StoryEditor

Maďarské zahrievacie kolo

08.02.2006, 23:00
Plná zamestnanosť, zavedenie štrnásteho dôchodku, zvýšenie miezd, cenové stropy, zníženie daní a odvodov o 10 percent, lieky pre deti do troch rokov a dôchodcov nad 65 zadarmo. To je iba časť opatrení, ktoré maďarskému voličovi sľubuje líder opozície Viktor Orbán v prípade, že sa stane premiérom.

Plná zamestnanosť, zavedenie štrnásteho dôchodku, zvýšenie miezd, cenové stropy, zníženie daní a odvodov o 10 percent, lieky pre deti do troch rokov a dôchodcov nad 65 zadarmo. To je iba časť opatrení, ktoré maďarskému voličovi sľubuje líder opozície Viktor Orbán v prípade, že sa stane premiérom.

Rétorika rivalov
Jeho rival, predseda vlády Ferenc Gyurcsány, volí slová opatrnejšie. Pýta si šancu na druhé volebné obdobie, aby sa mohol konečne pustiť napríklad do rozpočtovej reformy. "Bol by som rád, keby si priatelia, spojenci i rivali počas kampane uvedomili, že nesieme spoločnú zodpovednosť za túto krajinu. Jediným spôsobom ako predvolebný boj dôstojne zvládnuť je, že budeme rešpektovať jeden druhého," povedal Gyurcsány.
Maďari už takmer mesiac vedia, že v apríli budú rozhodovať o zmene alebo potvrdení súčasnej vládnej garnitúry. Vzhľadom na očakávanú tvrdú kampaň hlavných súperov môže byť pre maďarského voliča aspoň úľavou, že bude mať čoskoro za tým. Odštartovaný oficiálny boj je totiž najkratším v novodobých dejinách krajiny.

Milionár proti populistovi
Šance dvoch najsilnejších subjektov sú pomerne vyrovnané. Podľa ostatných prieskumov verejnej mienky Orbánov opozičný FIDESZ - Maďarský občiansky zväz zaznamenal 3-percentný náskok pred vládnou Maďarskou socialistickou stranou. Na víťazstvo budú socialisti pravdepodobne potrebovať, aby ich koaličný partner - Zväz slobodných demokratov, získal vyše päť percent na vstup do parlamentu. Kampani bude dominovať predovšetkým duel dvoch charizmatických rivalov. Kritika bohatstva milionára Gyurcsánya je jedným z hlavných pilierov predvolebnej agendy Fideszu. Socialisti zase obviňujú rétoricky a komunikačne talentovaného Orbána z útočnej kampane založenej na prázdnych nesplniteľných sľuboch a neznášanlivosti.

V popredí ekonomika
Obe najväčšie strany postavili svoju kampaň na ekonomických otázkach, sľubujúc zníženie daní a viac starostlivosti o chudobných. A to aj napriek tomu, že Brusel opakovane upozorňoval Maďarsko, aby zastavilo štedré míňanie rozpočtových prostriedkov, ak sa chce stať členom eurozóny. Nech vyhrá hociktorá garnitúra, už nevyžije zo všeobecných deklarácií o nevyhnutnosti veľkých reforiem, ale konečne bude musieť pristúpiť k ich realizácii. Na to však Budapešť potrebuje stovky miliónov eur aj z európskych fondov. Aby sa k nim krajina dostala, nesmie prekročiť rozpočtové limity. Európska komisia už avizovala, že budúcej maďarskej vláde dáva do septembra čas na to, aby zostavila plán rozpočtových opatrení, ktoré skutočne znížia rozpočtový deficit. Brusel pritlačil na Budapešť s tým, že jej strednodobý fiškálny program nestačí na to, aby sa maďarský schodok dostal pod európsky limit. Krajina musí znížiť rozpočtový schodok pod tri percentá HDP do roku 2010, ak chce platiť eurom od toho istého roku. Maďarský plán konvergencie ráta so znížením schodku z vlaňajších 6,1 percenta HDP na 4,7 percenta v tomto roku, na 3,3 percenta v roku 2007 a na 1,9 percenta v roku 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 07:36