StoryEditor

Vrah Thea van Gogha bez ľútosti

14.07.2005, 00:00
Vrah holandského režiséra Thea van Gogha - potomok marockých prisťahovalcov Mohammed B. - by mal zvyšok života stráviť za mrežami. V procese, ktorý sa tento týždeň začal v amsterdamskej štvrti Osdorp, to požaduje prokurátor Frits van Straelen.

Vrah holandského režiséra Thea van Gogha - potomok marockých prisťahovalcov Mohammed B. - by mal zvyšok života stráviť za mrežami. V procese, ktorý sa tento týždeň začal v amsterdamskej štvrti Osdorp, to požaduje prokurátor Frits van Straelen. V holandskej justícii ide o ojedinelý postup, odrážajúci mimoriadnu zločincovu brutalitu. Páchateľ sa na čin dôkladne pripravoval a hroznou vraždou chcel v celom Holandsku vyvolať vlnu strachu a hrôzy. "Čin mal jednoznačne teroristickú motiváciu," opakoval van Strelen viackrát. Jeho obžalobná reč trvala vyše štyri hodiny.
V nej vo všetkých detailoch rekonštruoval postup Mohammeda B. Vražda sa stala na ulici, pred necelým rokom, 2. novembra 2004. Vrah na režiséra najprv niekoľkokrát vystrelil a potom obeti mäsiarskym nožom odrezal hlavu. Van Gogha tým chcel potrestať za domnelé urážky islamu. Vo filme "Submission" umelec ostro kritizoval skutočnosť, že toto náboženstvo potláča práva žien. K najbližším režisérovým priateľom patril pravicovo-populistický politik Pim Fortuyn, ktorý sa pred troma rokmi takisto stal obeťou vraždy.
Mohammed B. sa počas prokurátorovej reči správal nezúčastnene. Pôvodne oznámil, že bude mlčať a prehovoriť zakázal dokonca aj vlastnému obhajcovi. Nakoniec sa o slovo prekvapujúco prihlásil sám. Najprv po arabsky pozdravil Alláha a potom dodal odhodlaným hlasom: "Ak by som mal príležitosť, kedykoľvek by som urobil to isté." Matka zavraždeného režiséra bola prítomná v súdnej sieni. Vrahovi adresovala hlasité výčitky. Obžalovaný si vraj sľuboval cestu do raja - namiesto toho skončí vo väznici. Mohammed B. zabil "láskavého otca rodiny, syna a brata". Nakrátko ostrihaný mladý muž zostal chladný a nepohla ním ani hrozba doživotnej straty slobody.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 02:07