24.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Jeden z najhľadanejších saudskoarabských teroristov prišiel včera o život počas leteckého útoku v boji proti irackým a americkým jednotkám v severozápadnom Iraku. Oznámilo to iracké krídlo Al-Kajdy prostredníctvom internetového vyhlásenia. Podľa vyhlásenia organizácie, ktoré podpísal jej vodca Abú Musáb Zarkáwí, bol šejk Abdalláh Muhammad al-Rošúd, hľadaný Rijádom, zabitý počas bojov proti americkým jednotkám pri irackom meste Káim. (TASR)

Bývalý šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix uviedol, že Teheránu bude trvať mnoho rokov, kým bude môcť vyrobiť atómovú bombu. Odmietol tiež obavy v súvislosti s novým jadrovým reaktorom budovaným v Iráne, ktorý podľa neho nie je vhodný na produkciu zbraní. "Sú ešte mnoho rokov pred tým, ako budú môcť vyrobiť vysoko obohatený urán pre bombu, a domnievam sa, že existuje veľa priestoru na rokovania," povedal Blix pre švédsky rozhlas. (TASR)

Severná a Južná Kórea ukončili včera stretnutie na najvyššej úrovni bez dohody o obnovení šesťstranných rokovaní, ktorých cieľom by malo byť zhatenie jadrových ambícií Pchongjangu. (TASR)


Američanmi vedené vojenské jednotky medzinárodnej koalície a vojaci regulárnej armády Afganistanu včera obkľúčili tábor militantných členov Talibanu, v ktorom sa pravdepodobne skrývajú aj dvaja lídri bývalého vládnuceho hnutia. Oznámil to hovorca afganskej vlády, podľa ktorého pri tri dni trvajúcej ofenzíve na juhu Afganistanu zahynulo najmenej 102 povstalcov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. september 2024 15:28