StoryEditor

Hospodárenie nemocníc sa zhoršilo

01.08.2005, 00:00
Hospodárenie britských nemocníc sa za uplynulý rok zhoršilo, vyplýva to z hodnotiacej správy národnej Komisie na kontrolu zdravotníckej starostlivosti.

Hospodárenie britských nemocníc sa za uplynulý rok zhoršilo, vyplýva to z hodnotiacej správy národnej Komisie na kontrolu zdravotníckej starostlivosti. Komisia upozornila, že ak si zdravotnícke zariadenia neurobia poriadok vo financovaní, môžu to pocítiť pacienti. Uplynulý finančný rok ukončila so stratou štvrtina z celkových 590 zdravotníckych zariadení. Deficit predstavuje 500 miliónov libier.
Napriek tomu sa podľa komisie úroveň základnej zdravotnej starostlivosti, starostlivosti o mentálne postihnutých a rýchlej zdravotnej pomoci zlepšila.
Mnoho nemocníc však malo problém so splnením 44 cieľov, ktoré pre zdravotnú starostlivosť stanovila vláda, ako napríklad čakacie lehoty na operačné zákroky, starostlivosť o pacienta, miera úmrtnosti, finančný manažment, čistota, správanie personálu a ďalšie.
Na základe plnenia jednotlivých kritérií získavajú zdravotnícke zariadenia každý rok rating vo forme hviezdičiek - bez hviezdičky pri neplnení podmienok až po najvyššie hodnotenie tri hviezdičky.
Počet zdravotníckych zariadení, ktoré dostali dve a tri hviezdičky, klesol o päť percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Vyše štyridsať percent zariadení získalo tri hviezdičky a vyše dvadsať zdravotníckych zariadení nezískalo ani jednu hviezdičku vrátane Royal Free Trust v Londýne, ktorá ošetrovala obete nedávnych bombových útokov. Jedna z desiatich nemocníc nedokázala dodržať kritérium nepresiahnuť deväťmesačnú čakaciu lehotu na operačný zákrok.
Najhoršia zdravotná starostlivosť sa dostane pacientom žijúcim v hlavnom meste a na juhovýchode krajiny. Podľa výkonnej šéfky komisie Anny Walkerovej je úroveň zdravotníckych zariadení na juhovýchode krajiny alarmujúca.
Hviezdičkový systém zaviedla vláda pred štyrmi rokmi v snahe zlepšiť zdravotnú starostlivosť aj hospodárenie. Motiváciou na získanie najvyššieho ratingu bola možnosť udelenia väčšej finančnej slobody a flexibilita pri získavaní peňazí z rôznych fondov.
Hviezdičkový systém už na budúci rok nahradí nový, pretože ten súčasný skôr hodnotí efektivitu manažmentu ako skutočnú kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb. "Kvalita je nevyhnutne spojená s dobrým finančným manažmentom. Dočasná nestabilita nemôže viesť k dlhodobým problémom," obhajovala systém Walkerová.
Nové hodnotenie nebude založené výlučne na podkladoch komisie. Každá nemocnica a zdravotnícke zariadenie si vypracuje vlastnú správu o tom, ako spĺňa národné štandardy a ako využíva finančné zdroje. Komisia bude kontrolovať skutočnosti uvedené v správe. Ratingy budú detailnejšie. Úroveň nemocníc sa bude vyhodnocovať ako výborná, dobrá, uspokojivá a slabá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 11:21