StoryEditor

Extrémne horúčavy trápia západnú Európu

19.07.2006, 00:00
Neznesiteľné horúčavy trápia Francúzsko a Veľkú Britániu. Na viac ako štvrine francúzskeho územia platí druhý stupeň pohotovosti práve pre vysoké teploty, ktoré prebúdzajú spomienky na tragédiu z leta 2003, keď v dôsledku extrémneho tepla zomrelo viac ako 15-tisíc ľudí.

Neznesiteľné horúčavy trápia Francúzsko a Veľkú Britániu. Na viac ako štvrine francúzskeho územia platí druhý stupeň pohotovosti práve pre vysoké teploty, ktoré prebúdzajú spomienky na tragédiu z leta 2003, keď v dôsledku extrémneho tepla zomrelo viac ako 15-tisíc ľudí. Vďaka opatreniam, ktoré sa potom prijali, si tohtoročné leto zatiaľ nevyžiadalo obete. Horúčavy zasiahli hlavne západ krajiny od Bretónska až po Pyreneje a tiež okolie Paríža. V Bordeaux namerali včera 38 a v Paríži 35 stupňov. Dnes majú byť teploty ešte vyššie. Mimoriadne opatrenia prijali najmä v penziónoch a domovoch pre dôchodcov.
S netradične teplým počasím bojujú aj vo Veľkej Británii. Daždivým a chladnejším podnebím známe Britské ostrovy sa musia vyrovnať s väčšími horúčavami, ako sú momentálne na Ibize alebo na Kanárskych ostrovoch. V južnom Anglicku sa teploty vyšplhali až na 34 stupňov a dnes možno padne doterajší rekord z augusta 2003, keď meteorológovia namerali 38,5 stupňa Celsia. V meste Newcastel na severe krajiny museli dokonca evakuovať autobusovú stanicu po tom, čo pod náporom slnečných lúčov praskla sklenená strecha.
Na niektorých miestach v londýnskom metre vystúpili teploty až na 40 stupňov. Úrady varujú pred zdravotnými problémami a zhoršenou kvalitou vzduchu. Pre teplo tlačia odbory na firmy, aby ustúpili zo striktných zásad obliekania a dovolili svojim zamestnancom vymeniť sako a kravatu za pohodlnejšie a vzdušnejšie oblečenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 17:19