StoryEditor

Brusel chce dávať nováčikom menej

24.08.2005, 00:00

Prideľovanie európskych dotácií bude mať nové pravidlá. Novým členom EÚ sa nepáči -- ich námietky však oslabuje to, že pravdepodobne nedokážu z eurofondov vyčerpať ani doterajší prídel.
Brusel čaká od septembra ďalšia veľká bitka o európske peniaze. Po viac než ročnom predlžovaní sa na jeseň rozhodne, podľa akých pravidiel sa budú po roku 2007 vyplácať peniaze zo štrukturálnych fondov.
Návrh, ktorý predložila Európska komisia, sa nepáči hlavne novým členským krajinám EÚ. Namiesto toho, aby uprednostnil ekonomicky slabších nováčikov únie, podľa nich je na strane krajín ako Španielsko či Grécko. Teda tých, ktoré z fondov EÚ profitovali doteraz. O presných sumách sa síce v návrhu nehovorí, vďaka novým pravidlám však peniaze získajú skôr krajiny, ktoré majú s eurofondmi skúsenosti.
"Zatiaľ sa to pre nové štáty únie moc dobre nevyvíja," potvrdil pre české HN informovaný zdroj z Bruselu, ktorý rokovania priebežne sleduje. "Na druhej strane tieto krajiny doteraz spoľahlivo nepreukázali, že peniaze, na ktoré majú z fondov EÚ nárok, a to ide doteraz len o pomerne nízke čiastky, dokážu aj vyčerpať."
Hoci priebežné správy z rokovaní pracovných skupín, ktoré finálnu podobu nariadení pripravujú nevyznievajú optimisticky, nováčikovia únie sa nevzdávajú. Pravidlá totiž musia odsúhlasiť členské štáty, a to prostredníctvom Rady ministrov. Aby ich nové predpisy na rozpočtové obdobie na roky 2007 až 2013 nepripravili o peniaze, chystajú Česko, Slovensko, Maďarsko a ďalšie krajiny na september politickú, diplomatickú a lobistickú ofenzívu.
"Pri takýchto sporných veciach platí v únii pravidlo, že ten, kto je sám, nič nepresadí," tvrdí námestníčka českého ministra pre miestny rozvoj Věra Jourová. Česi sa podľa nej spoliehajú najmä na spojencov z vyšehradskej štvorky. "V septembri budeme o návrhu komisie rokovať na Slovensku," hovorí Jourová. "Podľa mňa však nájdeme podporu vo všetkých desiatich nových krajinách únie."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 09:29