StoryEditor

Väčšia vina je na strane Maďarov

11.10.2006, 00:00

Presne pred piatimi rokmi otvorili most medzi Štúrovom a Ostrihomom. Most Márie Valérie sa považoval za symbol spojenia oboch národov.
Od obnovenia mosta uplynulo päť rokov. Nádeje, že sa tým začne historické zmierenie Slovákov a Maďarov, sa nenaplnili. Prečo?
-- Po Mečiarových vládach sa vzťahy s Budapešťou zlepšili. Premiér Dzurinda ju viackrát navštívil. S predsedom vlády Maďarska Orbánom boli priatelia a schádzali sa aj ich rodiny. Tešilo ma, že zbližovanie sa stáva realitou. Potom to Budapešť pokazila presadzovaním zákona o zahraničných Maďaroch. Pre nás a ďalšie štáty bol neprijateľný. Atmosféra zbližovania sa tým narušila.
Nemci a Francúzi dokázali využiť most cez Rýn v Štrasburgu ako duchovný symbol spojenia a vzájomného odpustenie krívd. Prečo to nevedia Slováci a Maďari?
-- Obnovenie Mosta Márie Valérie bolo na to skvelou príležitosťou. Veď Maďari pri jeho otvorení spievali krásnu pieseň "...objím toho, kto stojí vedľa teba, objím toho, kto je na druhom brehu...". Zmierenie predpokladá uznanie napáchaných krívd na oboch stranách a nedá sa nastoliť hrubou čiarou za minulosťou. Najprv treba povedať, čo presne si obidva národy vyčítajú. To je však nebezpečné, lebo seriózna historiografia dokazuje, že väčšia vina je na strane Maďarov. Tento fakt nepopierajú dnes už ani mnohí maďarskí historici.
Ako opäť vzkriesiť nádeje na zmierenie?
-- Prvým krokom mohla byť návšteva predsedu vlády Fica v Budapešti. Mal tam ísť už dávnejšie a pozvať maďarského premiéra na Slovensko. Vyrovnanie sa však nedá urobiť bez Česka, lebo po Trianone vzniklo Československo, ktoré už neexistuje. Je to aj vec ďalších štátov, ktoré sa zapojili do prvej svetovej vojny a rozhodovali o zaniknutí Rakúsko-Uhorska.
Čo Maďarov a Slovákov podľa vás zbližuje?
-- Hlavne spoločná história. Veď uhorskí králi boli aj našimi kráľmi. Napríklad Štefan I. -- svätý. Založil multietnickú ríšu a Slováci ju materiálne aj duchovne budovali i upevňovali. Kráľ Štefan povedal úžasnú vetu: "Štát jedného jazyka a rovnakých zvykov je slabý a omylný." Slováci v Slovenskom Komlóši v roku 2000 si tento citát dali vytesať na podstavec sochy Sv. Štefana. Po rozpade monarchie (1867) sa na krédo zakladateľa ríše vo vzťahu k Slovákom zabudlo.
Prečo most pomenovali podľa dcéry cisárovnej Alžbety (Sisi)?
- Všetky mosty na Dunaji mali názvy po Habsburgovcoch. Aj Most Oslobodenia v Budapešti sa kedysi volal Most Františka Jozefa I. Tak to bolo aj v Komárne, Bratislave a dokonca aj v Prahe na Vltave.
Ale Mária Valéria nemala rada Maďarov.
- Mala odpor voči maďarofilstvu svojej matky. Cisárovná Maďarov milovala a oni je darovali kaštieľ v Gödöllö. Udržiavala priateľské vzťahy s grófom Gyulom Andrássym. Pomenovanie mosta podľa Márie Valérie bolo skôr prejavom úcty k jej matke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:07