StoryEditor

Snow je konzervatívnejší než Bush

28.04.2006, 00:00

Americký prezident George Bush má nového hovorcu -- a nie hocijakého, je ním známy konzervatívny komentátor z Fox News Tony Snow. Čo je na jeho vymenovaní také ojedinelé? Prezident sa snaží dostať sa bližšie k novinárom, s ktorými má napäté vzťahy najmä po vojne v Iraku a unikaní utajovaných informácií z radov administratívy.
Ďalším zaujímavým faktom je to, že po desiatkach rokov túto pozíciu opäť zastáva novinár. Naposledy sa tak stalo v roku 1974, keď si republikán Gerald Ford vybral za svojho hovorcu korešpondenta NBC Rona Nessena. Odvtedy na náročný džob "press secretary", teda akéhosi tajomníka pre tlač, sústredili najmä PR špecialisti. Predtým to pritom boli novinári, ktorí túto prácu zastávali a stali sa legendami. Franklin Delano Roosevelt mal Steva Earlyho, Dwight Eisenhower zasa Jima Hagertyho a ústami Johna F. Kennedyho bol novinár Pierre Salinger.

Chce spolurozhodovať
Snow je zároveň prvým washingtonským komentátorom a jasným ideologickým hlasom, ktorý sa ujme tejto funkcie. Pravicový komentátor, ktorý prispieva do televízie Fox News a má vlastnú rozhlasovú talkshow, Bushovu ponuku prijal po tom, čo mu prisľúbili, že nebude iba hovorca, ale bude sa aktívne zúčastňovať na politických debatách administratívy. V minulosti bol Snow napríklad aj hlavným tvorcom prejavov Bushovho otca, taktiež prezidenta. Predchádzajúci hovorca Scott McClellan oznámil svoj odchod len nedávno. Novinári ho v láske príliš nemali, veľa sa totiž od neho nedozvedeli.
Predstavitelia Fox News sa tvárili prekvapene, že Snow prezidentovu ponuku prijal. "Myslím si, že je rád, že to uvidí zvnútra. Myslí si, že tam bude pri rozhodnutiach. Trochu ma však prekvapilo, že sa kvôli tomu vzdá svojej novej rozhlasovej relácie," povedal novinárom šéf washingtonskej kancelárie Foxu Brit Hume. Aj jeho ročný plat výrazne klesne, na 161-tisíc dolárov.

Bol proti Bushovi
Je otázne, ako bude konzervatívny komentátor vychádzať s médiami, sám sa o mnohých novinároch nevyjadroval pochvalne. Raz novinárov nazval "beštiami, ktorých treba stále niečím kŕmiť". Kritizoval však aj republikánskeho prezidenta -- v niektorých otázkach ho nepovažoval za dostatočne konzervatívneho "Bushov rozkolísaný konzervativizmus je pre republikánov znepokojujúci. Chceli by, aby sa prestal skrývať pod posteľou a začal s protiúderom," napísal v novembri minulého roka. Hoci vo februári skladal ódy na jeho zahraničnú politiku, vzápätí označil jeho počínanie doma za "ľahostajné".
Počas komentátorskej kariéry vystriedal viacero postov. Bol v USA Today, vo Washington Times či v Detroit News. Aj do televízie priniesol konzervatívny vietor. V roku 1996 zaviedol podľa vzoru ostatných sietí aj na Fox TV nedeľnú politickú talkshow s agresívnejším štýlom. Na stoličke Fox News Sunday sedel do roku 2003. Potom začal pracovať pre rozhlasovú stanicu Fox News Talks, aj keď sa pravidelne objavoval vo vysielaní káblovej televízie Fox News.
Podľa Washington Post chce Snow prispieť k zníženiu napätia medzi médiami a prezidentom. Majú mu k tomu dopomôcť jeho znalosti -- rozumie sa politike aj žurnalistike. Má vyše dvoch rokov na to, aby sa mu to podarilo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:15