StoryEditor

Puč neohrozil turistov

21.09.2006, 00:00

Politický prevrat v Thajsku výrazne nezasiahol do života bežných ľudí ani turistických centier. Zmeny v krajine sa nedotknú dovolenkárov, ktorí masovo začnú prichádzať do krajiny asi o mesiac. Aj keď Thajsko nepatrí medzi najnavštevovanejšie destinácie Slovákov, každoročne ho niekoľko sto turistov navštívi.

Turisti sú v bezpečí
Vojenský prevrat, prvý po 15 rokoch, sa zaobišiel bez akéhokoľvek násilia. Život v Thajsku ide ďalej, panika nevznikla ani v turistických centrách. Medzinárodné letisko v Bangkoku, ktoré patrí k najrušnejším v Ázii, funguje bez obmedzení. Mnohé štáty vrátane Slovenskej republiky však odporučili cestu najmä do Bangkoku dôkladne zvážiť.
Cestovné agentúry nie sú také skeptické. Nehlásia žiadne zrušenie zájazdov alebo individuálnych ciest. Cestovná kancelária BUBO tvrdí, že situácia v krajine je úplne bezpečná. Hlavná sezóna sa začne síce až v októbri, ale turisti, ktorí sú momentálne v
krajine, obdivujú pamiatky tak ako zvyčajne. Tí, čo sa do Thajska chystajú neskôr, zatiaľ neuvažujú o zmene dovolenky.

Pokojný prevrat
Vojenská junta na čele s generálom Sontim Búnjaratkalim využila neprítomnosť premiéra Thaksina Šinawatru v krajine, ktorý odletel na zasadanie Valného zhromaždenia OSN do New Yorku. Tanky a niekoľko stoviek vojakov obsadili v Bangkoku budovu úradu vlády, televíziu a niektoré dopravné centrá. Vojenskí velitelia vyhlásili stanné právo, pozastavili činnosť ústavných inštitúcií a spolu s kráľom chcú vytvoriť dočasnú vládu. Napriek tomu nepadol ani jeden výstrel.
Premiér, ktorý bol v kresle od roku 2001 už niekoľkokrát, sľuboval, že odstúpi. Množstvo ľudí prišlo k budove vlády, aby sa mohli odfotiť s vojakmi a tankami. "Podporujú to, pretože premiér odmietal odstúpiť z funkcie," povedal jeden z nich. Dúfajú však, že prevrat nepoškodí povesť krajiny v zahraničí a že sa skoro vráti demokracia.
Rada pre politické reformy, ako sa vojenská junta nazvala, zakázala politické stretnutia viac ako päť osôb, pozastavila platnosť ústavy a vzala do väzby Šinawatrových najbližších spolupracovníkov.
Celková situácia je však značne pokojná. No vojsko kontroluje domáce aj zahraničné médiá. Pučisti chcú už do dvoch týždňov vybrať nového šéfa kabinetu a potom odstúpiť. Takisto chcú pripraviť návrh novej ústavy. Vláda, ktorá vznikne po prevrate, by mala pracovať približne do mája 2007, keď sa budú konať nové voľby.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 12:09