StoryEditor

Irak predstaví svetu svoje priority

22.06.2005, 00:00
Zástupcovia irackej vlády vysvetlia dnes na konferencii v Bruseli medzinárodnému spoločenstvu, aké sú ich priority na ceste k zaisteniu stability a obnovy Iraku a ako najlepšie im v tom môžu pomôcť ostatné štáty.

Zástupcovia irackej vlády vysvetlia dnes na konferencii v Bruseli medzinárodnému spoločenstvu, aké sú ich priority na ceste k zaisteniu stability a obnovy Iraku a ako najlepšie im v tom môžu pomôcť ostatné štáty. Európska únia a USA, ktoré konferenciu spoluorganizujú, zase hodlajú demonštrovať, že prekonali roztržky vyvolané rozdielnym názorom na vojenské operácie Američanov a ich spojencov v Iraku.
Na medzinárodnej konferencii sa popri vysokých predstaviteľoch EÚ zúčastní aj šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová a generálny tajomník OSN Kofi Annan. Z Iraku sa očakáva asi štyridsaťčlenná delegácia na čele s premiérom Ibrahímom Džaafárím, ministrom zahraničia Hošjarom Zibarím a ďalšími ministrami. Účasť tiež rovnako prisľúbili susedia Iraku Irán, Sýria, Jordánsko, Turecko a Kuvajt. Rokovania sa zamerajú na tri oblasti - politický proces, obnovu ekonomiky a vládu zákona a verejného poriadku. Na záver konferencie však nepadne žiadne rozhodnutie o darcovskej pomoci. Donátorská konferencia sa bude konať budúci mesiac v Jordánsku. Ministri tiež v Bruseli vyzvú zostávajúce krajiny, ktorým Irak dlhuje peniaze, aby nasledovali Parížsky klub veriteľov, ktorý vlani v novembri sľúbil, že Iraku odpustí 80 percent dlhu. Zahraničný dlh vznikol v dobe tridsaťročnej vlády Saddáma Husajna. Podľa európskych i amerických diplomatov budú účastníci konferencie naliehať na irackú vládu, aby sa snažila dosiahnuť skutočnú integráciu sunnitov do politického procesu, ktorá je podľa nich kľúčová pre zastavenie útokov povstalcov v krajine.
To, že hlavnou témou dnešnej konferencie bude Irak, potvrdil aj hovorca Bieleho domu Scott McClellan. Podľa neho je to "príležitosť pre irackých lídrov na diskusiu o potrebách súčasného Iraku a tiež na pomenovanie toho, akú podporu môže preň poskytnúť medzinárodná komunita". V podobnom duchu sa vyjadrila aj európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová, ktorá navyše ocenila pokrok, ktorý nastal v prehlbovaní európsko-amerických vzťahov v posledných mesiacoch. "Sme teraz v oveľa lepšom období našich vzájomných vzťahov," povedala pre Reuters Ferrerová-Waldnerová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:22