú bezpečnosť verejnosti, politicky orientované mládežnícke hnutia nie sú schopné sa zmobilizovať k väčšej akcii. V mnohých krajinách Európy bola pritom práve mládež povestným revolučným spínačom.
"Vláda všade v Európe rozpráva o tom, ako naše mládežnícke hnutia prispievajú k parlamentarizmu, ale prakticky nehrajú v politickom živote žiadnu úlohu," konštatuje analytik Anton Simagin. Jeho kolega Dmitrij Oreškin poukazuje na to, že základným problémom, prečo nemajú mládežnícke hnutia väčšiu váhu a prečo nedokážu rozohriať ulicu, je práve to, že je ich málo. "Tu nik nemôže hovoriť o politickom probléme. Je to demografický problém," priznáva. Dostupné výskumy to potvrdzujú - snaha byť začlenený do nejakého hnutia sa končí vyštudovaním školy, nájdením si zamestnania a založením rodiny.

Mládežnícke hnutia v Rusku
Prokremeľské hnutia
- Naši, Miestni, Mladá Garda, Mládežnícke centrum LDPR, Ruský zväz mládeže
Ľavicové hnutia - Národno-boľševická strana (NBP), Zväz komunistickej mládeže (SKM), Avangarda červenej armády, Mládežnícky ľavicový front (MLF), Revolučný komunistický zväz mládeže, Výbor Dosť!
Oranžisti - Obrana, Mládežnícke Jabloko, Mládežnícky SPS, My, Doba! Áno!, StopKran
Radikálne hnutia - Zväz mládeže Za vlasť!, Euroázijský zväz mládeže, Hnutie proti migrácii, skinhedi

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 10:26