Reuters
StoryEditor

Iránsky prezident očakáva, že USA budú čeliť dôsledkom narušenia vzdušného priestoru

23.06.2019, 22:08
Autor:
TASRTASR
Iránske sily zostrelili americký prieskumný dron po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom a sérii útokov na ropné tankery v Perzskom zálive.

Iránsky prezident Hasan Rúhání požaduje od medzinárodného spoločenstva, aby podniklo kroky proti Spojeným štátom v súvislosti s incidentom zo štvrtka, keď americké bezposádkové lietadlo podľa Teheránu narušilo iránsky vzdušný priestor.

Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie Rúháního kancelárie.

"Tento najnovší incident bolo opätovným porušením medzinárodných noriem," vyhlásil prezident v nedeľu, keď sa v Teheráne stretol s predsedníčkou Medziparlamentnej únie Gabrielou Cuevasovou-Barronovou.

"Keďže ignorovali naše varovania, museli sme ten dron zostreliť," vysvetlil Rúhání a pripomenul, že štvrtková udalosť vyvolala ďalšie napätie v regióne Perzského zálivu.

"Z tohto dôvodu očakávame primeranú odozvu zo strany medzinárodného spoločenstva a jasné kroky proti tomuto druhu priestupkov," vyjadril sa iránsky prezident.

Iránske sily zostrelili americký prieskumný dron po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom a sérii útokov na ropné tankery v Perzskom zálive. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Americký osobitný splnomocnenec pre Irán v nedeľu vyzval "všetky národy, aby využili diplomatické úsilie a naliehali na Irán, aby deeskaloval situáciu a odpovedal na diplomaciu diplomaciou".

"Nemáme záujem o... vojenský konflikt s Iránom. Postavenie našich síl v danom regióne sme vylepšili pre čisto obranné účely," citovala agentúra AFP vyjadrenie Briana Hooka pred novinármi v Kuvajte.

01 - Modified: 2024-10-06 13:25:26 - Feat.: - Title: Ruský veľvyslanec v USA sa po siedmich rokoch vrátil do Moskvy 02 - Modified: 2024-10-06 12:49:00 - Feat.: - Title: Čínski hackeri získali údaje z odpočúvacích systémov americkej vlády 03 - Modified: 2024-10-05 17:38:33 - Feat.: - Title: Biden telefonicky zagratuloval novej mexickej prezidentke. Zdôraznili význam spolupráce 04 - Modified: 2024-10-05 12:14:07 - Feat.: - Title: Teherán musí niesť následky. Izrael nezaručil Spojeným štátom, že nezaútočí na iránske jadrové zariadenia 05 - Modified: 2024-10-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako Saudská Arábia rozhoduje o vojne. Preváži doktrína Bidena, alebo tá Netanjahuova?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 23:19