StoryEditor

Áziu desí terorizmus

14.09.2006, 00:00

Jakarta - Skupina Abú Sajjáfa a Front oslobodenia Mórov na juhu Filipín, Front za oslobodenie Pattani v južnom Thajsku a Džammá Islamíja v Indonézii. Moslimské teroristické organizácie, ktoré si zobrali učenia o pravosti islamu do svojich rúk a šíria ho "ohňom aj mečom". Ich snom je paislamský superštát, ktorý zahŕňa ešte Malajziu a Singapur.
Do októbra 2002 ich útoky zaplavovali hlavne stránky miestnych novín. Všetko sa zmenilo 12. októbra 2002, keď pri explóziách nastražených náloží v obľúbenom letovisku Kuta Beach na indonézskom ostrove Bali zahynulo 202 ľudí. Najkrvavejší atentát v indonézskej histórii, z ktorého obvinili teroristov z Džammá Islamíja, vyvolal lov na silného nepriateľa a prinútil štáty v juhovýchodnej Ázii k spolupráci. S pomocou Američanov a Austrálčanov začali v oblasti postupne odhaľovať sieť, ktorú označujú za miestnu Al-Kajdu. Jej duchovným vodcom bol známy klerik Abú Bakar Bašir, operačným šéfom Riduan Isamudiin, známy pod menom Hambali. Oboch zadržali, ale Bašír po 30 mesiacoch vo väzení už opäť hlása nenávisť voči "neveriacim" vo svojej škole Al-Mukmim na Jáve. Hambaliho zatkli v Thajsku a previezli ho z tajných väzníc CIA na americkú vojenskú základňu Guantánamo na Kube.
Po útokoch na Bali prišli ďalšie výbuchy -- v auguste 2003 pri hoteli Marriott v Jakarte, kde zomrelo 12 ľudí a 150 ďalších bolo zranených, o rok neskôr prišiel útok na austrálsku ambasádu. Islamskí teroristi udreli znova na Bali 1. okóbra 2005. Bombový útok neprežilo 23 ľudí, medzi 130 zranenými boli opäť turisti.
Odkiaľ sa vzala táto nenávisť, kto ju šíri a prečo? To sú otázky, na ktoré nájdeme odpoveď, keď navštívime sídlo Frontu na obranu islamu. Je to politická strana, ktorá už stojí na hrane medzi politickým a ozbrojeným bojom. V prijímacej miestnosti na vás z každej steny pozerá Usáma bin Ládin, ozbrojení členovia Hamasu a Hizballáhu. "Ľudia nás chcú, rovnako vznikla aj Al-Kajdá, aby zabránila rozpínavosti kresťanov a židov. A preto sú jej činy ospravedlnené," dodáva presvedčivo líder strany Geruan. Robert Mikoláš, spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 01:50