StoryEditor

Švédsko chce byť prvou ekonomikou bez ropy

09.02.2006, 23:00
Švédsko je pripravené urobiť najväčší energetický krok, ktorý by mu mohla závidieť ktorákoľvek vyspelá ekonomika. Pokúsi sa vymaniť spod celkovej závislosti od ropy v rozpätí 15 rokov - a to bez vybudovania novej generácie jadrových elektrární.

Švédsko je pripravené urobiť najväčší energetický krok, ktorý by mu mohla závidieť ktorákoľvek vyspelá ekonomika. Pokúsi sa vymaniť spod celkovej závislosti od ropy v rozpätí 15 rokov - a to bez vybudovania novej generácie jadrových elektrární.

Náhrada ropy
Pokus tejto škandinávskej krajiny s deviatimi miliónmi obyvateľov, stať sa prakticky prvou ekonomikou bez ropy na svete, pripravuje komisia zložená z priemyselníkov, akademikov, farmárov a zamestnancov verejnej správy. Táto predloží parlamentu svoju správu v najbližších mesiacoch. Podľa švédskej vlády hlavným zámerom je nahradiť všetky fosílne palivá obnoviteľnými zdrojmi ešte prv, než klimatické zmeny zničia ekonomiky a narastajúci nedostatok ropy povedie k novému obrovskému zvyšovaniu cien.

"Našej závislosti od ropy sa musíme zbaviť do roku 2020," povedala švédska ministerka pre trvalo udržateľný rozvoj Mona Sahlinová. "Vždy budú iné lepšie alternatívy ropy, čo znamená, že žiadna domácnosť nebude potrebovať ropu na kúrenie a žiaden šofér nebude potrebovať výhradne benzín." Podľa výboru pre energetiku Švédskej kráľovskej akadémie vied narastajú obavy z toho, že globálne zásoby ropy dosiahli svoj vrchol a zakrátko sa zmenšia, a následkom vysokých cien ropy by mohla nastať globálna hospodárska recesia. Závislosť od ropy označila Sahlinová za jeden z najväčších problémov, ktorým svet čelí. "Oslobodenie sa Švédska od fosílnych palív nám prinesie nesmierne výhody, v neposlednom rade zníženie vplyvu kolísania cien ropy," povedala Sahlinová poukazujúc na to, že cena ropy sa od roku 1996 strojnásobila. Predstaviteľka vlády uviedla: "Chceme byť mentálne aj technicky pripravení na svet bez ropy. Takto plánujeme odpovedať na globálne klimatické zmeny, zvyšovanie cien ropy a varovania odborníkov, že svet čoskoro bude bez ropy."

Veľký náskok
Švédsko, ktoré vážne zasiahlo zvýšenie cien ropy v 70. rokoch, získava teraz takmer všetku svoju elektrickú energiu z jadrových a vodných elektrární a je závislé od fosílnych palív najmä v sektore dopravy. Takmer celé vykurovanie sa preorientovalo v uplynulom desaťročí na program, podľa ktorého distribúcia pary alebo teplej vody je zabezpečovaná využívaním geotermálnej energie alebo prebytočným teplom. V roku 1980 Švédi vo všeľudovom hlasovaní rozhodli, že jadrová energia v krajine sa musí postupne odbúrať, avšak tento proces sa ešte neuzavrel. Podľa britského denníka The Guardian správa o zanechaní ropy dostáva Švédsko na čelo svetovej ligy "zelených". Island dúfa, že do roku 2050 všetky autá a lode na jeho území budú mať vodíkový pohon. Brazília má v úmysle do piatich rokov 80 percent svojho dopravného loďstva prebudovať na etanolový pohon získavaný predovšetkým z cukrovej trstiny.

Predstavitelia švédskeho ministerstva energetiky očakávajú, že ropná komisia navrhne ďalší vývoj biopalív získavaných z rozsiahlych lesov v krajine a ďalšie využitie iných obnoviteľných energií, ako sú energie vetra a morských vĺn. Švédsko má náskok pred väčšinou krajín. V roku 2003 až 26 percent všetkej spotrebovanej energie krajina získala z obnoviteľných zdrojov, kým priemer EÚ predstavuje šesť percent. Iba 32 percent švédskej energie pochádza z ropy, oproti 77 percentám v roku 1970.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:57