StoryEditor

Školy majú podľa Bruselu viac učiť ako podnikať

13.02.2006, 23:00
Európska komisia včera prijala plán, ktorý má už od školských lavíc povzbudzovať výučbu a rozvoj ducha podnikavosti v Európskej únii. Najlepšie s tým, že si žiaci či študenti založia firmu priamo v škole či na univerzite.

Európska komisia včera prijala plán, ktorý má už od školských lavíc povzbudzovať výučbu a rozvoj ducha podnikavosti v Európskej únii. Najlepšie s tým, že si žiaci či študenti založia firmu priamo v škole či na univerzite.
"Potrebujeme vytvoriť v spoločnosti priaznivejšie ovzdušie na podnikanie a povzbudzovať predovšetkým mladých Európanov, aby sa stali zajtrajšími podnikateľmi. Potrebujeme systematický prístup k výučbe podnikavosti na všetkých úrovniach, od základných škôl až po univerzity," vysvetlil podpredseda EK pre priemysel Günter Verheugen.
Podľa komisára pre vzdelávanie, odborné vzdelávanie, kultúru a mnohojazyčnosť Jána Figeľa môžu odporúčania EK na rozvoj podnikateľských schopností mládeže prispieť k vytvoreniu modernej spoločnosti založenej na znalostiach a zvýšení európskej konkurencieschopnosti. "Podnikavosť zahŕňa schopnosť jedincov premeniť nápady na činy, chopiť sa iniciatívy, niesť zodpovednosť, prijať riziko a dosahovať ciele. Potrebujeme, aby mladí ľudia pestovali v sebe tieto schopnosti už počas svojho vzdelávania," zdôraznil Figeľ.
O stave ducha podnikavosti na starom kontinente svedčia i prieskumy Eurobarometra, podľa ktorých tri pätiny Európanov nikdy ani neuvažovali o vlastnom podnikaní. Podľa polovice nemá zmysel ani začínať, ak hrozí riziko neúspechu. To isté si však myslí iba tretina Američanov.
Výskumy zo Škandinávie dokazujú, že do podnikania sa štyrikrát častejšie pustí mládenec či dievča, ktorí prvú skúsenosť s podnikaním zažili už v škole. Zatiaľ sa však do programov "minipodnikania" na stredných školách v EÚ a Nórsku každý rok zapojí okolo 200-tisíc žiakov. V Írsku a Veľkej Británii sú takto zapojené dve pätiny až polovička škôl. No ponuka sa dotýka iba asi 15 percent študentov a skutočná účasť stredoškolákov osciluje medzi jedným, nanajvýš dvoma percentami. V Česku sa podľa odhadu EK zapojilo predminulý rok asi tri až päť percent stredných škôl a vyše 6-tisíc študentov. Údaje za Slovensko chýbali.
Komisia odporučila členským krajinám sériu opatrení, napríklad zahrnúť výučbu podnikavosti do osnov všetkých typov škôl, povzbudzovať spoluprácu medzi školami a miestnou podnikateľskou komunitou i zakladaniu malých študentských podnikov. Najmä na vysokých školách technického smeru by sa mal duch podnikavosti prelínať rôznymi prednáškami. Zároveň je žiaduce zapojiť do výučby podnikateľov v úlohe pedagógov či vymieňať si praktické poznatky škôl o úspešných príkladoch. EK argumentuje i tým, že dobrá pätina študentov, ktorí sa zapojili do činnosti malých stredoškolských firiem, si po štúdiách zakladá vlastné podniky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:44