TASR
StoryEditor

Palestínčania opäť protestujú na hranici Pásma Gazy. 30 ľudí bolo zranených

04.05.2018, 16:45
Autor:
ČTKČTK
Palestínčania si chcú protestami vymôcť návrat do pôvodných domovov svojich predkov v Izraeli.

Palestínčania dnes rovnako ako päť minulých piatkov protestovali na hranici palestínskeho Pásma Gazy a Izraela. Izraelskí vojaci proti nim použili slzný plyn aj ostrú muníciu. Podľa agentúry Reuters bolo zranených 30 ľudí. Pri minulých piatich protestoch prišlo o život vyše 40 ľudí a tisíce Palestínčanov utrpeli zranenia.

Palestínčania si chcú protestami, ktoré majú pokračovať najmenej do polovice mája, vymôcť právo na návrat do pôvodných domovov svojich predkov v dnešnom Izraeli.

Zdravotníci oznámili, že desať ľudí dnes bolo poranených streľbou a 20 ďalších sa nadýchalo slzného plynu. Palestínski mladíci priniesli horiace pneumatiky čo najbližšie k hraničnému plotu, aby vytvorili dymovú clonu a sťažili Izraelčanom zameriavanie.

Chcú tiež cez hranicu posielať zápalné látky. Vo štvrtok tak spôsobili na juhu Izraela požiar, s ktorým hasiči bojovali šesť hodín. Dnes s pomocou prakov údajne zostrelili izraelský pozorovacie bezpilotné lietadlo.

Izraelská armáda potvrdila, že na palestínskej strane hranice spadol jej bezpilotný stroj, ktorý mal protesty filmovať. Podľa armády nehrozí, že Palestínčania z dronov získajú citlivé informácie.

Protesty sa konajú pod súhrnným názvom Pochod návratu a majú trvať do májových osláv 70. výročia vzniku Izraela. Palestínčania si túto udalosť pripomínajú každoročne ako katastrofu. Dve tretiny z dvoch miliónov obyvateľov Pásma Gazy sú potomkovia utečencov z tej doby.

Pre demonštrantov je pri hranici postavených päť táborov, z ktorých Palestínčania na vojakov útočia. Na začiatku sa na protestoch zišli tisíce ľudí, dnes boli pri hranici stovky osôb.

"Ak nám nepovolia vrátiť sa, mali by nám aspoň dať štát," povedal dvadsaťštyriročný demonštrant na adresu Izraelčanov.

Izrael za neprimerané nasadenie sily proti protestujúcim kritizovala OSN a ochrancovia ľudských práv. Armáda tvrdí, že vojaci majú rozkaz ochrániť hranicu a zabrániť jej porušeniu. Strieľa údajne len po tých, ktorí sa príliš k hranici priblížia alebo sa pokúšajú rozmiestniť výbušniny. Podľa Izraela protesty z pozadia organizuje protiizraelské hnutie Hamas, ktoré pásmu vládne. Väčšina mŕtvych sú podľa izraelského výkladu členovia Hamasu.

01 - Modified: 2024-10-06 14:29:24 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo 17 ľudí vrátane detí 02 - Modified: 2024-10-06 14:10:17 - Feat.: - Title: Pri streľbe v izraelskom meste Beer Ševa zahynul jeden človek a ďalší sú zranení 03 - Modified: 2024-10-06 06:10:00 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 18 ľudí 04 - Modified: 2024-10-06 05:28:05 - Feat.: - Title: Šéf OSN pri príležitosti výročia útoku Hamasu vyzýva na ukončenie násilia 05 - Modified: 2024-10-06 05:10:28 - Feat.: - Title: Izrael v sobotu v noci bombardoval južný Bejrút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 17:29