StoryEditor

Hrozí nový konflikt medzi Parížom a Bruselom

11.01.2006, 23:00
Francúzsky prezident Jacques Chirac vyslovil v utorok počas novoročného príhovoru zástupcom diplomatického zboru v Paríži želanie, aby sa v Európskej únii začalo vytvárať tvrdé jadro integrácie. "Krajiny eurozóny majú historické poslanie pokračovať v posilnenej politickej, sociálnej, fiškálnej a ekonomickej integrácii," vyhlásil prezident.

Francúzsky prezident Jacques Chirac vyslovil v utorok počas novoročného príhovoru zástupcom diplomatického zboru v Paríži želanie, aby sa v Európskej únii začalo vytvárať tvrdé jadro integrácie. "Krajiny eurozóny majú historické poslanie pokračovať v posilnenej politickej, sociálnej, fiškálnej a ekonomickej integrácii," vyhlásil prezident. Myšlienka "tvrdého jadra" sa stala od prijatia zmluvy z Nice virtuálnou odpoveďou na inštitucionálne problémy únie. Chirac už počas novoročného prejavu prisľúbil, že "krajina čoskoro predstaví ambiciózne návrhy na demokratizáciu a sprehľadnenie európskych inštitúcií". Pred diplomatmi budúcu iniciatívu spresnil, keď naznačil, že návrhy by mali vychádzať z už existujúcich dohôd a budú sa týkať predovšetkým "vnútornej bezpečnosti a spravodlivosti, vonkajšej akcie a obrany únie a väčšej kontroly národných parlamentov v procese európskeho rozhodovania". Eurozóna sa má stať symbolom "nového začiatku", ktorý Chirac ohlásil cez víkend v internetovom príhovore všetkým obyvateľom únie. "Inštitučné status quo môže úniu priviesť do nehybnosti," varoval prezident.

Barroso varuje
Zatiaľ čo francúzsky prezident vyzýva k zatiaľ nekonkrétnym krokom na zlepšenie fungovania inštitúcií, rakúske predsedníctvo sa pod vedením kancelára Wolfganga Schüssela rozhodlo naštartovať ratifikačný proces európskej ústavy. "Ústava nie je mŕtva, ratifikačný proces stále prebieha," vysvetlil kancelár v pondelok na stretnutí s členmi európskej exekutívy vo Viedni. Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý si je vedomý škôd spôsobených francúzskym a holandským referendom, sa bojí, že otvoriť dokument v tomto štádiu je nebezpečné. "Varujem pred novým rozdelením Európy kvôli textu. Sústreďme sa radšej na hospodársky rast a zamestnanosť," vyzval Barroso. Hovorcovia Európskej komisie včera odmietli komentovať, či boli slová namierené proti Chiracovej iniciatíve, ktorej obsah bol už v pondelok známy. Barroso pripraví do júnového summitu EÚ na žiadosť rakúskeho predsedníctva text, ktorý má naznačiť cestu z inštitucionálnej krízy. "Inštitúcie nie sú cieľom, ale nástrojom," načrtol Barroso obsah dokumentu.
Za oddialenie rozhodnutia o budúcnosti ústavy sa v utorok vyslovila aj komisárka Margot Wallströmová, ktorá je zodpovedná za komunikáciu a inštitucionálne otázky. "Potrebujeme predĺžiť čas na premýšľanie, pretože doteraz sme sa o ústave veľmi nerozprávali," povedala komisárka na seminári v Bruseli venovanom približovaniu únie občanom.

Nezhody s Nemeckom
Francúzsko je podľa pozorovateľov presvedčené, že otázku ústavy zatiaľ otvárať netreba, no Elyzejský palác údajne uvažuje o vyňatí niektorých návrhov, ako je vytvorenie postu spoločného ministra zahraničných vecí, reforme inštitúcií a poste prezidenta EÚ. Francúzsky premiér Dominique de Villepin by mal stratégiu spresniť 18. januára počas prejavu na nemeckej Humboldtovej univerzite. Cieľom návštevy je upokojiť kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá žiada prijatie ústavy v súčasnom stave - okrem iného aj preto, že zdojnásobuje nemecký vplyv v ministerských radách EÚ. Námietky proti francúzskemu návrhu príde predstaviť 23. januára do zámku vo Versailles. V Bruseli, Paríži a v Berlíne je jasné, že ani jeden zo Chiracových možných návrhov nie je realizovateľný bez nového textu. Nedávne rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu síce umožňuje krajinám ísť ďalej v bezpečnostnej integrácii a národné parlamenty sa môžu už teraz cez procedúru subsidiarity do procesu rozhodovania zapájať. Na skutočný pohyb dopredu, ktorý ponúkala ústava, to však nestačí a nedočkavosť niektorých politikov môže ohroziť šance na jej ratifikáciu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 03:22