StoryEditor

Nie euroústave zakričali aj Holanďania

02.06.2005, 00:00

Holanďania vo včerajšom referende nasledovali francúzsky príklad a európsku ústavu odmietli. Podľa skorých predbežných výsledkov hlasné Nie vyslovilo ústave 62,1 percenta voličov, zatiaľ čo za dokument hlasovalo len 37,9 percent ľudí. Podobné čísla hlásali aj odhady, ktoré zverejnil ústav verejnej mienky Interview/NSS. Prekvapivá je vysoká účasť na referende -- podľa predbežných výsledkov využilo možnosť vyjadriť svoj názor 64,8 percent oprávnených voličov. Pre porovnanie: na minuloročných voľbách do Európskeho parlamentu neprekročila účasť ani 40 percent. Hlavní predstavitelia Európskej únie José Barroso, Jean-Claude Juncker a Josep Borrell sa v reakcii na prvé výsledky vyjadrili podobne ako pri francúzskom referende: ratifikácia ústavy v ostatných krajinách musí pokračovať.

Postrachom je superštát
Premiér Jan Peter Balkenende ešte v utorok neskoro večer presviedčal spoluobčanov, že budúcnosť Holandska je v Európe. Snažil sa tak v posledných chvíľach ovplyvniť holandských voličov, aby hlasovali za európsku ústavnu zmluvu. "Verím, že odmietnutie ústavy nie je v záujme Holandska ani Európy," povedal premiér, ktorý včera odvolil vo volebnej miestnosti v mieste svojho bydliska blízko Rotterdamu.
Argumenty odporcov ústavy boli rôzne. "Táto Európa nie je pripravená na ústavu. Mala by najskôr zharmonizovať svoj sociálny a daňový systém," povedal pre Reuters Aeurnot Claasen, jeden z tých, ktorí hlasovali proti ústave. Veľa Holanďanov sa tiež cíti byť ohrozených superštátom, kde by sa strácala národná identita, rovnako ako sa boja vstupu Turecka do únie. Nemenej ovplyvňujúcim faktorom bola aj nespokojnosť s vládou Jana Petera Bakenendeho. Na druhej strane zástancovia dokumentu tvrdili, že ústava pomôže posilniť pozíciu únie vo svete. "Európa sa potrebuje postaviť voči krajinám ako Čína alebo Irán," povedala Said Madari, ktorá hlasovala za ústavu.

Premiér demisiu podať nemieni
Holandské Nie nepomohol zvrátiť ani proeurópsky postoj piatich najsilnejších strán na holandskej politickej scéne. Veľké rošády vo vláde po francúzskom vzore sa však konať nebudú: už pred referendom holandský premiér oznámil, že po odmietnutí ústavy demisiu podať nemieni. Nanajvýš je možné odstúpenie ministra pre európske záležitosti Atza Nicolaia.
Konečné výsledky by mali byť známe už dnes skoro ráno. Holandské referendum má len poradný charakter, no politické špičky sa už vyjadrili, že hlas ľudu budú rešpektovať.
Na predbežné výsledky zareagovalo aj euro, keď sa vo vzťahu k doláru dostalu na osemmesačné minimum 1,2204 USD.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 08:32