StoryEditor

Kim Čong-ilove sľuby

23.10.2006, 00:00

Severokórejský vodca Kim Čong-il na rokovaniach s čínskymi emisármi údajne povedal, že Pchjongjang neplánuje v blízkej budúcnosti ďalší jadrový test. Všetko však podľa neho závisí od politiky Spojených štátov voči jeho krajine. Uviedli to japonské a juhokórejské spravodajské agentúry.
Čínska delegácia odcestovala do Pchjongjangu vo štvrtok minulého týždňa, kde sa jej vyjednávači osobne stretli s Kim Čong-ilom. Podľa nemenovaných diplomatov severokórejský vodca ubezpečil, že neplánuje dodatočný jadrový test. Kim údajne prisľúbil, že sa Severná Kórea už v blízkej budúcnosti vráti k šesťstranným jadrovým rozhovorom o svojom jadrovom programe. Stanovil si však jednu podmienku: Spojené štáty sa musia zaviazať, že ak si Pchjongjang sadne opäť za rokovací stôl, Washington zruší finančné sankcie, ktoré na krajinu uvalil.
Slová severokórejského vodcu však spochybnila americká ministerka zahraničných vecí Condolleeza Riceová. Tá minulý týždeň rokovala o severokórejskom jadrovom programe v Japonsku, Južnej Kórei, Číne a v Rusku. Riceová uviedla, že sľub Kim Čong-ila neurobiť ďalšiu jadrovú skúšku jej čínsky vyjednávači nepotvrdili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 06:27