Reuters
StoryEditor

Putin bol "pravdepodobne" zapojený do otráv a vrážd, povedal Trump. Kremeľ si jeho výrok vysvetlil inak

15.10.2018, 15:16
Autor:
klklTASRTASR
Hovorca Kremľa Dimitrj Peskov sa odvolával na osobitosti angličtiny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na brífingu v Moskve vyhlásil, že výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa z rozhovoru pre televíziu CBS by nepovažoval za dôkaz toho, že Trump pripustil možnosť zapojenia ruského prezidenta Vladimira Putina do vrážd a otráv.

Trumpov rozhovor v relácii 60 minutes:

Trump v odpovedi na otázku o zapojení Putina do otráv, pripustil túto možnosť, keď povedal: "Pravdepodobne áno."

Nedal argumenty

Peskov v tejto súvislosti poznamenal, že by túto odpoveď neoznačoval za "pripustenie možnosti", ako to už medzičasom vyhodnotili viaceré médiá.
Poukázal pri tom na osobitosti angličtiny i na to, že Trump neprišiel so "žiadnymi priamymi obvineniami".

Peskov opäť vyhlásil, že obvinenia, "podporené aspoň nejakými argumentmi alebo dokonca až dôkazmi voči prezidentovi Ruska ani nemôžu existovať". "Tak k tomu (Trumpovmu výroku) aj pristupujeme," uviedol Peskov.

Hovorca Kremľa súčasne znova pripomenul oficiálne stanovisko ruskej strany k daným podozreniam. "Rusko nemalo, nemá a ani potenciálne nemôže mať nič spoločné s týmito obvineniami".

Peskov v pondelok na brífingu reagoval na tú časť Trumpovho rozhovoru pre televíziu CBS, keď sa ho novinárka Lesley Stahlová snažila primať k odpovedi, či súhlasí s tvrdením, že "Vladimir Putin je zapletený do vrážd a do otráv".

Nemali to robiť

Trump Stahlovej odpovedal: "Pravdepodobne je, áno. Pravdepodobne", pričom poznamenal, že nemá dôvod byť na Putina tvrdší, lebo "sa na nich (Rusov) spolieha, že k týmto incidentom nedochádzalo sa americkom území". Dodal však tiež, že "to (Rusi) nemali robiť".

Trump v rozhovore pripustil aj zasahovanie Ruska a Číny do volieb v USA, pričom zdôraznil, že vplyv Pekingu je "oveľa vážnejší problém".

Klimatická zmena nie je hoax

Moderátorka Lesley Stahlová sa s Trumpom rozprávala na množstvo tém. Okrem vzťahu s Putinom a ovplyvňovaní amerických volieb to bola napríklad aj otázka globálneho otepľovania. To americký prezident v minulosti označil za hoax.

Trump tentoraz povedal, že si nemyslí, že je to hoax, že niečo sa evidentne deje, avšak "si nie som istý, či je to spôsobené človekom." Trump pri tejto téme dodal, že klimatické zmeny nepopiera, "môže sa to však vrátiť späť." Argumenty moderátorky, že vedci hovoria niečo iné, odbil Trump tým, že majú "politickú agendu."

Kimovi dôveruje

Ďalšou témou rozhovoru boli vzťahy USA a Severnej Kórei. Trump tvrdí, že v čase keď sa chopil úradu boli na pokraji vojny. Podľa vlastných slov však našli s Kimom spoločnú reč a on súhlasil s denuklearizáciou.

"Dôverujem mu, áno naozaj mu dôverujem," odpovedal na Stahlovej otázku. Neskôr sa však dostal do úzkych a nebol schopný úplne vylúčiť, či Severná Kórea aktuálne buduje ďalšie rakety.

Vzťahy s EÚ

"Nikto to v skutočnosti nevie. Myslím, že ľudia to hovoria," povedal nepriamo americká prezident. Napokon to uzavrel tým, že žiadnu raketu netestovali, že o tom by určite vedel. 

Trump v rozhovore nevylúčil ani ďalšie clá na čínske tovary, aj keď tvrdí, že Číňania "chcú vyjednávať." Neskôr sa vyjadrili kriticky na adresu Európskej únie. "Nikto sa k nám nespráva horšie," posťažoval si. 

60 minutes (60 minút) je televízny program stanice CBS, ktorý sa zameriava na investigatívne príspevky, reportáže a rozhovory. Patrí k najúspešnejším programom svojho druhu. 

01 - Modified: 2024-10-06 05:27:36 - Feat.: - Title: Trump označil neúspešného atentátnika za "kruté monštrum" 02 - Modified: 2024-10-05 07:55:51 - Feat.: - Title: My zistíme, aké sú ich plány. Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia, vyhlásil Trump 03 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 04 - Modified: 2024-10-04 19:50:24 - Feat.: - Title: Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach 05 - Modified: 2024-10-04 05:12:05 - Feat.: - Title: Trumpova žena verejne podporila právo na potrat, ktoré bývalý prezident odmietal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 23:21