StoryEditor

USA a OSN tlačia na sudánsku vládu

02.07.2004, 00:00

USA a OSN hrozia sudánskej vláde sankciami a vojenskou intervenciou, ak okamžite nepotlačí násilnosti, ku ktorým vo veľkom rozsahu dochádza v krízovej oblasti Darfúr. S naliehavou výzvou pricestoval preto do Chartúmu generálny tajomník OSN Kofi Annan a šéf americkej diplomacie Colin Powell.
V Darfúre na západe tejto africkej krajiny, kde žije asi 6,5 milióna ľudí, prepukla v posledných mesiacoch humanitárna kríza, vymykajúca sa akýmkoľvek predstavám. Ústredná arabská vláda v Chartúme vedie od februára 2003 krvavé ťaženie proti miestnemu černošskému obyvateľstvu. Podľa údajov USA vláda na tento účel využíva arabskú jazdeckú milíciu dženavíd, ktorá systematicky vraždí mužov, znásilňuje ženy a a plieni dediny. Humanitárne organizácie odhadujú, že už zahynulo najmenej 30-tisíc osôb a asi milión je na úteku. Sudánska vláda však akúkoľvek účasť na násilnostiach popiera: "Naopak, naša vláda chce tieto skupiny odzbrojiť," povedal pre Handelsblatt Ahmed Abdul-Karim, sudánsky veľvyslanec v Berlíne. Nie je to však jednoduché, keďže potlačenie nepokojov si vyžaduje sústredenú akciu. Odmietol i podozrenie, že vláda priamo podporuje arabské milície.
Generálny tajomník OSN Kofi Annan pochybnosti nepripúšťa. Vyslovil sa v tom zmysle, že konflikt v západnom Sudáne hraničí s "etnickými čistkami". Ak vláda milície nezastaví, musí rátať s medzinárodným zásahom. Annan sa už obrátil na členské štáty OSN, aby oznámili, koľko vojakov sú ochotné vyslať do krízovej oblasti. Porušovanie ľudských práv v tejto oblasti kritizovala aj Európska únia.
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Adam Erel oznámil, že konflikt je už možné kvalifikovať ako "genocídu", čo by medzinárodné spoločenstvo oprávňovalo zasiahnuť. Washington navyše Sudán upodozrieva, že podporuje medzinárodný terorizmus. I západoeurópske štáty požadujú vyvinutie väčšieho medzinárodného tlaku na chartúmsku vládu, pričom nevylučujú ani uvalenie sankcií. V súčasnosti prebiehajú konzultácie na medzinárodnej úrovni, týkajúce sa prípadného zmrazenia vládnych účtov v zahraničí. Zrejme najcitlivejšie by sa krajiny dotklo ropné embargo. Sudán dnes ťaží asi 300 000 barelov ropy denne. Licencie dostali najmä firmy z Číny, Indie a Malajzie. Z ropných nálezísk sa surovina ropovodom dostáva na pobrežie Červeného mora, odkiaľ sa tankermi dopravuje do Ázie.
Medzinárodné charitatívne organizácie žiadajú, aby OSN vystavila Chartúm cielenému tlaku. Podľa Grega Eldera z organizácie Lekári bez hraníc vzhľadom na nadchádzajúce obdobie dažďov na poskytnutie efektívnej pomoci zostávajú ešte asi tri týždne. "Je dôležité zvýšiť prítomnosť týchto organizácií priamo na mieste," hovorí Rudi Tarneden z Detského donfu OSN. Experti OSN počítajú s tým, že prípadná akcia na pomoc ľuďom v Darfúre by veľkosťou prekonala rozsah doterajších podobných zásahov v Afrike. Existuje reálna hrozba, že aj keby sa s pomocou začalo okamžite, zahynie až 350 000 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:23