StoryEditor

Iraku možno hrozí občianska vojna

19.03.2006, 23:00
Irak je v strede občianskej vojny, vyhlásil pre BBC bývalý iracký dočasný premiér Ijád Alláví. "Ak toto nie je občianska vojna, čo sa deje v Iraku, potom len Boh vie, čo je občianska vojna," vyhlásil Alláví.

Irak je v strede občianskej vojny, vyhlásil pre BBC bývalý iracký dočasný premiér Ijád Alláví. Nemyslí si síce, že krajina je už v situácii, keď nie je žiadna cesta späť, no môže ju zničiť sektárske násilie. "Ak toto nie je občianska vojna, čo sa deje v Iraku, potom len Boh vie, čo je občianska vojna," vyhlásil Alláví a varoval, že ak sa krajina rozpadne, tak to nebude znamenať iba rozšírenie sektárskych násilností po blízkovýchodnom regióne, ale "dokonca Európa a USA nebudú ušetrené násilností."
Spojené štáty a EÚ však informácie o nástupe občianskej vojny v Iraku odmietajú. Podľa britského ministra obrany Johna Reida sa, naopak, rebelom nedarí občiansku vojnu rozpútať. Na slová Allávího síce ani Američania, ani Briti nereagovali, no analytici predpokladajú, že ide iba o pokus vstúpiť nejakým spôsobom do rozhovorov o budúcnosti Iraku, v ktorých jeho strana nie je.
Faktom je, že od útokov na šíitskú svätyňu v Samare 22. februára sa krajina nedokáže dostať z kruhu náboženského násilia. Do toho vstúpili vo štvrtok americké a iracké vojská najväčšou ofenzívou za tri roky vojny, od ktorej si sľubujú potlačenie rebelov. Ich podpora však postupne v zahraničí klesá a tretie výročie vojny opäť viedlo k protestom vo svete. K tým prispelo aj zabitie ďalších civilistov v rámci ofenzívy. Ako uviedla agentúra AFP, v meste Duluíja, severne od Bagdadu, zabili Američania sedem ľudí vrátane ženy.
V USA proti vojenskej operácii v Iraku protestovali tisíce ľudí. Účasť protestujúcich však bola napriek výraznému nárastu odporu verejnej mienky proti prítomnosti amerických vojakov v Iraku dosť nízka. V krajine s 298 miliónmi obyvateľov bolo na demonštráciách v jednotlivých veľkých mestách približne tisíc ľudí. V kontrastne s nízkou účasťou na protivojenských demonštráciách v USA sa veľké demonštrácie uskutočnili v ostatných krajinách sveta. George Bush útok na Irak opäť obhajoval, naopak, viac ako dve tretiny amerických občanov si myslí, že prezident situáciu nezvláda. Tretina z nich sa navyše domnieva, že krajine v najbližších šiestich mesiacoch skutočne hrozí občianska vojna.

Negatívny názor Američanov na islam rastie
Napriek rastúcemu odporu Američanov proti vojne v Iraku a konfliktom s Iránom podľa najnovšieho prieskumu novín Washington Post a televízie ABC stúpa z roka na rok aj počet Američanov, ktorí majú negatívny názor na islam. Dnes ich je takmer polovica - 46 percent .
Až 33 percent Američanov verí, že islam propaguje násilie, čo je viac ako dvojnásobok oproti 14 percentám po teroristických útokoch na New York a Washington. Nie je to pritom jediný prieskum, ktorý ukazuje tento alarmujúci trend. Podľa údajov Rady pre americko-islamské vzťahy má každý štvrtý Američan "extrémne" protiislamské nálady. Podľa prieskumu majú najradikálnejšie postoje proti islamu starší ľudia s nižším vzdelaním a s politicky konzervatívnou orientáciou. Iba šesť percent Američanov má pozitívny prvý dojem z islamu a moslimov. "Výsledky prieskumov ukazujú, že existuje obrovská potreba verejného vzdelávania sa o islame a jeho kultúre," povedal agentúre AP šéf Rady Parvéz Ahmed. Aj moslimovia však musia podľa neho jasnejšie odsudzovať terorizmus. "Nie v mene islamu," znie slogan najnovšej kampane tohto moslimského združenia.
"Moslimovia berú svoje náboženstvo a náboženské symboly veľmi vážne," povedal americkým médiám Muktadr Chán, profesor politológie a medzinárodných vzťahov na Univerzite štátu Delaware. "Je veľmi ťažké pre moslimov myslieť si, že Západ sa naozaj zaoberá slobodou prejavu, pretože ju začne obhajovať až vtedy, keď niekto uráža islam," povedal Chán.
Vedecký výbor pre obranu - jeden z najvplyvnejších politických orgánov Pentagónu, už pred rokom tvrdil, že USA musia svoj prístup dramaticky zmeniť. "Aby sme vyhrali vojnu ideí, kľúčovou je globálna stratégia komunikovania týchto ideí," povedal pre televíziu Fox News šéf výboru William Schneider ml. Ako dodal, nie je to v tom, že by "moslimovia nenávideli našu slobodu, nenávidia našu politiku. Operácie v Afganistane a Iraku zatiaľ nepriniesli týmto krajinám demokraciu, ale iba viac chaosu a utrpenia." Podľa neho sa Washington musí zbaviť taktiky z čias studenej vojny. USA nebojujú proti nepriateľskému impériu, ale myšlienkam v hnutí časti islamskej civilizácie.

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Duckého zmenky pred ústavným súdom 02 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin si to nechce s nikým rozhádzať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:14