StoryEditor

Zúrivosť moslimov už zachvátila tri kontinenty

Medzinárodný konflikt okolo karikatúr proroka Mohameda neutícha a naberá na intenzite v krajinách Ázie a Blízkeho východu. Najnovšie demonštrovali proti nim aj moslimovia v Afganistane, Pakistane, Iráne, Iraku, Indii, Indonézii a Egypte. Protesty si v Afganistane vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 19 zranených.

Medzinárodný konflikt okolo karikatúr proroka Mohameda neutícha a naberá na intenzite v krajinách Ázie a Blízkeho východu. Najnovšie demonštrovali proti nim aj moslimovia v Afganistane, Pakistane, Iráne, Iraku, Indii, Indonézii a Egypte. Protesty si v Afganistane vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 19 zranených. Krvavé konflikty sa odohrali pri americkej základni Bagrám, na severe od Kábulu, kde sa približne 2 000 demonštrantov pokúšalo dostať do silne stráženého objektu. Polícia proti davu zasiahla a dvoch ľudí zabila. Päť ďalších ľudí a osem policajtov bolo zranených. Výsledkom streľby polície do demonštrantov, ktorí zaútočili na policajnú stanicu v Mihtarlame, boli dvaja mŕtvi. Tisíce ľudí protestovali aj v ďalších afganských mestách Kandahár a Mazáre-Šaríf a najmenej dvesto ľudí protestovalo aj pred dánskym veľvyslanectvom v Kábule. Na demonštráciách v Pakistane sa zúčastnili aj miestni novinári, ktorí v Islamabade vyzývali na bojkot európskeho tovaru.

Protesty silnejú
Dav približne 200 ľudí napadol rakúske veľvyslanectvo v iránskom hlavnom meste v Teheráne. Demonštranti na budovu hádzali kamene a zápalné fľaše. Irán včera pozastavil obchodnú výmenu s Dánskom. "Od utorka sa nebudú prijímať registrácie na dovoz dánskeho tovaru. Odvčera sú pozastavené všetky rokovania a obchodné dohody uzatvorené s Dánskom. Až do odvolania sú zrušené cesty obchodných delegácií do Dánska a prijímanie dánskych delegácií v Iráne," oznámil to iránsky minister obchodu Masúd Mír Kázemí. Rozhodol tiež, že dánske lode, ktoré vplávajú do iránskych prístavov, budú platiť mimoriadne vysoké poplatky za povolenie vstupu.
Dvetisíc irackých šíitov včera v meste Kút požadovalo od svojich náboženských vodcov vyhlásenie fatvy, vyzývajúcej na zabitie autorov karikatúr proroka Mohameda v dánskej tlači. V Dillí polícia rozháňala dav slzným plynom a vodnými delami. V indonézskom meste Surabaya protestujúci hádzali kamene na dánsky konzulát a rozbili okná budovy.
Tisíce egyptských študentov vyšli do ulíc, aby protestovali proti uverejneniu karikatúr proroka Mohameda viacerými európskymi médiami. "Bojkot všetkých krajín, ktoré karikatúry proroka uverejnili, je povinnosťou celého moslimského sveta," povedal náboženský líder sunnitských Arabov šejk Muhammad Sajíd Tantáwí. Šejk Tantáwí pred davom demonštrantov mávajúcim zástavami a vykrikujúcim hnevlivé slogany označil médiá, ktoré karikatúry uverejnili, za "bulvárnu tlač". Na demonštrácii, ktorá sa konala pred univerzitou Al-Azhár, sa zúčastnil egyptský mufti a ďalší významní náboženskí predstavitelia.
Politická strana chorvátskych moslimov vyhlásila, že zverejnenie karikatúr zobrazujúcich proroka Mohameda je forma "terorizmu". "Sloboda tlače je len zámienkou, umožňujúcou výraznejšiu existenciu mediálneho terorizmu proti moslimom," uviedla Strana demokratickej akcie (SDA). V Chorvátsku, ktoré má 4,4 milióna obyvateľov, žije približne 57-tisíc moslimov. Ich strana SDA má v parlamente jedno kreslo, ktoré je garantované ústavou krajiny.

Výzvy na upokojenie
Dánske ministerstvo zahraničných vecí včera odporučilo svojim občanom, aby sa vyhli návštevám niektorých moslimských krajín, pokiaľ to bude nevyhnutné. Konkrétne sa zmienilo o Maroku, Alžírsku, Tunisku, Líbyi, Egypte, Sudáne, Ománe, Spojených arabských emirátoch, Katare, Bahrajne, Jordánsku, Iráne, Pakistane a Afganistane. Dôvodom sú útoky proti dánskym diplomatickým misiám v Sýrii a Libanone. V reakcii na oznámenie ministerstva dánske cestovné kancelárie uviedli, že rušia všetky zájazdy do Egypta, Tuniska a Maroka.
Libanon sa ospravedlnil Dánsku za podpálenie jeho diplomatickej misie v Bejrúte, kde tisíce moslimských demonštrantov protestovali proti zverejneniu karikatúr proroka Mohameda. Minister informácií Ghází Arídi uviedol, že po mimoriadnom zasadnutí kabinetu vláda jednomyseľne "odmietla a odsúdila akty násilia, ktoré poškodili dobré meno Libanonu, jeho civilizovaný imidž a vznešený cieľ demonštrácie". "Vláda sa ospravedlňuje Dánsku," povedal Arid. Švédsko medzitým vyzvalo EÚ a arabský svet, aby spoločne vystúpili proti násilnostiam. Európska komisia vyzvala na návrat k pokojnej debate o problémoch, ktoré kresby vyvolali. Jej hovorca odmietol komentovať násilnosti proti kanceláriám škandinávskych krajín a EK v moslimských krajinách. Povedal iba, že komisia je zapojená do procesu konzultácií medzi 25 členskými štátmi. Násilné protesty, ktoré karikatúry vyvolali, odsúdil aj britský premiér Tony Blair.


Slovenské ambasády

Slovenské veľvyslanectvo v Indii pre Hospodársky denník potvrdilo, že nenastala žiadna zmena v bezpečnostných opatreniach. Veľvyslanectvo však má už od vlaňajšieho novembra, keď boli v Dillí bombové útoky, zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré neodvolali. Patria medzi ne zvýšené kontroly pri vstupe do budovy, zvýšená kontrola pohybu osôb po budove, kontrola pošty, odporúčania pre zamestnancov, aby sa vystríhali davu a miestam, kde by mohlo dôjsť k nejakým útokom a podobne. V Dillí sa však podľa týchto informácií situácia nezdramatizovala, dokonca varovania neprichádzajú ani zo slovenských veľvyslanectiev v Nepále či na Srí Lanke. Situáciu však pozorne sledujú.
Veľvyslanectvo SR v Iráne, do pôsobnosti ktorého patria aj Pakistan a Afganistan, pre HN uviedlo, že rovnako nezvýšili bezpečnostné opatrenia. Keďže tam nie sú demonštrácie, neuvažuje sa ani o dočasnom uzavretí budovy.
Slovenský veľvyslanec v Turecku Viktor Bauer pre HN podotkol, že nebolo potrebné prijať žiadne dodatočné bezpečnostné opatrenia, okrem tých, ktoré platia po minuloročných bombových útokoch v Ankare. Napriek tomu "zástupca predsedajúcej krajiny EÚ rokoval na ministerstve zahraničných vecí Turecka a žiadal, aby prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia veľvyslanectiev v krajine a zamedzili rozšíreniu protestov", dodal Bauer. Keďže sa už objavili aj v niektorých slovenských médiách karikatúry proroka Mohameda, hrozba útokov na ambasádu tu je. Slovenský veľvyslanec pre HN uviedol, že zvýšené opatrenia kvôli tomu neprijalo ani veľvyslanectvo Maďarska, kde sa karikatúry objavili tiež.
Víkendový požiar budovy dánskej diplomatickej misie v Bejrúte, v ktorej má úradné miestnosti aj Slovensko a ambasáda Rakúska, sa občanov SR nedotkol. "V budove sa nachádza honorárny konzulát, funkciu konzula vykonáva občan Libanonskej republiky a ten je v poriadku, komunikuje s nami," uviedol hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Renault prekoná tento rok bez ťažkostí 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Egis v 1. štvrťroku klesol 03 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM investuje do Daewoo 04 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PSA splnila očakávania trhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:27