StoryEditor

Prístavní robotníci vyvolali drámu v Štrasburgu

16.01.2006, 23:00

Šesť- až sedemtisíc prístavných robotníkov z celej Európy prišlo v pondelok pred budovu Európskeho parlamentu v Štrasburgu, aby protestovali proti direktíve o liberalizácii trhu prístavných služieb.
Zelené pracovné odevy prístavných robotníkov, desiatky vlajok s názvami ich historických syndikátov ako poľská Solidarnosć alebo Medzinárodná dopravná konfederácia z Londýna, obkľúčili budovu parlamentu. Tvrdé jadro manifestantov zamaskovaných v kuklách a s plynovými maskami na tvárach vyvolalo šarvátky s políciou už na letisku. Európsky odborový zväz najal na ich príchod do mesta niekoľko lietadiel. "Sú tu aj ľudia z Austrálie alebo Kalifornie," potvrdil pre HN Frank Leys, generálny sekretár sekcie prístavných robotníkov ITF.
Násilnosti sa začali po začiatku demonštrácie. Flámski robotníci odmietli sledovať plán manifestácie, ktorý určila polícia. Podľa policajných zdrojov došlo už počas pochodu k budove parlamentu ku konfliktom, radikálne španielske skupiny zapálili v centre mesta auto a zničili niekoľko vitrín. Hlavný sprievod s heslami proti liberalizácii prístavov pokračoval pred budovu parlamentu.
Kancelárie v plameňoch
Parlament sa pripravuje na stav obliehania. Desiatky špeciálne vyzbrojených policajtov včera stavali bariéry a pripravili vodné dela. Zátarasy síce po príchode nápor vydržali, no polícia sa musela po niekoľkých minútach boja stiahnuť a nechať priestor špeciálnym útvarom. Na budovu včera dopadli prvé zápalné fľaše, pred parlamentom začali horieť petardy a robotníci útočili na bariéry vlajkami. Časť sprievodu vyjadrila nespokojnosť s navrhnutou smernicou iba hlukom a spevom -- radikáli v prvej línii však prišli do Štrasburgu bojovať. Zarinčali prvé okná, na treťom poschodí bolo vidieť kancelárie v plameňoch. Polícia začala vystreľovať na demonštrantov slzotvorný plyn kombinovaný s vodnými delami. Pri šesťstupňovom mraze by sa zdalo, že aj najradikálnejších zákrok odradí. Robotníci sú však na zimu zvyknutí. Ich práca v prístavoch, kde vykladajú nákladne lode, je považovaná spolu s baníctvom za jednu z fyzicky najnamáhavejších.
Zdemolovaný parlament
Boj sa len za včerajší deň presunul na severnú fasádu budovy, ktorú oddeľuje od cesty rieka. Španielski robotníci hádzali na budovu dlažobné kocky a na policajtov útočili tiež slzotvorným plynom. Prvý zranený policajt skončil na chodníku, pred hlavným vchodom sa zatýkalo, špeciálni policajti stáli na streche a odkopávali pristávajúce zápalné fľaše. Drámu dokresľovala sanitka, ktorá odvážala zranených kameramanov, pričom na ošetrovni ležali prvé ľahko zranené obete.
Poslanci, ktorí pozorovali boj z bezpečnej vzdialenosti, v budove nadávali na projekt direktívy, ktorú Európska komisia zdedila od predchádzajúcej exekutívy len sedem dní pred koncom jej mandátu. Zajtra bude plénum hlasovať o návrhu, ktorý je už dnes prakticky pochovaný. Po stretnutí so zástupcami rozzúrených robotníkov uznali, že navrhnutá legislatíva by mohla ohroziť tisíce pracovných miest. "Námorné spoločnosti by mohli podľa direktívy použiť na vykladanie lodí posádky namiesto robotníkov v prístavoch," vysvetľuje hlavný problém direktívy Frank Leys. Podľa neho je takéto spájanie kvalifikácie neprijateľné." Ľudia na lodiach nie sú pripravení na vykladanie a nakladanie tovarov. Na túto prácu treba mať aj fyzické predpoklady." Poslancov prístavných robotníkov v stredu zrejme vypočujú. Po rozbitom Parlamente rozbijú pozmeňovacími návrhmi text, ktorý už tri roky udržiava prístavných robotníkov v Európe v stave pohotovosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 03:24