StoryEditor

Medzi Washingtonom a Bruselom to stále iskrí

27.06.2003, 00:00
"To, čo nás zjednocuje, vždy preváži nad tým, čo nás rozdeľuje." Povedal to grécky premiér Costas Simitis po ukončení prvého formálneho summitu Európskej únie a Spojených štátov od vojny v Iraku, ktorá týchto spojencov rozdelila. Bolo to však skôr jeho prianie ako realita. Bolo badať snahu o prímerie s tým, že sa obe strany spoločne zamerajú na boj proti globálnemu terorizmu a šíreniu zbraní hromadného ničenia. Niektoré situácie však naznačili, že medzi Washingtonom a Bruselom to stále iskrí.
Americký prezident George W. Bush počas tlačovej konferencie vo Washingtone zdôrazňoval len jednu vec, a tou bola výzva pre európskych lídrov, aby únia zakročila proti Hamasu. Ostatné témy ignoroval. "Apelujem na vodcov v Európe a vo zvyšku sveta, aby rýchlo prijali rozhodné opatrenia proti teroristickým skupinám ako je Hamas, odrezali zdroje, ktoré ich financujú a podporujú," povedal Bush.
Simitis bol zhovorčivejší. Priznal, že medzi Spojenými štátmi a úniou panujú rozdielne názory. "Spojené štáty a Európska únia nemôžu mať na zahraničnú politiku a obchodné záujmy rovnaký názor," uviedol Simitis. Ako dodal, aj v budúcnosti možno očakávať situácie a obdobia, keď budú mať rozdielne názory. Avšak priateľstvo podľa neho znamená, že musíme akceptovať svoje rozdielne názory.
Príležitosť si nenechal ujsť ani predseda Európskej komisie Romano Prodi. "Mnoho ľudí povedalo, že Európa je príliš stará," povedal Prodi. Možno je to pravda, pokračoval Prodi, ale práve to nám pomáha pochopiť našu silu, naše slabosti a realitu sveta. Šéf komisie tak narážal na výrok amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, ktorý označil Francúzsko a Nemecko za "starú Európu". Podľa Prodiho sa oba kontinenty potrebujú. "Európa je príliš stará a Spojené štáty sú príliš mladé na to, aby boli schopné priniesť svetu mier. A preto je našou povinnosťou spojiť sa," vyhlásil Prodi. Ale vy vyzeráte naozaj mlado, pokúšal sa o žart Bush.
Iskričky lietali aj pokiaľ išlo o geneticky modifikované plodiny. Európskych komisárov v Bruseli zaskočilo, keď začiatkom týždňa Bush vyhlásil, že európsky postoj k modifikovaným potravinám "vychádza z nepodložených a nevedeckých obáv, ktoré spôsobujú aj hladomor v Afrike." O to väčšie bolo prekvapenie európskych hostí, ktorí sa zišli v Bielom dome pri večeri, keď im prezident Bush oznámil, že na jedálnom lístku sú geneticky modifikované potraviny.
Reakcia Bruselu na Bushovu výzvu týkajúcu sa Hamasu však nenechala na seba dlho čakať. Európska komisia včera zdôraznila, že nemusí čakať na americké výzvy, aby začala bojovať proti terorizmu. "Nepotrebujeme čakať na americké výzvy," vyhlásila včera v Bruseli hovorkyňa komisie Emma Udwinová. "Je jasné, že chceme spolupracovať s ďalšími krajinami na tom, aby finančné toky pre teroristov vyschli," dodala. Zároveň odmietla, že by z peňazí, ktoré únia posiela na Blízky východ a palestínskej samospráve, boli financovaní teroristi z radikálnej palestínskej organizácie Hamas.

Na čom sa USA a EÚ dohodli:

- na opatreniach na urýchlenie procedúry vydávania osôb podozrivých z terorizmu, podpísali rozšírené dohody o extradícii a vzájomnej právnej pomoci medzi USA a EÚ
- na blokovaní finančných prostriedkov pre teroristické organizácie
- na pomoci v boji proti obchodu s biologickými a chemickými zbraňami
- zhodli sa na podpise dohôd o zjednodušení leteckej dopravy medzi oboma kontinentmi
- spoločne vyzvali Irán, aby dodržal svoj záväzok nevyrábať jadrové zbrane, a zároveň vyjadrili odhodlanie zabrániť vo vývoji týchto zbraní aj Severnej Kórei
- občania členských krajín únie nebudú súdení vojenskými tribunálmi a nebudú čeliť trestu smrti, ktorý sa v Spojených štátoch uplatňuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 05:27