StoryEditor

Letisko upratalo moslimov

02.11.2006, 23:00
Na najväčšom parížskom letisku Charlesa de Gaulla sa včera robili veľké personálne zmeny. Tie sa dotkli viac ako 70 moslimských zamestnancov, ktorí odteraz nesmú pracovať v bezpečnostných zónach letiska.

Na najväčšom parížskom letisku Charlesa de Gaulla sa včera robili veľké personálne zmeny. Tie sa dotkli viac ako 70 moslimských zamestnancov, ktorí odteraz nesmú pracovať v bezpečnostných zónach letiska. Podľa úradov môžu byť títo ľudia nebezpeční pre cestujúcich. Niektorí z nich údajne navštívili výcvikové tábory teroristov v Afganistane a Pakistane. Jeden zo zamestnancov je vraj priateľom Richarda Reida. Toho v roku 2001 usvedčili z príprav útoku na lietadlo z Paríža do Spojených štátov.
"Ak ide niekto do Pakistanu na dovolenku viackrát za rok, vzbudzuje to u nás pochybnosti," povedal prefekt oblasti Roissy Jacques Lebrot.
Moslimovia v zábere
Zákaz pracovať v zraniteľných zónach letiska pre vyše 70 moslimských zamestnancov je výsledkom bezpečnostnej previerky personálu. Predstavitelia letiska vypočuli desiatky pracovníkov vyznávajúcich islam. Pod dohľadom bolo niekoľko mesiacov viac ako 100 manipulantov batožiny a upratovačov lietadiel.
Anglické memento
Francúzi sa na pracovníkov zamerali potom, ako tento rok britskí vyšetrovatelia odhalili plán teroristov, ktorí chceli uniesť lietadlá smerujúce z londýnskeho letiska Heathrow do Spojených štátov. Vtedy sa špekulovalo, že teroristi, ktorí chceli odpáliť bomby na palubách unesených strojov, mali komplicov - zamestnancov letiska. Politici vo Francúzsku sú presvedčení, že niečo podobné hrozí aj parížskym letiskám, je to len otázka času. "Musí byť jasné a pochopiteľné, že hrozba teroristického útoku vo Francúzsku je vysoká a stála," vysvetlil ešte v lete sprísnené opatrenia na letiskách minister vnútra Nicolas Sarkozy. Znalci sú presvedčení, že opatrenia mali prísť už skôr.
Zamestnanci bez preukazov
Štyria zamestnanci žalovali letisko za diskrimináciu pre náboženstvo už v októbri. Urobili tak potom, ako im vedenie letiska odňalo preukazy, ktoré im dávali právo na vstup do zón blízko štartovacích dráh. Niektorých zamestnancov označili ako potenciálne rizikových, no naďalej v bezpečnostných zónach pracujú. Podľa zákona musia dostať šancu vyjadriť sa k obvineniam. Až potom môžu byť preradení alebo prepustení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. júl 2024 00:03