StoryEditor

Na Cypre sa uskutoční referendum o zjednotení ostrova

23.04.2004, 00:00

Osemdesiatdvaročný cyperský Turek Turgut toho už zažil dosť. V 50. rokoch ozbrojené útoky cyperského odboja proti britskej koloniálnej moci, v roku 1960 získanie nezávislosti, v roku 1974 tureckú inváziu a rozdelenie ostrova. "Konfliktov mám už dosť," hovorí s rozvahou starca. V sobotu bude aj on rozhodovať o prijatí či neprijatí plánu generálneho tajomníka OSN na zjednotenie ostrova. Netají sa tým, ktorú alternatívu zvolí: evet -- äno.
Pomaly posrkáva kávu a len málo pozornosti venuje vodcovi cyperských Turkov Denktašovi, ktorý sa práve zjavil na obrazovke. Denktaš brojí proti Annanovmu plánu: "Chcú nás zotročiť, plán znamená náš koniec", hrmí jeho hlas. No aj najsilnejšia politická strana cyperských Grékov zdôvodnila svoj negatívny postoj k medzinárodnému mierovému plánu tým, že OSN zatiaľ neposkytla cyperským Grékom požadované bezpečnostné záruky.
Zhodou okolností aj cyperský prezident Tassos Papadopoulos, Grék, so slzami v očiach občanov vyzýva, aby hlasovali proti. Cyperskí Gréci jeho hlas pravdepodobne počúvnu, aspoň tak znie väčšina predpovedí. Ak by sa tak naozaj stalo, pri oslavách rozšírenia EÚ v Bruseli ho bude čakať ľadové prijatie. Mnohí európski politici už totiž oľutovali, že cyperským Grékom prisľúbili vstup do EÚ bez ohľadu na to, či sa rozdelenie ostrova zachová alebo nie. Günter Verheugen sa cíti cyperskou vládou "oklamaný", Íri -- ako predsednícka krajina únie -- zase tvrdia, že Papadopolus ich jednoducho dobehol.
Karta sa obrátila, víťazom sa náhle môže cítiť turecký premiér Tayyip Erdogan. Bez akýchkoľvek podmienok Annanov plán podporuje, čím súčasne plní aj podmienku stanovenú pre Turecko Európskou úniou. A dokonca aj keby do únie o týždeň vstúpili len cyperskí Gréci, budú tureckí Cyperčania de iure občanmi Európskej únie takisto. Holandsko, ktoré od 1. júla prevezme predsedníctvo EÚ, už naznačilo, že urobí opatrenia na ich podporu.
V poslednej chvíli sa Briti a Američania pokúsili do riešenia situácie zapojiť aj Bezpečnostnú radu OSN. Návrh ich rezolúcie však Rusko v noci na štvrtok vetovalo. Ruský veľvyslanec označil dokument za pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí ostrovného štátu, pretože jeho obsahom bolo aj zbrojné embargo proti Cypru a zdvojnásobenie jednotiek OSN na ostrove na 5 000 mužov. Toto rozhodnutie privítal aj Rauf Denktaš: "Moskva nás zachránila od katastrofy, keď dala jednoznačne najavo, že nemorálny tlak, vyvíjaný v záležitosti referenda na cyperské strany, je z hľadiska medzinárodného práva neprijateľný." (hn/gaf)

Cyperské scenáre
Áno: Zo zjednotenia by profitovali predovšetkým cyperskí Turci, ktorí boli až doteraz tridsať rokov politicky i hospodársky izolovaní. Medzinárodný menový fond predpokladá, že zjednotenie by malo pozitívny vplyv na ekonomiku zjednotenej krajiny, takže jej ročný rast by mohol byť i päťpercentný. Okrem toho by sa zjednotenie pozitívne odrazilo aj na dvojstranných vzťahoch Grécka a Turecka, ktoré sú dlhodobo napäté, aj keď sa v posledných troch mierne oteplili.
Nie: Nezávisle od výsledkov referenda sa Cyprus 1. mája 2004 stane členom Európskej únie ako celok. Európske zákony však nadobudnú účinnosť len v južnej, gréckej časti ostrova. Dnešná demarkačná línia by sa fakticky stala vonkajšou hranicou EÚ a úmerná tomu by musela byť aj jej ochrana. Viacerí politici sa už vyslovili v tom zmysle, že druhá šanca na zjednotenie sa len tak ľahko nenaskytne, o. i. americký minister zahraničných vecí Colin Powell alebo aj európsky komisár Günter Verheugen. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:16